Airstream nebyl první. Skutečný zakladatel hliníkových přívěsů se vrátil na trh s cenami od tří milionů

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Airstream je asi nejstylovější přívěs, ale jeho legendární design má jednoho nepříliš známého předchůdce

  • První se stavbou hliníkových přívěsů začala společnost Bowlus 

  • Ta zbankrotovala už ve třicátých letech, před časem se ale na trh vrátila 

  • Její přívěsy jsou luxusní, stylové a také neskutečně drahé 

Cestování s přívěsem by mělo být levnější alternativou ke klasickým apartmánům, ale to v dnešní době ne vždy platí a hlavně to neplatí, pokud se podíváme do segmentu nejdražších přívěsů na trhu. V tomto kontextu si asi vzpomenete na legendární Airstream, který se stal synonymem luxusního stylového cestování za patřičný obnos peněz, a to kromě jiného také díky dlouhé tradici. Málo se ale ví, že tenhle přívěs nebyl první svého druhu. Ve třicátých letech vznikl Bowlus Road Chief. Společnost Bowlus sice brzy zkrachovala, ale před časem se na trh vrátila. Takže jestli nechcete okoukaný Airstream, můžete sáhnout po této dost drahé alternativě.

5 nejlepších ojetin pro tahání těžkých přívěsů: Rozhodně nejsou bez rizika
Přečtěte si také:

5 nejlepších ojetin pro tahání těžkých přívěsů: Rozhodně nejsou bez rizika

Za vznikem přívěsů Airstream de facto stojí letecký inženýr William Hawley Bowlus, který se podílel na vývoji letadla Spirit of St. Louis. Ve snaze nabídnout posádkám letadel určité zázemí na vzdálených startovacích plochách se pan Bowlus pustil do vývoje přívěsu, přičemž vyžil své letecké znalosti. Přesně tak vznikl první Bowlus Road Chief. Díky hliníkovému plášti vážil pouze 500 kg, tedy podstatně méně ve srovnání s tradičními „konkurenty“, což byly v podstatě dřevěné budky postavené na ocelovém rámu. V roce 1936 ale společnost Bowlus zkrachovala. Veškeré know-how si koupil Wally Byam, zakladatel Airstreamu. Ten revoluční nápad nakonec dotáhl také k obchodnímu úspěchu, který v případě přívěsů Airstream trvá dodnes. Před časem se ale Bowlus Road Chief vrátil na trh.

Design novodobého provedení je ve velké míře věrný původní předloze. Na délku nový Bowlus Road Chief měří 7,2 m a vysoký je přes 2 metry. Při těchto rozměrech váží 1135 kg. Extravagantní design je samozřejmě doplněn o patřičně luxusní interiér, který dokáže ubytovat tři až čtyři osoby. Ve výbavě nechybí vůbec nic.

Doporučujeme: Jaká auta jsou nejlepší na tahání karavanů a přívěsů? Volvo XC60, VW Polo nebo Škoda Kodiaq

Posádka má k dispozici topení, klimatizaci, teplou vodu, mikrovlnnou troubu, lednici, mrazák a tak dále. Všechny systémy napájí lithium-železo-fosfátový akumulátor s kapacitou 1,3 kWh. Tomu pomáhá ještě solární panel umístěný na střeše. Vše můžete ovládat přes chytrá zařízení.

Cena přívěsů Bowlus Road Chief záleží na zvolené verzi. Ta základní (Heritage Edition) stojí 120 tisíc dolarů, tedy v přepočtu necelé tři miliony korun. K dispozici je ale také Endless Highways Edition za pět milionů. Obrázek o tom, jak takové přívěsy uvnitř vypadají, vám dá přiložená fotogalerie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?