Snížení emisí CO2 u nákladních automobilů

3 nové názory
Autor: Redakce

Ministři ze zemí Evropské unie se v Bruselu dohodli na snížení emisí oxidu uhličitého u nových nákladních automobilů a autobusů o 30 % do roku 2030 s možností přezkoumat tento požadavek v roce 2022. Zástupci vlád se také dohodli na prozatímním cíli do roku 2025 snížit emise CO2 u nákladních vozidel a autobusů o 15 % ve srovnání s úrovněmi 2019, i když Evropský parlament prosazoval hodnotu 20 %. Výchozí hodnotu, tedy průměr za rok 2019, ovšem dosud nikdo nezná! Přitom kamiony, které budou dodány zákazníkům v roce 2025, se již vyvíjejí.

Ministři životního prostředí dosáhli dohodu ve snaze vyvážit zájmy Německa, jakožto země s největší produkcí automobilů v Evropě, se zeměmi, které prosazují mnohem tvrdší opatření, jako je Švédsko. Přitom ve Švédsku sídlí dva ze sedmi nejvýznamnějších evropských producentů nákladních vozidel Scania a Volvo Truck. Podobně tvrdý postup jako Švédsko prosazuje i Nizozemsko, kde sídlí automobilka DAF, která je součástí koncernu Paccar. Hodnoty, které vzešly z jednání ministrů, ještě bude muset projednat Evropský parlament, kde ale většina poslanců prosazuje tvrdší cíl snížení o 35 % do roku 2030.

Odvětví dopravy je podle analýz EU jediné, ve kterém emise CO2 neustále rostou. Proto se na ně Evropský parlament ve snaze splnit svůj celkový cíl podle pařížské dohody o klimatu, což je snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o minimálně o 40 % pod úrovně roku 1990. Nákladní automobily představují téměř čtvrtinu emisí CO2 souvisejících s dopravou.

Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) lobovalo za mnohem nižší cíle pro nákladní automobily - o 7 % do roku 2025 a o 16 % do roku 2030. Vycházelo při tom z průběžného technického vývoje posledních let. Elektrifikace v nákladní dopravě může ve skutečnosti fungovat pouze pro krátké cesty v městském provozu, ale ne pro dálkovou dopravu.

„Snižování emisí CO2 z kamionů o 20 % do roku 2025 a o 30 % do roku 2030, jak je dnes navrhli ministři, bude pro průmysl a operátory velmi složité. To, co je možné u osobních automobilů, často není reálné pro nákladní automobily - rozdíl mezi nimi je zásadní. Výrobci nákladních vozidel jsou ochotni nadále snižovat emise CO2, ale mělo by to probíhat v tempu, které je reálné, protože schválené snížení nebude možné dosáhnout se současnou úrovní techniky,“ uvedl generální tajemník Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA) Erik Jonnaert.

Požadavek na snižování emisí CO2 bude vyžadovat urychlené a rozsáhlé zavádění vozidel s alternativními systémy pohonu. „Zůstává velmi pochybné, zda může být potřebná infrastruktura nabíjení a doplňování paliva vhodná pro nákladní automobily vybudována během několika málo let. Členské státy by si proto měly být vědomy svých povinností v tomto ohledu,“ varoval Jonnaert.

Infrastruktura pro nákladní vozidla s elektrickým pohonem není stejná jako u osobních elektromobilů a dnes neexistuje. Dobíjení při využívání nabíjecích míst pro osobní elektromobily by trvalo několik dní. Dokonce i v případě rozsáhlejšího využívání LNG je dostupná infrastruktura nedostatečná.

Jonnaert dále připomenul: „Souběžně s tím musí provozovatelé dopravy obnovit své vozové parky mnohem rychleji. To vše se musí stát před rokem 2025, ale to je mimo kontrolu našeho průmyslu.“

ACEA vyzývá členské státy, Evropský parlament a Evropskou komisi, aby usilovaly o dosažení vyváženého a ambiciózního, avšak realistického nařízení. Erik Jonnaert konstatoval: „V podstatě to znamená zajistit, aby byly zavedeny správné podmínky pro podporu rozsáhlého použití nákladních automobilů s nulovými a nízkými emisemi z hlediska infrastruktury, pobídek a obnovení vozového parku. Současně by političtí činitelé neměli ztratit ze zřetele potřeby provozovatelů dopravy ani konkurenceschopnost evropského průmyslu.“

Tak tvrdé omezení nákladní dopravy v relativně krátkém čase, jaké ministři v Bruselu schválili, postihne nejen automobilový průmysl, ale je velmi špatnou zprávou pro celé hospodářství Evropské unie. Pro silniční nákladní dopravu neexistuje žádná srovnatelná alternativa, takže její omezení a zdražení postihne všechny oblasti včetně dramatického zdražení potravin.

Lukáš (neregistrovaný)
Celá unie řeší auta, ale nikdo už neřeší starší vrtulový nákladní letadla, který hulej jak blázen, lodě nevymívaje
Aleš (neregistrovaný)
Jojo, tříválec a turbíčko. Mělo by se začít u zaoceánských lodí a u letadel, ale na druhou stranu proč, z kanclu v Bruselu daleko na moře nevidí a letadla jsou vysoko. Na auta čuměj a vymýšlí tyhle buzerace. Přeji hezký večer.
  • Našli jste v článku chybu?