Porušení zákazu předjíždění: Jaké jsou sankce, kolik bodů a hrozí zákaz řízení?

19.08.2019
3 nové názory
Autor: Redakce
  • Za nedovolené předjíždění přijdete až na rok o řidičák

  • Je za to také 7 bodů do karty řidiče

  • Pozor na předjíždění v křižovatce, u přechodu nebo na přejezdu

Předjíždění jsme se už několikrát věnovali v samostatných článcích. Přeci jen se v některých případech jedná o velmi rizikový a nebezpečný manévr, kdy špatný odhad může způsobit vám a všem okolo velké problémy. Nyní si ale předjíždění rozebereme čiště pohledem zákona.

Povinnosti spojené s předjížděním na pozemních komunikacích upravuje v zákoně 361/2000 Sb. § 17 takto:

(1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu.

Sedm chyb při předjíždění, kterými můžete i někoho zabít
Přečtěte si také:

Sedm chyb při předjíždění, kterými můžete i někoho zabít

(2) Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním. Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.

(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel.

(4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

(5) Řidič nesmí předjíždět
a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí,
b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet,
c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích,
d) na přechodu pro chodce nebo na přejezdu pro cyklisty a bezprostředně před nimi,
e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy,
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1,
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
3. na hlavní pozemní komunikaci,
4. na křižovatce s řízeným provozem.
g) na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.

Blinkry: Zdánlivě jednoduchá věc, ale řidiči je neumějí používat
Přečtěte si také:

Blinkry: Zdánlivě jednoduchá věc, ale řidiči je neumějí používat

Předjíždění může zakázat svislá dopravní značka B 21a „Zákaz předjíždění“, zákaz končí u značky B 21b „Konec zákazu předjíždění“. Zákaz předjíždění ruší rovněž křižovatka, případně značka B 26 „Konec všech zákazů“. Značka B 21a může být ještě doplněna dodatkovou tabulkou, například „Předjíždění traktorů povoleno“.

Předjíždění může zakázat také vodorovné dopravní značení a to buď V 1a „Podélná čára souvislá“, případně V 1b „Dvojitá podélná čára souvislá“. Zatímco značku V 1a lze přejíždět, pokud řidič odbočuje mimo pozemní komunikaci nebo na pozemní komunikaci vjíždí, u značky V 1b to nelze.

Jaká je za to pokuta?

Přestupek „Nedovolené předjíždění“ bývá považován za jeden z nejzávažnějších. Je definován tak, že řidič „při řízení vozidla předjíždí vozidlo v případech, kdy je to obecnou, místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno.“

Tento přestupek nelze řešit příkazem na místě (blokovou pokutou), ale jen ve správním řízení. A tam za něj hrozí pokuta 5000 až 10 000 Kč. Především se ale za něj automaticky přiděluje 7 bodů do karty řidiče a řidič také přijde automaticky na šest měsíců až jeden rok o řidičský průkaz. Pokud vás policie obviňuje z takového přestupku, doporučujeme nic na místě nesdělovat a celou věc řešit s advokátem. Zadarmo to nebude, ale to si musíte promyslet sami, jak moc si oprávnění řídit na 12 měsíců ceníte.

Ve všech jiných případech (podjíždění na dálnici, předjetí odstavným pruhem a pod.) se jedná o „jiné porušení povinnosti“ (což je nebodovaný přestupek s pokutou příkazem na místě do 2000 Kč). Ale to jen za předpokladu, že se při tom řidiči nedopustí něčeho horšího, například ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu (5 bodů, pokuta příkazem na místě do 2500 Kč).

Michal (neregistrovaný)
toto není pravda, text je přinejmenším matoucí: Předjíždění může zakázat také vodorovné dopravní značení a to buď V 1a „Podélná čára souvislá“, případně V 1b „Dvojitá podélná čára souvislá“. Značky předjíždění NEZAKAZUJÍ. Stanovují, že se nesmí přejet nebo je nákladem přesahovat. Pokud bude vpravo od značky dost místa (široký pruh, motocykl, kolo apod.), tak mohu v klidu předjíždět.
noname (neregistrovaný)
Ano, text článku je špatně, vodorovné značení V 1a a V 1b se nesmí PŘEJÍŽDĚT, nikoli PŘEDJÍŽDĚT. Autor by měl článek upravit, takto akorát mate čtenáře.
Dalas (neregistrovaný)
Jungle kdo má silnější auto tak má přednost... systém nefunguje lidí jezdí i bez řidičáku,bodovému systému se smějí.policii není vidět...smutne
  • Našli jste v článku chybu?