Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku AutoMatu se nehodí statistiky nehod cyklistů. Upravuje je tak, aby vyšly dobře. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Nově přidané názory se na webu objeví až po schválení redakcí.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
Dan (neregistrovaný)
No jo, lež, větší lež a statistika. Ono pokud chceme posuzovat vzájemný vztah nějakých účastníků provozu tak je celkem logické zahrnout pouze vzájemná střetnutí. Že to někdo položí v zatáčce, nechá ze přimáčknout vlastním nezabrzděným autem případně dostane infarkt když šlape na kopec to nejsou úplně relevantní data. Podobně ten loňský výkyv, pokud to bude dlouhodobě vycházet někde okolo 50% tak je to v pořádku, jinak řečeno chyby se stávají na obou stranách zhruba stejně. Jestli že ale nastala nějaká výrazná změna je to důvod prát se proč? Změnilo se najednou chování účastníků (změna zákona, nová infrastruktura, skvrny na slunci...)? Nebo se jedná o chybu (vzorek je moc malý, někdo to záměrně zkreslil)? Nebo se změnila vstupní data (jiná metodika vyšetřování, změna kategorizace), něco jiného? Tady je to správné místo k pátrání. Nemám demagogy z cykloteroritických organizací vůbec rád, ale tohle je demagogie zcela na jejich úrovni. Mimochodem zdroj policejní statistika je sám o sobě docela pochybný. Kolik nehod například způsobí špatný stav vozovky, nevhodné technické řešení, zanedbaná údržba atd, Všechno se to pěkně schová do nepřizpůsobení rychlosti a následně se napíše článek o potřebě větších pokut za nedodržování maximální dovolené že. Přeživší účastník má velkou motivaci dokázat že on to nebyl a mrtvý toho už moc nenamluví, ostatně grafy zahrnující i vážně zraněné už vypadají jinak, že by nehody způsobovali výhradně ti co chtějí spáchat sebevraždu?