Absolutně nejrychlejším sériovým autem na Ringu je čínský elektromobil Nio EP9

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nio EP9 je supersportvní elektromobil, který má na kontě už řadu různých rekordů 

  • V současnosti jde také o nejrychlejší sériově vyráběný vůz na Nürbrugringu 

  • Tento čínský elektromobil zvládl slavnou trať v čase 6:45,9

Nio EP9 není úplně známý automobil, ale rozhodně stojí za pozornost. Jde o čínský supersportovní elektromobil, který si už minulý rok připsal na své konto rekordní čas zajetý na Nürburgringu. S výsledkem 7:05,12 byl nejrychlejší mezi elektromobily, nikoliv absolutně. Jenže minulý týden se EP9 na Ring vrátilo a svůj čas vylepšilo tak moc, že to je v současnosti také držitel právě absolutního rekordu mezi sériově vyráběnými automobily.

Doporučujeme: V chorvatské Rijece představili svůj první elektromobil. Je to naftová Škoda Octavia

Dosud držel rekordní čas na Nürburgringu Radical SR8LM, který zvládl slavnou trať za šest minut a 48 sekund. Za sebou tak nechal jména typu Lamborghini Huracán Performate, Porsche 918 Spyder nebo Mercedes-AMG GT R. Nio EP9 ovšem pokořilo Radical zhruba o dvě sekundy. Aktuálně nejlepší čas má hodnotu 6 minut a 45,9 sekund.

Rychlost tohoto elektromobilu není příliš velkým překvapením. Společnost NextEV, která Nio EP9 vyrábí, má bohaté zkušenosti ze seriálu elektrických formulí, což je na elektrickém supersportu vidět. Základem je karbonový monokok, podvozek pracuje s nastavitelnými tlumiči a především systém pohonu pracuje se čtyřmi elektromotory, kdy se každý stará samostatně o jedno kolo, což představuje pro jízdu v zatáčkách obrovskou výhodu.

Doporučujeme: Porsche 918 Spyder a jeho rekord na Nürburgringu

Navíc jsou celkové parametry auta opravdu extrémní. Výkon je totiž jeden 1 MW, zrychlení z nuly na 100 km/h trvá pouze 2,7 s, z nuly na 300 km/h se EP9 rozjede za 15,9 s. Nejvyšší rychlost má hodnotu 313 km/h.

NextEV sice prezentuje Nio EP9 jako sériový vůz, mnoho zákazníků si ho ale neužije, protože vznikne pouze šest exemplářů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?