Srovnávací test všech Škodovek řady RS ukázal, která z nich zrychluje nejlépe. Historicky nejrychlejší Škoda ale chyběla

25.01.2023
1 nový názor
Autor: Lukáš Dittrich
  • Britský magazín Carwow vedle sebe postavil všechny Škodovky řady RS všech generací včetně elektrického Enyaqu 
  • Vítězství při sprintu na čtvrt míle braly benzinové Octavie 
  • Historicky nejrychlejší Škoda ale v testu chyběla. Dvoulitrový Superb by všem suverénně ujel 

Britský magazín Carwow se dlouhodobě baví tím, že natáčí videa, ve kterých porovnává zrychlení nejrůznějších automobilů. Nejnovější příspěvek na toto téma bude zajímavý především pro tuzemské fanoušky značky Škoda, protože srovnává úplně všechny modely řady RS napříč generacemi. 

Teoreticky by měl být hlavním favoritem nový Enyaq v provedení RS, protože jde o historicky nejvýkonnější auto, jaké kdy Škoda nabízela. Jenže vůz to je také velmi těžký a jak známo, elektromobily obvykle s rostoucí rychlostí ztrácejí svůj elán. To nakonec také britské video potvrzuje. Nejvýkonnější Enyaq všem na startu ujede, ale benzinové Octavie ho pak zase dojedou a těsně před cílovou čárou na metě 1/4 míle i předjedou. 

Škoda opět nabídne kupé. Jmenuje se Enyaq Coupé iV a na trh přichází jako úplně první elektrické RS
Přečtěte si také:

Škoda opět nabídne kupé. Jmenuje se Enyaq Coupé iV a na trh přichází jako úplně první elektrické RS

Video je nutné brát s rezervou, protože ne všechny Škodovy v tomto testu mají automatickou převodovku. S manuálním řazením pak hodně záleží na tom, jak se řidiči povede rozjezd a jak rychle dokáže řadit. 

Nejrychlejší Škoda chyběla

Paradoxem Škodovky je skutečnost, že ten historicky opravdu nejrychlejší model nikdy nebyl do řady RS zařazen. Dvoulitrový policejní Superb by v tomto testu všechny přítomné Škody naprosto suverénně porazil. Má výkon 280 koní, pohon všech kol, systém Launch Control a je podstatně lehčí než elektrický Enyaq. 

Vyjádřeno řečí čísel, v britském testu nejrychlejší Octavia RS předchozí generace zvládla sprint na čtvrt míle za 15 sekund a Enyaq RS za 15,1 s, z našich měření víme, že Superb 2.0 TSI zvládne akceleraci na stejnou vzdálenost za přibližně 13,5 sekundy. 

Na britské video se můžete podívat níže: 

Škodovky jsou fajn a je vidět, že jsou to pořád auta, která mají českému řidiči co říct a mají ho čím oslovit. A je jedno, jestli je to daily auto nebo Škodovka pro to, aby se s ním realizovala mezinárodní přeprava nebo dlouhé cesty. Osobně jezdím už desítky let s Octavií a nikdy bych neměnil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?