Žádné dotace, v rámci podpory elektromobilů přestane banka od roku 2025 poskytovat úvěry na nákup spalovacích aut

25.08.2022
2 nové názory
Autor: Bank Australia
  • V Austrálii se objevil zajímavý způsob, jak elektromobilům pomoci k tomu, aby se prosadily na trhu 

  • Bank Australia přišla s rozhodnutím, že za necelé tři roky přestane poskytovat úvěry na nákup vozů se spalovacím motorem 

  • V případě spalovacích vozů a hybridů bude možné získat půjčku už pouze na nákup ojetiny 

  • Elektromobily mají v Austrálii u nově prodaných vozů podíl jen 2,5 %. Tento krok má pomoci to změnit 

Bateriové automobily mají představovat ekologicky šetrný způsob individuální osobní přepravy budoucnosti. Jenže zákazníci ani v dnešní době, kdy už je k dispozici široká nabídka a elektromobily objektivně už dokážou nabídnout velmi solidní schopnosti, je stále ve větším měřítku kupovat nechtějí. Úřady proto nabízejí různé formy podpory, ale z druhé strany také různé daně uvalené na nechtěné vozy se spalovacími motory tak, aby byly elektromobily pro zákazníky atraktivnější. Se zajímavým nápadem, jak zájemce o nový vůz od spalovacího motoru odradit, teď přišla jedna australská banka. Pokud si budete chtít vzít úvěr na nákup nového auta, banka vám půjčí pouze na elektromobil.

Tento způsob podpory elektromobilů si zvolila australská banka Bank Australia a do praxe ho převede od roku 2025. Důvodem je snaha co nejrychleji snížit produkci emisí. Podle oficiálního webu banky produkují elektromobily už při dnešním australském energetickém mixu o 29 až 41 % méně emisí CO2 než vozy se spalovacími motory, takže jde o relativně snadný a hlavně rychlý způsob, jak toho dosáhnout. Zákazníci této banky jsou také údajně hluboce znepokojeni klimatickou změnou. Proto k chystané změně dojde už za necelé dva roky.

Test Škoda Citigoe iV: Na první dobrou
Přečtěte si také:

Test Škoda Citigoe iV: Na první dobrou

Bank Australia rovněž předpokládá, že v roce 2025 už bude mnoho australských zákazníků díky rychle se rozvíjející infrastruktuře schopno pořídit si místo nového auta se spalovacím motorem elektromobil a navíc u elektromobilů vzhledem k aktuálním trendům očekává lepší zůstatkovou hodnotu v případě dalšího prodeje. Pro ty, kteří na elektromobil nedosáhnou, pak bude banka i po roce 2025 nabízet různé finanční produkty určené také pro nákup auta se spalovacím motorem nebo pro hybridy, půjčovat ovšem už bude pouze na ojetiny.

Banka také na svém webu cituje průzkum společnosti Electric Vehicle Council, podle kterého by 54 % dotázaných už teď uvažovalo v případě nákupu nového vozu o pořízení elektromobilu. Ještě více, 80 % respondentů, pak uvedlo, že by o novém elektromobilu uvažovalo tehdy, pokud by byla v Austrálii více rozvinutá nabíjecí infrastruktura. Také proto banka přichází s omezením dostupnosti svých finančních produktů určených pro nákup nových automobilů. Pro úplnost, dnes tvoří elektromobily na australském trhu s novými vozy podíl pouze 2,5 %.

Zdroj: Bank Australia

Moudro dne (neregistrovaný)
Čeho tím chtějí dosáhnout, tak to fakt nechápu. Když vlády chtěli, aby si lidi dávali tepelná čerpadla, tak poskytly dotace na tepelná čerpadla. My jsme ji taky využili. Ale udělat to, že více zdaním uhlí nebo zakážu prodej dřeva? Tím by ničeho nedosáhly. A tohle je stejný příklad. Když chci něco podpořit, musím podporovat danou věc a ne regulovat věc, se kterou nesouhlasím. Vytváří to přirozenou konkurenci, která je potřeba.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?