Země elektromobilů. V Norsku mizí čerpací stanice

11 nových názorů
Autor: Redakce
  • V Norsku se elektromobilita rozrůstá nejrychleji v Evropě

  • Přes 50 % nových automobilů prodaných v Norsku jsou elektromobily

  • Čerpací stanice na to reagují snižováním počtu stojanů

  • Některé stanice nahrazují stojany rychlonabíječkami

Že je Norsko zemí elektromobilů, je dlouhodobě známá věc. Norové podporují elektromobilitu státními dotacemi a konvenční auta naopak zatěžují dodatečnými daněmi. To má za následek, že v současné době je více než 50 % všech prodaných nových automobilů elektrických.

S takovým procentuálním podílem je logické, že marže prodejců klasického fosilního paliva musí klesat. Některé z čerpacích stanic se proto úplně ruší nebo snižují počet stojanů, které pak nahrazují rychlonabíječkami. Například v Oslu nahradila společnost Circle K všechny své stojany nabíječkami. Stejně reagují obchodní domy, které velmi často zákazníkům nabízejí přidanou hodnotu v podobě levnějšího paliva, aby zákazníci měli o důvod víc, proč obchod navštívit. Tuto praxi známe i u nás (Albert, Makro aj.) I tyto obchodní řetězce v Norsku nahrazují čerpací stojany rychlými nabíječkami.

Pohled do dějin čerpání paliva: Benzin se prodával v demižonech na kila
Přečtěte si také:

Pohled do dějin čerpání paliva: Benzin se prodával v demižonech na kila

Podobné scénář se odehrává i v USA, ovšem nikoliv v tak masivním měřítku jako právě v Norsku.

Na změnu už reagují i největší producenti pohonných hmot. Shell se angažuje v rozšiřování nabíjecích stanic Ionity na svých čerpacích stanicích po celé Evropě, stejně jako BP. Petro Canada činí to samé v kanadských provinciích.

DT (neregistrovaný)
Ono se jím to ekonomicky vrátí na zlepšeném zdraví obyvatel, takže ve výsledku vydělají.
jenicek54 (neregistrovaný)
až v Evropě zruší atomové a uhelné elektrárny osedlají zase soby, svítit budou tukem z tuleňů a žrát syrové ryby. potom to budou ti správní ekologové
Pete (neregistrovaný)
Až zruší Německo poslední z šedesáti atomových elektráren na kterých postavili svojí ekonomiku...... bude v Evropě opět válka
Hugito (neregistrovaný)
Norové s jejich mega lodní flotilou by měli držet hubu a krok. Jedna loď za jednu zaoceánskou plavbu spálí tolik nafty, jako všechny náklaďáky u nás...tak nevím, na co si hrají ?!
nemam_jmeno (neregistrovaný)
ja sem velmi zvedav na to jak moc bude trpet ten ci onen stat kdyz nebude dan z ropnych paliv... proste pokud je u nas celkova dan z litru benzinu ci nafty nekde okolo 18kc a bezna nadrz stoji 1600kc na rekneme 800km, tak proste nejde prodavat nabiti baterii s kterym ujedes 500km za 1200 penez z cehoz kdovi kolik by bal dan statu. A zase pokud to bude min, daleko min, tak statu proste budou chybet kacky diky tomu. Takze je to takove Eko vpred, finance vzad... no uvidime.
Petr Hejna (neregistrovaný)
Norsko ve velkém vyváží ropu a z příjmů dotuje elektromobilitu. Výsledku říkají "čistý produkt" a budou za pár let uhlíkově neutrální. Jejich ropu přece spálí jinde. Asi před půl rokem někde udělali průzkum, jak Austrálie celosvětově znečišťuje ovzduší. Započítali jí totiž i vývoz uhlí, které potom někde spálí třetí svět. Kdyby tohle někdo udělal Norsku ....
eLzyx (neregistrovaný)
no a za pár let budeme kupovat benzín do těch našich veteránů zase v lékárnách, jako tomu bylo i na počátcích automobilismu. Výhodu budou mít ti, co udrží ty své archaické předkomůrkové diesely, ti budou moci kupovat rostlinný olej v obchodech, leckdy i v 5l kanystrech :-)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?