Nejprve ruská ropa z výprodeje, potom konec. Shell zavře ruské čerpací stanice a ukončí všechny aktivity na ruském trhu

08.03.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Shell
  • Společnost Shell oznámila, že ukončí všechny aktivity spojené s Ruskem 

  • V Rusku budou postupně uzavřeny čerpací stanice Shell, stejně jako bude ukončen prodej paliv pro letadla nebo prodej olejů 

  • Shell zároveň upraví svůj dodavatelský řetězec tak, aby již nebyly využívány ruské zdroje

  • Minulý týden společnost Shell koupila ropu z tankeru Urals za čtvrtinovou cenu. V aktuálním prohlášení se za tento krok omluvila 

Společnost Shell na sebe minulý týden upozornila, když odkoupila sto tun ruské ropy za zhruba čtvrtinovou cenu. Obrovská sleva byla důsledkem skutečnosti, že se náklad tankeru Urals nedařilo na trhu prodat, protože se západní společnosti kvůli ruské invazi na Ukrajinu snaží využívání ruských komodit co nejvíce omezit. Společnost Shell byla za tento svůj krok kritizována a v aktuálním prohlášení se za něj také omluvila. Zároveň oznámila, že se svým působením na ruském trhu zcela končí.

Podle oficiálního vyjádření Shell končí s odběrem ruské ropy. V návaznosti na tento krok se bude snažit upravit svůj dodavatelský řetězec tak, aby ruské zdroje již nadále nevyužívala. Taková změna si samozřejmě bude žádat více času a zřejmě povede ke snížení produkce paliv z rafinerií této společnosti.

Kabelové svazky z Ukrajiny chybí celému evropskému průmyslu. Problémy má nejen Škoda, ale také BMW nebo Porsche
Přečtěte si také:

Kabelové svazky z Ukrajiny chybí celému evropskému průmyslu. Problémy má nejen Škoda, ale také BMW nebo Porsche

Shell současně uzavře své čerpací stanice na území Ruska a na ruském trhu také přestane prodávat letecká paliva. Ruští zájemci si už nekoupí ani maziva této společnosti. Aktuálně je zvažován nejbezpečnější způsob, jak stažení z ruského trhu provést. Opět se tak nestane hned, nicméně celý proces už byl údajně nastartován. Shell se chce do budoucna obejít také bez dodávek ruského plynu.

Z oficiálního vyjádření vyplývá, že jde o politické rozhodnutí. Podle společnosti Shell mají právě politici rozhodnout aktuální dilema, zda je důležitější co největší tlak na ruskou vládu, nebo zda je lepší upřednostnit stabilitu dodávek surovin do Evropy. Každopádně peníze, které Shell vydělal nákupem výrazně zlevněné ruské ropy z minulého týdne, půjdou do zvláštního fondu, ze kterého se budou financovat aktivity humanitárních organizací pomáhajících na Ukrajině.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?