skodafil (neregistrovaný)
Schazi doporuceni s policii se nebavit. Nikdy a o nicem. Vse pouziji proti vam. Odmitam podat vysvetleni. S prikazem na miste nesouhlasim. Prestupku jsem se nedopustil. Predejte vec do spravniho rizeni. Krome dfensu je skvely www.30kmh.cz. Povinne studium pro kazdeho ridice. Take je vhodne znat zakon o policii a samozrejme si obcas ozivit zakon o provozu na pozemnich komunikacich. Silnicni fasismus uz dosahl neskutecne miry a bez umeni branit se muzete bez vlastniho pricineni horce zaplakat.
Gofry (neregistrovaný)
Odmietnúť dychovú skúšku je správny postup, na odbornom lekárskom vyšetrení však netrváme ani ho nevyžadujeme. Sme však ochotní ho podstúpiť, tj. neodmietame ho. Je na uvážení policajta, ako to vyrieši. Podľa zákona je povinný v takom prípade sám bez rečí vziať podozrivého na lekárske vyšetrenie. Ak to neurobí, jedná sa o chybný postup a to nám hrá do karát. Dôležité je tiež to, že aby policajt mohol niekoho vyzvať k skúške na alkohol, musí mať dôvodné podozrenie, že vodič je pod vplyvom alkoholu. Nemôže dávať dýchať len tak pre nič za nič. Že to žiadny policajt nedodržuje a ani o tom nevie, je druhá vec.
mitsos (neregistrovaný)
Nulovou hranici považuji za terorismus ještě z dob bolševika, jinak není možné že je jen v Česku, Slovensku a Maďarsku. I tak akurátní země jako Německo nebo Rakousko nemají nulu. Řídim třicet let, mám přes 1 mil. km. na triku a to většinou s 0,1 – 0,3 (žiju v zahraničí), jinak řídím stresově (to je taky důvod, proč se někdo cpe prášky, protože prostě memůže mirně chlastat – zakázaná závislost je nahrazena legální) Jenom dvakrát jsem to mírně poškrábal - a to vždy s nulou !!! . Nikdy ne pod vlivem, jak by řekl soudruh.... Konečně by si měl někdo uvědomit, že husa sežraná s osmi knedlíky a zapitá vodou je horší než jedno pivo nebo sklenka vína na lačno...To, aby někdo sebral cyklistu padajícího z kola plně podporuji, ohrožuje i mě. Ale ani ten nebude padat po 0,3... Vše s mírou !!!
Gerosimo (neregistrovaný)
za komančů se mě stalo, že tyčinka zelenala. Byl jsem po obědě, kachna, tak řekli počkejte si půl hodiny. Kontrolovali dál a pak mi přinesli ještě růžovéj řidičák. Bylo tam kolečko a ňákej paragraf, že za půl roku si mám dojít pro čistej. Jak začali měřáky, tak jsem nadýchal 0,06. Pil jste?. Ne. Berete léky? Jo, měl jsem na kašel (proti kašli) bromhexin. Jeďte dál. Jinak je to tolerance přístroje, těch 0,06. Tak nevím, kolik přesně měl ten pán, co ho na ÚS obrali na půl roku o ŘP. Zda to bylo po odečtení tolerance. Ještě se mě stalo, že jsem obíral třešně a ty naďobané jsem jedl. Naměřili mi 0,22, vzali mě na krev a lék. vyš. Doktor něco napsal, odvezli mě za město k autu a vrátily doklady, že můžu jet. Důležité je vypít před vyš. hodně vody na záchodě, ale to vás tam musí pustit. Ještě berou moč a tam bývá víc alkoholu, než v krvi. To se stalo zedníkovi, sebrali mu papíry a na úřadě měl zaplatit 25t.kč. okamžitě je zaplatil a za týden mu napsali, že si má vyzvednout ŘP. Teď ty lhůty jsou i roční 2rojroční a 50t.
eLzyx (neregistrovaný)
před mnoha roky jsem chodíval do "policajtské" reastaurace (byla blízko a dobře vařili) a jednou mě drapli hned po obědě. Parta, co seděla vedle u stolu. A naměřili mi 0,4. Měli jsme trošku "uleželý švestkový kompot. Nevím jestli to měli jako legraci, nebo to mysleli vážně, ale hráli "hustý" ... jen do té chvíle, když jsem jim řekl "tak si dejchnu za 15 minut znova, no". To jen mávli rukou a poslali mě do pr...
Josef (neregistrovaný)
Článek není špatný, ale je v něm několik více či méně závažných omylů. Takže od shora. Odstavec v němž se tvrdí "nejčastěji se toleruje hladina 0,05 % čili půl promile" - toto tvrzení míchá jablka s hruškami a je nesmysl. % a ‰ nejsou totožné veličiny. A tedy 0,5‰ je již daleko více než tolerovaná hladina 0,24‰. Je to vlastně "půlka" 1‰. Dále co se týká alkotestrů. Není rozhodně pravda že solidní měřidlo si koupím za pár stovek. 99% volně prodejných alkotestrů se nemohou s temi co se používají u policie nebo ve zdravotnictví srovnávat. Nehledě že profesionální alkotestery stojí několik 10-sítek tisíc a (pokud to vůbec autor tuší) se pravidelně kalibrují ve specializovaných laboratořích a poté dostávají na tyto zkoušky potvrzení. Zpravidla se profesionální alkotestery testují každý půlrok. A nakonec nejvážnější omyl je ten ohledně spalování alkoholu. " Různí se to, ale za 12 hodin odbourá organismus dospělého zdravého muže zhruba 0,15 % alkoholu, maximálně 0,2 %, tedy dvě promile." Opět se míchají jablka s hruškami. Proč autor píše v %, když se alkohol měří v ‰?? A dále že 1 pivo se odbourává 1 až 2 hodiny.... . Tady je třeba říci jaké? Např. 10-sítka má do cca 0,25‰, 12-ctka může mít i až 0,40‰. Ale rozhodně za 1 h bezpečně 10-sítku odbouráte a za 2 h odbouráte i 2 12-náctky. když se k tomu najíte,není co řešit. Vyjímky jsou samozřejmě , když má člověk nějaké např. jaterní onemocnění apod. Muž či žena. Ale opravdu např. 10-sítku 2 hodiny neodboráváte. V průměru se za hodinu odbourá člověk s váhou cca 90kg okolo 0,25‰. Za cca 10h by měl člověk podobné váhy odbourat cca 2‰ až 2,5‰. Čím je člověk těžšší odbourává lépe. Pivo lépe jak destilát. Víno je mezi,je zrádné. Muž odbourává lépe jak žena. Nechci nikoho poučovat, ale cítil sem potřebu pár věcí uvést na pravou míru. Pracoval sem na protialkoholní záchytné stanici 15 let. A nakonec ještě s policistou se opravdu nehádejte..i když to může být b**. Děkuji. Josef.
Marcel (neregistrovaný)
Tolerance podle mě by měla být 0,000 a o tom žádná. Jestli berete léky nebo jiné sračky nesedejte za volant. Hotovo. Dám radši policiii dýchnout než se trmácet na nějaké pofidérní oddělení, kde Vám udělají "nějaké testy" na alkohol. A navíc to asi nebude za deset minut ŽE!
franta flinta (neregistrovaný)
Nejsem žádný puritán, ale za volantem jasnou "0,00000" ALKOHOLU!!! Odvolávat se na to, že táááámhle mají tolik, tááámhle o něco víc jsou HOVADINY. Nechápu v čem je problém, jedu, tak nebudu chlastat. Některý příspěvky píšou dementi, že chtějí tolerovat alkohol. Takovým bych přál, aby jim někdo sestřelil někoho blízkého. Pak vám dojde, že ALKOHOL, DROGY A DALŠÍ SVINSTVA NEPATŘÍ ZA VOLANT!!!!!
Lubajs (neregistrovaný)
Kámoš s dopravky mi řekl, že nebezpeční na cestách nejsou ani tak ti, co před jízdou mírně popili (do 0,5-0,7 promile) protože si většinou uvědomují svůj stav a pokud se už rozhodnou risknout jízdu, snaží se jet tak aby se nic nestalo a na sebe aby moc neupozorňovali, nepřilákali na sebe pol. hlídku. Samozřejmě to platí u normálních chlapů, na kterých 0,5 promile a mnohdy i více ještě nejde poznat, že by něco vypili. Ženy mohou být viditelně ožralé už při 0,5 promile i méně. Problém jsou ale ti, co usednou za volant, když jsou ožralí tzv. pod obraz a nejhorší a nevyzpytatelnější jsou feťáci. Když jsou v rauši, bývá jim všechno jedno. Většinou se taky hlídce snaží ujet a neřeší jestli někoho ohrozí nebo dokonce někoho na cestě sejmou.
S.manager (neregistrovaný)
Já nafoukal během služebek v Itálií,Francií a Rakousku hodnoty 0.35,0,4 a 0.32 prostě pracovní večeře.V těchto státech mě policie zastavila,ztotožnila a po provedené dech.zkoušce mi zdělila v pořádku pane řidiči,jeďte.Jednoho dne v ČR jsem foukl 0,27 po odečtení tolerance 0,24 mi prokázali ve správním řízení parádních 0,03 promile v dechu.Pokuta 2500Kč +1000Kč správko,odebrání řp na 6 měsíců,ale po půlce řp navrácen,ovšem podmínka vrácení řp bylo úspěšné absolvování dopravních psychotestů za 2000Kč.Již jsem poučen a při takto nízkých hladinách s policií nikdy nemluvíme,nic nepodepisujeme,vyžadujeme krev.Hrdě se hlásíme k západním zemím,ale pouze v tom v čem se nám to hodí.Nedivím se, že spousta mladých,schopných kolegů utíká z ČR.
Radek (neregistrovaný)
Rád bych všechny zastánce nulové tolerance upozornil na pár zajímavých faktů, které si mohou ověřit i sami, budou-li se trošku zajímat. Je známo a potvrzeno, že malé množství alkoholu zvyšuje koncentraci a reakční schopnosti. Souhlasím s názorem, že daleko nebezpečnější je ten, kdo se pořádně najedl k obědu a teď ospalý tráví jídlo za volantem. Asi podobně jsou nebezpeční lidé v kabátě. Nemůžou se dostatečně hýbat a bere je to ke spaní. Netřeba asi dodávat, že i káva, která Vás do určité míry povzbudí, může být nebezpečná a to i za volantem. Stačí větší množství kofeinu v daném druhů kávy a rozklepaní s kolísáním tlaku jste potencionální vrah. Nemyslím si však, že by se všechno toto mělo zakazovat. Je ostatně spousta dalších věcí, které jsou rovněž nebezpečné a zákon na ně nemyslí. Ostatně ten, kdo si myslí, že zákon je dokonalý a mel by upravovat všechno, by měl raději odjet někam do země s diktaturou, aby se mu žilo lépe. Zákon není dokonalý a neměl by ani vše potlačovat. V prvé řadě by se měl kazd, chovat zodpovědně a neohánět se tím, že čo není v zákoně je dovoleno. Selhává výchovný aparát rodičů, kteří si myslí, že je vychovají ve škole atd. Problém je to komplexní. A stejně jako je omezené tvrdit, že když mě nechytnou, můžu pít, je omezené chtít všechny, kdo mají dost soudnosti, omezovat, jen proto že jste ekoteroristi, biomatky či jiní moderní extremisté. Každý extrém je špatný a nic se nemá přehánět.
TomTom (neregistrovaný)
Pokud vám po odběru krve najdou do 0,2 promile, napíší nulu. Tak jaká nulová tolerance. Do 0,2 promile jde o buzeraci. Hodnota 0,5 promile je už dost na hraně, ale do 0,3 to jde. Tím neříkám, že si dám jedno malé pivo a sednu za volant. Ale na kole klidně.
Lukáš (neregistrovaný)
Já jsem ještě nikdy pod vlivem alkoholu neřídil a ani nebudu. Je to hrozný hazard se životem a za to mi to opravdu nestojí. Moc často nepiju, ale když ano, tak si koupím kvalitní víno z https://alifea.cz/cenik.html , které si chci vychutnat a ne přemýšlet, za jak dlouho budu moct zase řídit.
Petr (neregistrovaný)
Radek píše, že Je známo a potvrzeno, že malé množství alkoholu zvyšuje koncentraci a reakční schopnosti. To asi předpokládá, že lidi si takovou věc neumí sami na sobě vyzkoušet. Doporučuji zopakovat experiment, který jsem kdysi neúmyslně udělal se svým bratrem: Na chalupě jsme trávili mnoho hodin hraním stolního tenisu. Při tom se opakovaně stávalo, že nám máma zavolala k obědu. Přerušili jsme rozehrané utkání a šli na oběd. Po obědě jsme si každý dopřál jedno pivo a spěchali jsme zápas dohrát. Ke svému nemilému překvapení jsme zjistili, že charakter hry se výrazně změnil. Každou chvíli se míček odrazil od hrany pálky a letěl daleko do trávy. Uvědomili jsme si, že máme pomalejší reakce a usilovně se to snažili kompenzovat co nejrychlejším pohybem paže. Trochu to pomohlo, ale ze hry se vytratila pohoda. Odhaduji, že ten, kdo tento experiment skutečně udělá, dospěje ke stejnému výsledku a Radkovu tvrzení nebude věřit. Dávejte si pozor na demagogy, kteří suverénně argumentují slovy "je známo a je potvrzeno" a neřeknou čím nebo jak to je potvrzeno.
Lukáš (neregistrovaný)
Já mám dechové zkoušky v malíčku. Mám doma vlastní alkohol tester, takže mám vyzkoušené, za jak dlouho po vypití jednoho piva můžu řídit. Když jsem ho měl nově, tak ke mě chodili kamarádi "dýchat". Dělali jsme si takové soukromé testy, kdo může dřív řídit, tak to byla docela sranda :-D . Na nápad s koupí alkohol testeru přišla manželka, protože nějak narazila na článek s alkohol testery na https://www.testino.cz/alkohol-testery a mě to přišlo jako dobrý nápad, mít jeden doma.
Honza (neregistrovaný)
Myslím ze po jednom pivu nebo deci dobrého vína http://vinigrandi.cz/ nadýchané tak max 0,1 0,2 promile což je v jiných zemích ještě v mezích jen tady u nás za to berou papíry. Což je paradox a v Německu mají třeba 0,5 a to jsou 2 až 3 piva a úplně na pohodu. Nechápu tuhle zemi.
Tom (neregistrovaný)
Užitečné tipy. Já teda s alkoholem za volantem nikdy problém neměl. Snažím se k tomu přistupovat zodpovědně. Pivo moc nepiju, ale víno si dám rád. Když ale vím, že musím ještě řídit, tak si mnohem raději dám třeba nealkoholické víno, viz https://napovime.cz/navod/jak-vybrat-nealkoholicke-vino/ Tím člověk neurazí partu a zároveň sám sobě neuškodí.