Posvítili jsme si na elektromobily: jsou opravdu tak ekologické?

19. 3. 2018
Autor: Redakce

Šetrnost k životnímu prostředí, žádná emise, minimální ekologická stopa – výhody, se kterými se ve spojením s elektromobily setkáte téměř na každém rohu. Míra ekologičnosti však s sebou nese i řadu otázek: opravdu lze auta budoucnosti považovat za ekologická, nebo nám jen slibují něco, co doopravdy nemohou splnit?

Domněnky a mýty o elektromobilech

Stále se najdou tací, kteří ekologičnost elektromobilů připisují tomu, že nevyfukují žádné škodlivé plyny do ovzduší, nicméně i za touto zdánlivě jednoduchou představou se skrývá určitý proces, do něhož spadá jednak jejich výroba a jednak i těžba materiálu a jeho následná likvidace. Kupříkladu likvidace baterií představuje v rovnici elektromobilů stále velkou neznámou, jež se bude muset vyřešit.

Háček ekologičnosti spočívá zejména ve výrobě

Autům na elektrický pohon ubírá na ekologičnosti už jen samotná výroba. Možná vás překvapí tvrzení některých studií, říkajících, že výroba všech komponentů je až o 70 % náročnější než u běžných automobilů. Na silnicích se sice poměr úniku CO2 mezi elektromobily a automobily nedá prakticky srovnávat, každopádně akumulátory do elektromobilů se v produkci oxidu uhličitého značně ”blýsknou” již při svém zrodu, a to o 40-50 %.

Baterie jako další ve vzduchu visící otazník

To, že auta poháněná elektřinou ve skutečnosti nejsou úplně 100% ekologická, dokazuje také fakt, že na výrobu jejich baterií se používá poměrně vzácné lithium, jehož těžba výrazně znečišťuje ovzduší, a následně i plíce těžbou zasažených obyvatel. Pokud se nyní ztotožňujete s myšlenkou, že výroba aut poháněných benzínem přírodě škodí ve výsledku méně, tak v tomto bodě nejste daleko od pravdy.

Mezi další otazníky, které sice s ekologií nikterak nesouvisí, avšak spousta lidí se po nich pídí, patří mimo jiné i výpočet povinného ručení u elektromobilů. Uvažujete-li o jeho koupi, pak vás asi potěší, že elektromobily většinou spadají do samostatné sazební kategorie povinného ručení a cena povinného ručení bývá jednotná bez ohledu na typ vozidla.

Automobil versus elektromobil

Čekáte na finální rozlousknutí, zda si z hlediska ekologie pořídit automobil nebo elektromobil? Jednoznačná odpověď očividně zatím neexistuje. Vezmeme-li v potaz, že by elektromobily postupem času vypilovaly i oblasti, v nichž nyní ještě relativně pokulhávají, potom by se o přidělení nálepky „eco-friendly“ mohly právem ucházet.

Ať už se rozhodnete pro bezemisní jízdu či naopak bezemisní výrobu, sjednání povinného ručení vás nemine v každém případě. Cena povinného ručení se u elektromobilů nijak neliší, nicméně právě ČSOB Pojišťovna je zářným příkladem toho, že kvalitní povinné ručení nemusí být nutně na úkor nízkých pojistných limitů či absence asistenčních služeb.