Test Renault Scenic E-Tech EV87 220 k: Šokující zkušenost

přidejte názor

Kompaktní MPV se ve své páté generaci změnilo v kompaktní SUV s elektrickým pohonem, a hned se stalo evropským Autem roku. Zjišťovali jsme, jestli právem – a nevycházeli přitom z údivu.

Myslím, že to bylo v souvislosti s elektrickým SUV Kia EV9, kdy jsme na tomto místě rozebírali, že nástup elektromobility tak trochu postavil všechny výrobce na novou, společnou startovní čáru. A některé zjevně motivoval k novým výkonům. Renault Scenic E-Tech mi totiž připravil opravdový šok: ve většině podstatných ohledů je opravdu dobrý. Mnohem lepší, než jsem čekal, a mnohem lepší, než byly kdy spalovací renaulty vůči konkurenci v posledních řekněme dvou dekádách.

Vidět je to už na první pohled. Kdybych netušil, že by to v Boulogne-Billancourt vzali jako smrtelnou urážku, označil bych design elektrického Sceniku za německy precizní: atletickou siluetu, podtrženou nápaditě tvarovanými velkými koly, doplňují ostře řezané hrany nárazníků a světel. Všechno je to sladěné do celku, který působí mohutně, ale ne zavalitě; moderně, ale ne nevkusně; originálně, ale ne výstředně. A hlavně se na něj opravdu dobře kouká.

Video: Nový Renault Scenic E-Tech na oficiálním videu

Zdroj: Youtube.com

A není to výjimka potvrzující pravidlo. Renault se pod vedením šéfdesignéra značky Gillese Vidala do designu pořádně opřel. Kdo viděl naživo třeba nový Rafale, nemůže než smeknout. Mimochodem, pokud máte dojem, že nové tvarosloví Renaultu připomíná Peugeot (mrkněte třeba na aktuální model 408), nezdá se vám to a není to náhoda. Vidal přešel k Renaultu před čtyřmi lety právě od domácího konkurenta.

Interiér bez nadsázky prémiový

Jestliže exteriér jsme označili za německy precizní, interiér je snad ještě lepší. Kdyby vás do něj posadili se zakrytým logem a řekli vám, že jde o kabinu (dejme tomu) kompaktního elektrického BMW, neměli byste důvod pochybovat. Ať se oko podívá, kam chce, stěží najde něco ke kritice. Možná ještě zajímavější ale je, že spokojen bude vedle zraku rovněž hmat. Všechny pohyblivé ovládací prvky mají jasně definovaný chod a přesnou aretaci (v Renaultu!!!) a ani když se pořádně opřete do konzoly mezi sedadly nebo mohutného panelu „dvoudispleje“, nevydají jediné skřípnutí. Na to jsme od Renaultu v minulosti opravdu nebyli zvyklí a zejména v době, kdy interiéry čtyřnásobně dražších nových mercedesů vržou jako po deseti letech provozu na nejhorší pražské dlažbě, je to pozoruhodný úspěch.

Autor: Josef Červený

Dojem vysoké kvality nenaruší ani palubní systém s atraktivní grafikou a dynamickou navigací založenou na Google Mapách, sedadla příkladně podepírající páteř nebo zvuky (včetně povinných varování) vybrané a vyladěné s takovou pečlivostí, že znějí příjemně a „draze“ jako v prémiových autech. Nebýt sveřepého lpění Renaultu na ovládání hlasitosti tlačítky místo kolečkem, skoro bych nenašel, na co si postěžovat. Jediným opravdovým nedostatkem je nedořešená ergonomie. Když si při své průměrné výšce nastavím správně volant i sedadla, věnec volantu skryje horní část přístrojového panelu včetně vizualizace aktuálního stavu systémů asistované jízdy. Takže bez podivného kývání hlavou si nikdy nejste úplně jisti, jestli máte adaptivní tempomat zrovna aktivní, nebo ne.

Komfort místo zábavy

Jako statický objekt zkrátka Scenic E-Tech hraje soutěž vysoko, vysoko nad tradiční (možná už je na místě začít říkat „dřívější“) úrovní značky Renault. O to jsem byl napjatější, jestli pozitivní šok vydrží i při jízdě. Jeho technika je relativně skromná. Platforma CMF-EV má motor vpředu a pohon předních kol, což není ideální řešení z hlediska obestavění prostoru, trakce ani chování v zatáčkách.

Autor: Josef Červený

Ani parametry nejsou tak oslnivé jako u některých konkurentů. Model se vyrábí ve dvou variantách pohonu, 125 kW/60 kWh a testované 160 kW/87 kWh. Baterie v obou případech využívají nikl-mangan-kobaltovou technologii a dodává je LG. I výkonnější model potřebuje k akceleraci z klidu na 100 km/h relativně nezajímavých 7,9 s a nejvyšší rychlost má omezenou na 170 km/h. Oba parametry samozřejmě plně postačují na všechny běžné situace, ale onen velký přebytek dynamiky, jímž se snaží přilákat zákazníky k elektromobilitě někteří jiní výrobci, tady prostě nenajdete.

Nenajdete tady ovšem ani negativní jevy, které byste vzhledem ke koncepci „vše vpředu“ očekávali. Renault si dal velmi záležet, aby jízdní projev vozu byl tak plynulý, příjemný a nerušivý, jak je jenom možné. Rozjezd z místa je tedy vždy měkce tlumený a při akceleraci z ostré zatáčky řízení téměř nezatahá za ruce, ani když se jej k tomu snažíte schválně vyprovokovat kombinací velkého úhlu natočení volantu a humpoláckého dupnutí na „plyn“. Při odstraňování rušivých vlivů předního pohonu byli konstruktéři velmi úspěšní.

Test Toyota bZ4X: I ty, Brute?
Přečtěte si také:

Test Toyota bZ4X: I ty, Brute?

Bohužel přitom zcela eliminovali také zpětnou vazbu, takže Scenic E-Tech nenadchne dynamicky založené řidiče, přestože řízení je přesné a pérování krotí hmotu kol i karoserie s autoritativností opět příznačnou spíš pro auta německé výroby. Ale to spíš pro úplnost. Cílová skupina patrně shledá jízdní charakter auta naprosto ideálním a lecčemu by se mohl přiučit také Nissan, jehož Aryia jezdí v porovnání s technicky příbuzným Scenikem jako trakař.

Okolnosti testu mi bohužel tentokrát neumožnily přijet s dostatečně vybitou baterií k dostatečně výkonné nabíječce, abych vyzkoušel rychlost nabíjení v reálném světě. Renault uvádí dobití na 80 % za 37 minut při využití 150kW stojanu, což nezní světoborně, ale přinejmenším zčásti to vysvětluje velká baterie. Díky ní však na displeji svítil dojezd přes 500 km, když jsem plně nabité auto přebíral, a za letních teplot můžete počítat s dojezdem přesahujícím čtyři stovky kilometrů i při nespořivém dálničním tempu. Pokud častěji než na DC stanicích nabíjíte šetrnějším střídavým proudem, oceníte, že palubní nabíječka Sceniku E-Tech nabízí výkon 22 kW. To jinak umějí víceméně jen prémiové německé elektromobily, a to ještě za příplatek.

Tak kdy už to přijde?

Upřímně, po celý společný týden s tímhle autem jsem čekal, kdy se konečně ukáže nějaká konstrukční vada, odfláknuté zpracování, funkce fungující jen na oko, abych mohl v duchu vítězoslavně zvolat „No jo, Francouzi!“. Titul evropského Auta roku moji ostražitost neoslabil, ale naopak posílil, protože porota vždy stranila románským značkám a v minulosti nechala nejednou vyhrát dost diskutabilní model. Ale ono nic. Navigace navigovala, kliky dveří poslušně samy vyskakovaly a zajížděly, asistenční systémy asistovaly, panoramatická střecha solarbay se zmléčňovala a zprůhledňovala stiskem tlačítka a uvnitř panovalo ticho. Tak že bych si mohl postěžovat aspoň na cenu? Ani to mi Renault nedopřál.

Autor: Josef Červený

Český importér nabízí jen výkonnější model s větší baterií, a to ve třech stupních výbavy. Základní Evolution za ceníkových 1 085 000 Kč nabízí tepelné čerpadlo, bezklíčové odemykání nebo zadní kameru a vzhledem ke kvalitám auta představuje opravdu dobrou nabídku. Nejdražší možná konfigurace výbavy Iconic vyšperkované ještě o příplatkový dvoutónový lak, digitální zpětné zrcátko a střechu solarbay pak vyjde na 1 328 000 Kč. Podle ceníku. 

Moc bych se divil, kdyby prodejce Renaultu nedokázal při projevení vážného zájmu nabídnout výraznou slevu, vždycky to tak bylo. I za oficiální cenu je však elektrický Scénic konkurenceschopný a po všech stránkách podstatně lepší produkt než podobně drahý Hyundai Kona Electric, rozpačitá Toyota bZ4X nebo předražený sesterský Nissan Aryia.

+ Atraktivní design, moderní a velmi kvalitně zpracovaný interiér, ticho i v dálničních rychlostech, dobrá sedadla, úspěšné potlačení nežádoucích projevů předního pohonu, spolehlivě fungující elektronika na výši doby, 22kW AC nabíječka, jisté a přesné chování v zatáčkách, detailní pozornost věnovaná i takovým detailům, jako jsou výstražné zvuky
- Věnec volantu zakrývá část přístrojového štítu, ovládání hlasitosti tlačítky, nezajímavá dynamika v přímce, pro sportovně založené řidiče absence zpětné vazby od řízení a podvozku
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?