Test Honda CB650R+ Sport: Hanami s vůní benzínu

přidejte názor
Autor: Redakce

+

  • Méně objemný motor nabízí díky rychlořazení notnou dávku adrenalinu
  • Kvalitní zpracování a slušné komponenty dostanete za solidní cenu
  • Originální a pohledný design uspokojí chuligány i retromilce

-

  • Ergonomie řídítek není zrovna ideální pro vyšší postavy
  • ABS není vypínatelné, nicméně zasahuje velmi citlivě

Ve stejnou dobu, kdy se Japonci začali oddávat svému největšímu svátku, oslavujícímu krásu rozkvétající sakury, se k nám do redakce dostala tamní  novinka z jedné velké rodiny, která rovněž zažívá neuvěřitelný rozkvět. A po svezení je nám víc než jasné, že takové motorkové Hanami bude zažívat  nejeden majitel vícekrát nežli jednou za rok, třebaže z jara to bude vždy nejintenzivnější.

Honda poslední roky útočí na naše smysly víc než kdykoliv předtím a docela radikálně mění zavedené pořádky. Krom toho také v současné době nabízí snad největší moto rodinu vůbec. Řada naked biků s počátečními písmeny CB je tak obrovská, že dokáže uspokojit hned několik generací bikerů, od těch novopečených a málo zkušených přes chuligány až po opravdové retromilce. A uprostřed toho všeho je právě nyní novinka CB650R, vycházející z loňského modelu CB650F.

Na nějaké serepetičky zapomeňte, kokpit CB nabídne jen to nejnutnější
Úhlové ventilky, jeden z detailů, který oceníte, až budete kontrolovat či ladit tlak v pneumatikách

Jedno kulaté světlo, nedělená řídítka a nádrž, která nádrží opravdu jest; nejstarší a nejběžnější recept na stavbu motocyklu zůstává, ovšem v novém Neo Sports Café stylu „cébéčko“ jen tak nepřehlédnete. Naopak, uznale pokývete hlavou, jak to ti designéři pěkně vymysleli. A tím spíš u námi testovaného stroje, vyšlechtěného kompletní řadou dílů z katalogu originálního příslušenství. Prostě je na co koukat. Jenže motorky si nekupujeme na to, abychom na ně jen zírali; alespoň ne takovéhle. A i když jste si o erku mohli přečíst již v představení ze Španělska, všed­ní realita českého bikera bude poněkud odlišná. Těch pěkných a zakroucených silnic s perfektním povrchem tu až tolik nemáme, a když už ano, většina z nás se k nim musí napřed přiblížit. To pak řešíte spoustu jiných věcí než jen pouhé zahřátí motoru, pneumatik a následné soustředění se na apex, takže minimum prvků odvádějících vaši pozornost od jízdy samotné přijde vhod. V tomto směru bude šestpade vskutku dobrým společníkem.

Roztočte čtyřválec na plný plyn a nenechte otáčky padnout pod 10 000!

Jednoduchý a relativně přehledně poskládaný LCD budík vám již při letmém pohledu poví vše, co potřebujete vědět, tedy rychlost, zařazený kvalt a otáčky. Jsou tu ale i další věci, jako stav paliva v nádrži, teplota chladicí kapaliny, hodiny a pod přepínači na přístrojovce třeba okamžitá i průměrná spotřeba, jen musí být ty správné světelné podmínky. Reverzní displeje bývají nejčitelnější na přímém slunci, anebo pak za tmy, v ostatních případech je to s nimi o něco horší. Každopádně rozptylovat se tu nemáte čím.

Test Honda CB125R a CB300R: Ristretto, či espresso?
Přečtěte si také:

Test Honda CB125R a CB300R: Ristretto, či espresso?

Snad jen příplatkovým vyhříváním heftů s čudlíkem na levém řídítku (nová generace tenkých rukojetí nabízí třístupňové asymetrické vyhřívání – více tepla pro prsty, méně do dlaně ruky) a v naprostém základu dnes již tak trochu povinnou kontrolou trakce, kterou i za jízdy můžete jednoduše de/aktivovat ukazováčkem levé ruky. Na nějaké přepínání x stupňů ale zapomeňte. Jednoduchou HSTC, jejíž senzory porovnávají akorát rychlost otáčení předního a zadního kola, máte buďto zapnutou, či vypnutou, což pak znamená více volnosti pro nějaké to zlobení, kvůli kterému si ale tento stroj určitě jen tak někdo nepořídí.

S jednosměrným quickshifterem dostanete z motoru maximum bez jakékoliv prodlevy
Kulaté světlo je nejstarší a nejběžnější ingrediencí v receptu na stavbu motocyklu

CB650R je dle mého pořád tím typickým dělníkem pro každodenní použití s neuvěřitelně schopným čtyřválcovým jádrem. Že přeháním? Schválně, na kterém stroji dokážete jet na šestku 25 km/h, aniž byste měli pocit, že motor trápíte, a pak na ten samý kvalt o nějakou chvíli později poletíte 200 km/h? V tom je řadový čtyřválec s nádherně vedenými svody po vzoru staré CB400 Four opravdu kouzelný, přičemž malým překvapením je i zvukový projev sametového jádra. Ševelícím vysavačům od Hondy je, zdá se, konec, alespoň „z paluby“ se dá z nízko umístěné koncovky, zlehka namířené k jezdci, vnímat vcelku zajímavý „sound“, který s nastupujícími otáčkami nabírá značně na intenzitě. Prostě, když budete chtít a chytne vás rapl, můžete si užít parádní sportovní jízdu, a to se vším všudy, tedy i s tím potřebným čtyřválcovým ječákem. Věřte, že síly na to má šestpade tak akorát.

Parádně svedené svody našly inspiraci v letitém stroji CB400 Four

Méně zkušené jezdce posílený výkon na 95 koní a silnější krouťák, končící hodnotou 64 Nm, nevystraší, zatímco zkušené naopak nezklame, jen si je musíte umět zasloužit. Jak? Roztočte to a nenechte otáčky padnout pod 10 000! Hravě vám s tím pomůže příplatkový quickshifter (součást výbavy Sport nebo samostatně za 4990 Kč). Rychlé a přesné řazení funguje sice jen v jednom směru, ovšem mačkání spojky při podřazování tu není za trest. K mému údivu lze páčku ovládat překvapivě jedním prstem (!) a při razantním zpomalování tzv. na výstražné blinkry, kdy do hry zapojíte slušně dávkovatelné radiálně montované čtyřpístky s plovoucími kotouči, vám grip zadního kola pohlídá i antihop, věcička, která byla ještě nedávno dostupná jen v těch nejvyspělejších motocyklech úplně jiné výkonnostní i cenové kategorie.

Test Honda CB 1100 EX: „Cruiser“ pro nás ostatní
Přečtěte si také:

Test Honda CB 1100 EX: „Cruiser“ pro nás ostatní

Povinný systém ABS je na CB650R nevypínatelný, vědět o něm ale budete kromě zhoršených podmínek až při jízdě na hraně, což vás i přes klasický naked koncept bude setsakra bavit. Ergonomie je oproti předchozímu efku totiž lehce sportovnější a mně bylo nakonec nejlépe v sérii zatáček, kde jsem si mohl motorku pod plynem přehazovat z jedné strany na druhou a přes malý horizontík se mi i párkrát povedlo líznutím spojky dát výjezd na delší rovinku s předním kolem v luftě. Koneckonců, příjemně překvapilo i naladění podvozku, využívajícího vpředu 41mm USD vidlici Showa SFF a vzadu jednoho centrálního tlumiče. Relativně základní sestava zvládala kromě jisté sportovní jízdy i horší české silnice, a to bez trestání pilota za to, že nezůstal jen na těch pěkných okreskách, kterých je ostatně ve Středočeském kraji jako šafránu.

Zajímavý „sound“ s nastupujícími otáčkami nabírá značně na intenzitě
Ergonomie je oproti předchozímu efku lehce sportovnější

Trochu horší je to s rejdem, řídítka pro nás větší by mohla být o něco širší a zrcátka o kousek výš, pak by v nich bylo vidět víc než jen ramena. Naopak na čtyřválec lehké vibrace ve vyšších otáčkách nevnímám nijak negativně, alespoň víte, že to pod vámi žije. Celkově vzato, jízda na nové CB650R nebyla ani trochu nuda. Nedal jsem jí k tomu příležitost, třebaže tuším, že pro někoho by ta typická hondí vyváženost nudným dojmem zavánět mohla.

Test Honda CB650R+ Sport: Verdikt

Honda vyplnila díru mezi lehkou třístovkou a divokým litrem, a třebaže oproti loňskému efku nejde o nějakou radikální změnu, počin to není vůbec špatný. Rozhodovat asi bude nejvíc design, který se zrovna nám dost líbí, podobně jako dostupné rychlořazení, se kterým se dá z méně objemného motoru vyždímat slušná dávka adrenalinu. Zbytek je o motorce jako takové, o kvalitním zpracování a slušných komponentech za relativně slušnou cenu. A zoufat nemusí ani držitelé řidičského oprávnění A2, pro které je možno výkon 70 kW snadno snížit na potřebných pětatřicet.

Foto: Jiří Šimeček


Cena testovaného motocyklu: 238 390 Kč
Technické údaje Honda CB650R
ROZMĚRY A HMOTNOSTI
Rozvor (mm): 1450
Výška sedla v nezatíženém stavu (mm): 810
Zdvihy pérování vpředu/vzadu (mm): 108/128
Úhel krku řízení (°): 64,5
Pneumatika vpředu 120/70 ZR 17
Pneumatika vzadu 180/55 ZR 17
Hmotnost bez náplní (kg): 202
Objem nádrže (l): 15,4
PODVOZEK
Rám: mostový z ocel
Zavěšení vpředu: USD vidlice, Ø 41 mm
Zavěšení vzadu: kyvná vidlice, centrální
pružicí a tlumící jednotka
Brzdy vpředu: 2 x čtyřpístkový třmen, Ø 310 mm
Brzdy vzadu: dvoupístkový třmen, Ø 240 mm
MOTOR
Konstrukce: řadový čtyřválec
Zdvihový objem válců (cm3) 649
Nejvyšší výkon (kW/min-1): 70/12 000
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 64/8500
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?