Ani klíček, ani mobilní telefon. Automobily bude možné otevírat pouhým pohledem

13.12.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Genesis
  • Značka Genesis nabídne od roku 2023 jako první na trhu možnost odemykání automobilů pomocí technologie rozpoznávání obličeje 
  • Aktuálně s tímto systémem přichází crossover GV60 
  • Startování bude probíhat prostřednictvím čtečky otisku prstu

Značka Genesis představila zajímavou technologickou novinku. U svého elektrického modelu GV60 začne od roku 2023 nabízet systém, díky kterému už pro odemykání a startování automobilu nebude potřeba vůbec nic, tedy ani klíček, ani karta, ani mobilní telefon nebo případně zadávání číselných kódů. Jak píše Genesis ve své tiskové zprávě, pro odemčení postačí, když se uživatel na automobil podívá. 

Elektromobil Genesis GV60 přichází se systémem odemykání a uzamykání automobilu pomocí technologie rozpoznávání obličejů. Automobilka této novince říká Face Connect a podle oficiálních informací tímto přenáší do světa osobních vozů věc, kterou už dnes používají miliony uživatelů na svých mobilních telefonech. Cestování by díky této novince mělo být maximálně pohodlné, protože k používání automobilu nebude nutné mít u sebe žádnou speciální věc typu klíčku, na kterou byste museli myslet. 

Subaru Forester vás pozná, jen co do něj nasednete. Ohlídá i vaši nepozornost
Přečtěte si také:

Subaru Forester vás pozná, jen co do něj nasednete. Ohlídá i vaši nepozornost

Přes systém rozpoznávání obličejů půjde vůz jen odemknout, nikoliv ovšem nastartovat. Ale ani kvůli startování nebude nutné používat klíček. Pro startování slouží pro změnu čtečka otisků prstů, tedy další systém známý z mobilních telefonů a počítačů. 

Kombinace rozpoznávání obličeje a čtečky otisků prstů je podle značky Genesis na automobilovém trhu unikátem. Biometrická data konkrétních osob by měla být v bezpečí mimo jiné i díky tomu, že jsou uložena pouze v daném automobilu a ten je nikam dále neodesílá. 

Samotné rozpoznávání obličejů není na dnešním trhu žádnou novinkou. Například automobilka Subaru tento systém používá pro detekci konkrétních řidičů, kterým je následně automaticky upraveno nastavení vozu podle jejich preferencí. Podobný systém nabízí také například čínský elektromobil Ora Cat. 

Pro připomenutí, Genesis GV60 je elektrický crossover postavený na platformě E-GMP, na které jezdí také třeba Hyundai Ioniq 5 nebo Kia EV6. Pro rok 2023 dostal model GV6 kromě odemykání pomocí detekce obličejů ještě další dílčí úpravy, jako například systém Digital Key umožňující používat k přístupu do vozu také mobilní telefon nebo chytré hodinky, stejně jako standardní výbavu rozšířenou o masážní sedadlo řidiče. Na našem trhu značka Genesis zatím oficiálně nefiguruje. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?