Americký stát Idaho pokutuje pomalou jízdu v levém pruhu. Zaplatíte dva tisíce

03.08.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Bezdůvodná pomalá jízda v levém pruhu je nebezpečná

  • Stát Idaho je další, který takové chování začíná postihovat

Další americký stát se přidal k postihování pomalé jízdy v levém rychlém pruhu na dálnicích. Nový zákon v americkém státě Idaho zakazuje řidičům ploužit se pomalu v rychlém levém pruhu a omezovat tak rychleji jedoucí řidiče. Kdo zákon poruší, dostane pokutu až 90 dolarů, tedy asi 2000 korun. Na konci července zatím dálniční policie v Idaho rozdala dvě pokuty a tři řidiči odjeli s varováním, píše StarTribune.

Stát Idaho ale zároveň umožnil řidičům krátkodobě překročit rychlostní limit, aby nezůstali „viset“ v levém pruhu ve snaze nepřekročit limit a předjíždět nízkým rozdílem rychlostí. Podle zákona tak smí řidič v rychlém pruhu při předjíždění dočasně překročit rychlost až o 15 mil v hodině (24 km/h), pokud předjíždí někoho, kdo jede pomaleji než jaký je rychlostní limit. Plošný limit na dálnicích v Idaho je 80 mil za hodinu (129 km/h).

Doporučujeme: 5 druhů nejhorších a nejotravnějších řidičů: Jste jedním z nich?

Na rozdíl od situace u nás, kdy se nesmí v levém pruhu kromě předjíždění či při souběžné jízdě (nebo ve výjimečných situacích při objíždění, otáčení nebo couvání) jezdit vůbec, americký systém (a zákony v Idaho) nijak jízdu v levém pruhu nezakazuje, pokud řidič jede aspoň nejvyšší dovolenou rychlostí.

Na druhou stranu se ale v USA smí na čtyř- a víceproudých silnicích předjíždět i zprava (pokud není místní úpravou stanoveno jinak), zatímco u nás je výslovně „podjíždění“ zakázáno, pokud se nejedná o souběžnou jízdu. Zajímavé také je, že v USA ohledně jízdy v pruzích platí pouze obecné doporučení „zůstaň vpravo a předjížděj vlevo“, u nás jízdu v pruzích upravuje celý §12 zákona 361/2000 Sb. Ale o tom někdy jindy v samostatném článku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?