Test Honda Civic: české auto roku je „benzinový elektromobil“, který osloví i petrolheady

přidejte názor

V pořadí 11. generace Civicu je vítaným oživením v záplavě SUV a crossoverů. Stále to je to „placaté“ auto, které nejen dobře jezdí, ale navíc dokáže ze svého hybridního pohonu vytěžit maximum. A to bez toho, aby nějak výrazněji utrpěla radost z jízdy.

Japonské značky mají k elektrifikaci pragmatický přístup. V jejich pojetí je momentálně nejlepším řešením hybridní pohon. Proto i nový Civic plně sází na nepříliš rozšířenou verzi hybridního pohonu (samozřejmě, nepočítáme-li sportovní verzi Type-R). Koncept pohonného ústrojí e:HEV je stejný jako u modelů Jazz, HR-V a CR-V. Za zkratkou e:HEV se skrývá hybridní pohon, který má blíže k elektromobilům, s nimiž ho spojuje i pevný převodový poměr. Jedná se tedy opět o kombinaci spalovacího motoru se dvěma elektromotory, z nichž jeden funguje jako generátor a druhý přímo pohání přední kola. Spalovací agregát tak ve většině režimů v podstatě plní funkci jakési „palubní elektrárny“, což mu umožňuje co nejvíce pracovat v režimu optimální účinnosti. 

Benzinový čtyřválec je tedy na druhé koleji. Primárním trakčním agregátem je elektromotor s výkonem 184 koní. Spalovací motor, atmosférický čtyřválec o objemu 2,0 l, který funguje na efektivním Atkinsonově principu, disponuje výkonem 143 koní. V čistě elektrickém módu si trakční elektromotor bere „šťávu“ jen z malé baterie s kapacitou 1,05 kWh, kterou prostřednictvím generátoru „krmí“ spalovací motor. Řídící management dobíjení navíc pracuje s mapovými podklady navigace a úroveň nabití akumulátoru upravuje podle profilu trati.

Uhlazené tvary přispívají k celkové efektivitě Civicu. Nová generace je delší a nižší

Autor: Lukáš Dittrich

Lekce z efektivity 

V hybridním režimu zážehový čtyřválec dodává energii generátoru, který ji směřuje již přímo k elektrickému hnacímu motoru. Přebytečný výkon z benzinového motoru navíc dobíjí baterii. V dálničních rychlostech již zážehový motor pohání kola přímo přes stálý převod, který je dlouhý jako šestka v klasických autech. Vše je řízeno automaticky s ohledem na co největší efektivitu. Přepínání mezi různými režimy jízdy přitom vzhledem k pečlivému odhlučnění prakticky neregistrujete. Vše funguje harmonicky, rozjezdy jsou díky elektromotoru plynulé jako u elektromobilu a odezva na plyn je bezprostřední. 

Celkově se jedná o soustavu, která dokáže díky své efektivitě nahradit diesely. Bez nějaké větší snahy lze s Civicem jezdit ve smíšeném provozu okolo 5 l/100 km a při popojíždění po městě i lehce nad hranicí čtyř litrů. Jen na dálnici se spotřeba vyšplhá na hodnoty nad 6 litrů. I přes poměrně malou 40litrovou palivovou nádrž má tedy tento model solidní akční rádius. 

Test ojetiny: Honda Accord VIII. generace (CU/CW) (2008–2015)
Přečtěte si také:

Test ojetiny: Honda Accord VIII. generace (CU/CW) (2008–2015)

Nová Honda vás svým charakterem vybízí spíše k uvolněnému stylu jízdy. V případě potřeby je ale dynamika velmi dobrá. Civic dokáže být v duchu své tradice i dostatečně svižný. Na stovce je za 8 sekund a pružné zrychlení v pásmu 80 až 120 km/h je výtečné. Působivá je i kultivovanost. Rekuperace energie a výslednou sílu účinku zpomalení lze podobně jako u elektromobilů regulovat pomocí pádel na volantu. 

Zajímavou vychytávkou je simulování řazení při jízdě ve sportovním režimu. Na první dobrou to působí velmi věrohodně, přestože vůz fakticky žádnou převodovku nemá. Důvodem je skutečnost, že spalovací motor v drtivé většině případů není spojen s koly a jeho otáčky tudíž mohou být zcela libovolné bez ohledu na aktuální rychlost. Honda toho využila a ve sportovním režimu tak řídicí jednotka skutečně mění otáčky spalovacího motoru, jako kdyby vůz řadil. Zvuk pak zvýrazňují reproduktory. Opravdu hodně povedené divadlo!

Amosférický čtyřválec o objemu 2,0 l z velké části plní v podstatě jen funkci jakési „palubní elektrárny“. Ve vyšších rychlostech ale může přímo pohánět i přední kola

Autor: Lukáš Dittrich

Nízký interiér pro menší postavy 

Nízký posaz za volantem vzbuzuje sportovní pocit. Výhled vpřed je na dnešní poměry výborný, k čemuž přispívají velmi tenké přední sloupky. Naopak ty zadní jsou velmi tlusté. Tento nešvar pomáhá eliminovat parkovací kamera. 

Civic má poměrně širokou kabinu, v níž si připadáte jako v autě střední třídy. Některé obyčejnější tvrdé plasty ve dveřích a na středovém tunelu vás ale rychle vrátí do reality. Minimalisticky pojatá palubní deska vyniká typicky japonskou precizností zpracování. Originální jsou výdechy ventilace v celé šířce palubní desky, kryté jakousi retro hliníkovou mřížkou. 

Provedení přístrojového štítu s měřičem výkonu v procentech místo otáčkoměru působí jednoduše, je ale dostatečně přehledné. Středový displej se ovládá přímo dotykem, je ve snadném dosahu, případně pomůže hlasové ovládání. Kvalita infotainmentu se mezigeneračně hodně zlepšila a na japonské auto je solidní. Z hlediska rychlosti odezvy a grafiky se ovšem jedná jen o průměr. Co určitě potěší, je fakt, že ventilaci a hlasitost rádia na rozdíl od mnohých konkurentů stále nastavíte klasickými mechanickými ovladači. Specifická funkce voliče, který stejně jako u modelu CR-V suplují tlačítka, si vyžaduje zvyk, a to zejména volba zpátečky. 

Minimalisticky pojatá palubní deska ale vyniká japonskou precizností zpracování. Originální výdechy ventilace v celé šířce palubní desky jsou kryté jakousi retro hliníkovou mřížkou

Autor: Lukáš Dittrich

Přední sedadla jsou rozměrově i tvarově optimální, solidní komfort poskytují i ta zadní, byť mají přeci jen níže položené sedáky. Mezigeneračně je Civic o 27 mm nižší, což přispívá aerodynamice, ale nikoliv cestujícím. Vpředu to pro průměrně vzrostlé jedince se 180 cm ještě ujde, vzadu je to ale kvůli snižující se linii střechy horší. Pro nohy je ale místa dost, byť vzhledem k rozvoru téměř 2,7 metru by ho mohlo být i více. 

Díky protažené siluetě nabízí nový Civic dostatek místa i pro zavazadla. Pod velké víko zavazadelníku ze speciální pryskřice se vejde 404 litrů nákladu a po sklopení zadních sedadel vzroste nabízený objem na 1187 litrů. To jsou na vůz z kompaktní třídy hezká čísla. Zavazadlový prostor je rozlehlý, tento liftback v současné řadě Civicu tak trochu supluje verzi kombi. Slabším místem je vyšší nákladová hrana a malý schod po sklopení opěradel, který vznikl kvůli baterii hybridního systému. Látková roletkou, která se rozvinuje ze strany, je prostorově úsporná, ale působí trochu provizorně. 

 Dobře sladěný orchestr 

Nový Civic jde dobře vyváženým, přesným a komunikativním řízením ve stopách svých předků. Poskytuje dobrou zpětnou vazbu při zatáčení i při návratu do středové polohy. Podvozkově tato Honda s víceprvkovou zadní nápravou patří k nejlépe jezdícím předokolkám. Civic působí stabilně i při rychlejší jízdě. Mezigeneračně navíc udělal velký pokrok, pokud se jedná o komfort. Na nerovnostech dovede být i dostatečně plavný. Celkově se jedná o výborně sladěné auto, na němž se v případě jízdního projevu jen těžko hledají chyby. Snad jedině hlučnost od kol by mohla být na dálnici ještě nižší. 

Za zkratkou e:HEV se skrývá hybridní pohon, který má blíže k elektromobilům, s nimiž ho spojuje i pevný převodový poměr. Pro civilní Civic je to dnes jediná evropská možnost. Alternativou je jen sportovní Type R

Autor: Lukáš Dittrich

Nepočítáme-li sportovní provedení Type-R, tak Civic nabízí sice jen jednu, ale velmi dobrou verzi. Není to hybrid za každou cenu, postavený jen kvůli snižováním spotřeby o desetinky litrů, ale spíše auto učené pro radost z jízdy při hospodárném provozu. Je to automobil, jehož prostřednictvím Honda opět potvrdila svoji kompetenci, pokud se jedná o pohonná ústrojí. Bruselský vlk se nažral a koza přitom zůstala celá. Není tedy divu, že je Civic nejen Autem roku 2023 v České republice, ale i na Slovensku. Loni se tento model navíc stal v nejprestižnější anketě NACTOY severoamerickým Autem roku, ale rovněž autem roku v Kanadě a ve Skotsku. 

Samozřejmě, nový Civic nedává svoji kůži lacino, cena není právě lidová a z hlediska prostornosti kabiny vyhoví spíše menším lidem. Kdo ale nemá rád vozy SUV či crossovery a chce se hezky svézt, ten je zde na správné adrese. 

+ Efektivní a tichý hybridní pohon, nízká spotřeba, komunikativní řízení, jisté jízdní vlastnosti, komfortní odpružení, výhled vpřed, solidní zpracování, rozlehlý zavazadelník, bohatá výbava
-  Omezený prostor pro hlavy cestujících vzadu, výhled vzad, řazení zpátečky, některé lacinější materiály v kabině, infotainment stále nedosahuje na evropskou konkurenci, vyšší cena


Technické údaje Honda Civic e:HEV
MOTOR
Konstrukce: Zážehový čtyřválec, uložený vpředu napříč, hnací elektromotor, generátor
Zdvihový objem válců (cm3): 1993
Ventilový rozvod: DOHC, 4 ventily na válec
Nejvyšší výkon (kW/min-1) 105/6000
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 186/4500
 Nejvyšší výkon a toč. moment elektromotoru (kW/N.m): 135/315
 Kapacita akumulátoru (kWh):  1,05
 Převodovka:  jednostupňový stálý převod
 Poháněná kola: pohon předních kol
JÍZDNÍ VÝKONY
Akcelerace 0–100 km/h (s): 8,1
Nejvyšší rychlost (km/h): 180
Spotřeba paliva kombinovaná (l/100 km) 5,0
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Délka (mm): 4551
Šířka bez zrcátek (mm): 1900
Výška (mm): 1408
Rozvor náprav (mm): 2734
Provozní hmotnost (kg): 1533
Objem zavazadlového prostoru (l): 404/1187
CENY
Cena modelu od (Kč): 879 990,–
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?