Audi končí po osmnácti letech v Le Mans. Legendární závod vymění za elektrické formule

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Spekulace se potvrdily, Audi končí v seriálu WEC

  • To znamená také konec účasti v Le Mans

  • Audi se představilo v Le Mans osmnáctkrát, třináctkrát vyhrálo 

  • Budoucnost je podle Audi v šampionátu elektrických formulí 

Není to tak dávno, co se na internetu objevily spekulace, podle kterých se automobilka Audi chystá na radikální škrty. Dnes to vypadá, že na těchto informacích něco pravdy bylo, protože právě dnes přišlo oficiální prohlášení o ukončení účasti továrního týmu v seriálu vytrvalostních závodů WEC, respektive v legendární čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans.

Doporučujeme: Chystané ostré SUV Audi SQ5 bude umět driftovat

Letošní rok tak byl poslední, kdy se Audi postavilo v kategorii prototypů na start závodu v Le Mans coby tovární tým. Od příštího roku tato německá automobilka vstoupí do šampionátu Formula E, ve kterém vidí větší potenciál, protože lépe zapadá do strategie všeobecného rozšiřování elektromobilů. To je také oficiální důvod odchodu z Le Mans, ale všichni tak nějak cítí, že ten pravý důvod bude možná trochu jinde.

Audi se zúčastnilo osmnácti ročníků závodu v Le Mans a z toho třináctkrát slavilo vítězství. Zajímavý byl například rok 2006, kdy značka Audi jako vůbec první vyhrála s naftovým speciálem, nebo rok 2012, kdy se tato situace opakovalo s hybridní pohonnou jednotkou. Není pochyb o tom, že zmíněných osmnáct let bylo velmi úspěšných. Naposledy vyhrálo Audi v Le Mans v roce 2014, poslední ročníky 2015 a 2016 ovládlo Porsche.

Německá automobilka také přehodnocuje svou účast i v dalších seriálech. V DTM bude údajně pokračovat dále, otázník se ale vznáší nad seriálem FIA World Rallycross Championship

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?