Pět věcí, které děláte při mytí auta špatně a nevíte o tom

7 nových názorů
Autor: Pixabay.com
  • Na mytí s hadrem a kyblíkem jaru raději zapomeňte

  • Karoserii je nutné nejen správně umýt, ale i ochránit

  • Nezapomínáte čistit interiér do hloubky?

Jarní období je ideální čas pro důkladnou očistu auta. Možná si říkáte, že na mytí se nedá nic zkazit, ale existuje mnoho způsobů, kterými lze autu velmi uškodit nebo si ohledně čistoty přidělat práci. Sestavili jsme proto seznam nejčastějších chyb a omylů, kterých se pořádkumilovní motoristé dopouštějí – a možná i vy.

  1. Nepoužíváte vhodné prostředky

Čím myjete své auto? Snad ne univerzální houbou nebo dokonce kuchyňskými houbičkami? Tyto prostředky jsou pro mytí auta zcela nevhodné, můžete si jimi poškrábat karoserii nebo plastové či chromované části vozu. Raději zainvestujte do speciální jemné houby, určené přímo k mytí vozu – stojí pár stovek a většinou na sobě má i rovněž šetrnou vrstvu pro odstraňování větších nečistot. Práci si můžete usnadnit i díky speciální mycí rukavici z mikrovlákna.

  1. Používáte špatnou nebo lacinou autokosmetiku

Kyblík s vodou a trochou jaru rozhodně není dobrý nápad při mytí auta. Stejně jako i jiné kuchyňské prostředky jsou i tyto detergenty velmi agresivní a přesušují  lak. Moc si nepomůžete ani s nelacinějšími autošampony, které jsou extrémně ředěné a nemají proto kýžený efekt. Raději investujte do značkového pH neutrálního autošamponu, cenový rozdíl není výrazný, zato kvalitativní je velmi vysoký.

Reportáž: Nechali jsme si pořádně umýt auto. Výsledek nás šokoval
Přečtěte si také:

Reportáž: Nechali jsme si pořádně umýt auto. Výsledek nás šokoval

  1. Zapomínáte konzervovat

Umytím karoserie by očista neměla ani zdaleka končit, je nutno ji ochránit před dalším znečišťováním. Ještě před konzervací je nutné kapotáž odmastit, k čemuž se hodí prostředky obsahující izopropylalkohol. K ochraně karoserie můžete použít vosk, jehož nanášení je pracné, ale rotační leštičku vám experti nedoporučí – hrozí vznik tzv. hologramů v laku. Méně časově náročnou možností je použití tekutých keramických spray coatů na bázi oxidu křemičitého. Ty stačí nastříkat a pak rozetřít mikrovláknem.

  1. Neodsolujete

Spláchnout zimní špínu nestačí. Auto je nutné umýt i zespodu a zbavit ho nánosů špíny i soli. K tomu lze využít speciální nástavec na tlakovou myčku nebo si připlatit pár korun v klasické automyčce. Komponenty podvozku vám za takovou péči poděkují.

I látková střecha kabrioletu potřebuje péči. Její zanedbání se může vymstít
Přečtěte si také:

I látková střecha kabrioletu potřebuje péči. Její zanedbání se může vymstít

  1. Nečistíte do hloubky

Vyluxovat interiér nestačí. Špína v průběhu času prostupuje skrze textilní materiály do hloubky, proto pouze povrchové čistění není dostatečné. Látkové části je dobré vytepovat prostředkem přímo určeným k čištění interiéru, poté nesmíte zapomenout nechat materiál důkladně proschnout nebo ho vysušit fénem. Dále je vhodné látku ošetřit impregnací, díky které lépe odolá znečištění.

Jáchym (neregistrovaný)
Já jsem na mytí auta velký pedant, takže si dovolím říct, že nedělám nic špatně. Používám kvalitní přípravky, které si objednávám z https://www.eg-detailing.cz/myti-auta/ , mycí houbu a na leštění jelenici. Je pár věcí, které se mi za ty roky osvědčily a pak už jen čas, ne chtít mít auto umytý za půl hodiny, ale klidně se mu 2 hodiny věnuju :-) .
Pítrs X (neregistrovaný)
Hlavně si teda myslím, že lidé neví, jak má správně vypadat mytí interiéru vozu a strašně často si ničí plasty nebo čalounění, podle toho, v jaké výbavě vůz mají. Přitom přípravky na interiér vozu dneska jsou běžně dostupné a jejich použití zvládne i laik. :-) Ale tak samozřejmě každého věc, že ano. ;-)
Pavel (neregistrovaný)
Já například už jezdím zásadně jen do ruční myčky. S automatickými bohužel nemám úplně tu nejlepší zkušenost. Nikdy mi taková myčka auto neumyla pořádně. A jednou se mi dokonce stalo, že jsem z myčky měl škrábance na laku, to nebylo úplně příjemné. Naštěstí jsem s tím zajel do https://www.united-6.cz/ kde se jim to povedlo opravit.
Kryštof (neregistrovaný)
Mě mytí auta nikdy nebavilo. Nejsem ten typ, co auto pravidelně leští. Já sem rád, když ho umyju tak jednou za rok :-D . K Vánocům jsem si koupil novou autokosmetiku z https://www.2din.cz/ a musím říct, že mě to s ní docela baví. Špínu z auta krásně uvolní, takže mám auto umytý během chvíle. Myl jsem ho v zimě a od té doby ne, tak bych ho možná mohl o víkendu zase umýt.. Uvidíme :-D .
Cyril (neregistrovaný)
Já se snažím umýt auto dobře, ale přiznám se, že na něj pak nedávám žádný vosk a nic podobného. Auto ale umyju pořádně. Zainvestoval jsem do vapky Karcher, kterou jsem si objednal z https://www.profinaradi.com/vysokotlake-cistice-vapky-karcher, a to je paráda. Použiju auto šampon a auto se bez většího úsilí blýská jako nové.
Tyna (neregistrovaný)
Přesně jak píšeš , přímo to zakazují protože si vyhřívání zničíš . 50 let myju auto normálním autošamponem jako asi tak 90 % řidičů a auta když jsem prodával byli v dobrém stavu , co se týče laku , nemluvím o škrábancích od blbců z parkovišť .
Jirka_26 (neregistrovaný)
Výrobce u vyhřívaných sedaček nedovoluje mokré čištění - a teď babo raď.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?