Nápis „ukradeno“ na registrační značce proti vůli majitele: Hackeři se nabourali do systému nových digitálních značek

17.01.2023
1 nový názor
Autor: Tiskový servis Reviver
  • V Americe se začínají používat digitální registrační značky, které mají uživatelům přinést více pohodlí i lepší zabezpečení 
  • Systém společnosti Reviver se ale v praxi ukázal jako nepříliš dobře zabezpečený
  • Hackeři se dostali k informacím o poleze konkrétních značek a dokázali měnit i to, co značka ukazuje

Koncem minulého roku se do praxe běžného provozu dostaly digitální registrační značky. Jako první je v Americe povolil stát Kalifornie a další se postupně přidaly. Výhodou značek, které pronajímá společnost Reviver, má být kromě moderního vzhledu také možnost měnit nápisy a značky v sobě mají také GPS, takže lze sledovat jejich polohu a tedy polohu daného vozu. V případě odcizení lze přidat na registrační značku nápis „ukradeno“. Tyto funkce ovšem vyžadují správu citlivých dat a jak se ukázalo, systém společnosti Reviver příliš dobře zabezpečen nebyl.

Hackeři na tento systém nedávno zaútočili. Výsledky přibližuje na svém blogu Sam Curry, který byl této akce součástí. Útočníci se dostali ke všem důležitým údajům včetně polohy konkrétních automobilů. Stejně tak dokázali měnit zobrazovaný nápis na digitální registrační značce, případně bylo možné z displeje všechno smazat nebo na autech zobrazit nápis „ukradeno“. 

Hackeři si na autonomních vozech smlsnou, varují odborníci
Přečtěte si také:

Hackeři si na autonomních vozech smlsnou, varují odborníci

Útočníci se zároveň dostali i k účtům prodejců. Naštěstí pro Reviver nešlo o útok s cílem odcizení dat, ale o hledání slabých míst systému. Data tudíž zneužita nebyla. Reviver ve svém prohlášení podle webu Gizmodo uvedl, že během 24 hodin vývojáři zjednali nápravu a slabé místo systému opravili. K tomu přidali další opatření, aby k podobné situaci už nedošlo. 

Základem digitální registrační značky od společnosti Reviver je odolný displej umístěný na automobilu místo klasické plechové registrační značky. Existuje několik variant, kdy ta levnější je zcela nezávislá a její baterie by měla vydržet po dobu pěti let. Alternativou je provedení napájené přímo z palubní sítě automobilu. V tomto případě je ale instalace samozřejmě o něco složitější.

Digitální značky se v Americe neprodávají, zákazníci si je mohou pronajmout. Levnější verze vyjde v rámci čtyřletého předplatného v přepočtu zhruba na 440 Kč měsíčně, varianta s napájením stojí přibližně o 100 Kč více. Co nová digitální registrační značka nabízí, to si můžete prohlédnout na přiloženém videu:

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?