Místo autorádií se kradou katalyzátory. Zloději v nich hledají drahé kovy

20.10.2020
2 nové názory
Autor: Archiv MF
  • Německý autoklub ADAC upozornil, že se zloději dílů začali zaměřovat na katalyzátory

  • Počet případů rok do roku roste, terčem nenechavců jsou hlavně starší modely aut

  • Česká policie zatím zvýšený výskyt krádeží neeviduje, situace se ale může změnit

Doba, kdy se kradla autorádia, je pryč. Zloději se ale pomalu přeorientovávají na jiné součástky z aut. Podle varování německého autoklubu ADAC třeba na katalyzátory starších vozů. Poškozený majitel se pak kvůli takové krádeži může dostat do problémů.

Zatímco v roce 2017 německá policie zaznamenala jen 38 případů krádeží katalyzátorů, o rok později to už bylo 169. Letos budou čísla ještě horší. Od ledna do září už proběhlo 240 krádeží. ADAC navíc předpokládá, že řadu případů ani majitelé nenahlásili.

Zloději poznají, že jste v autě nechali elektroniku, i když ji schováte. Prozradí to Bluetooth
Přečtěte si také:

Zloději poznají, že jste v autě nechali elektroniku, i když ji schováte. Prozradí to Bluetooth

Zloději si podle německého autoklubu vybírají hlavně starší vozy typu Volkswagen Polo nebo Opel Astra. Důvodem krádeží je stoupající cena drahých kovů, konkrétně třeba platiny. Tu lze z katalyzátoru získat, i když ne ve velkém množství.

Problém je, že majitelům krádež způsobí škodu, která může vyjít na 15 až 30 tisíc korun podle typu vozu a práce. Za jízdu bez katalyzátoru přitom hrozí pokuta, protože auto bez něj neodpovídá typovému schválení a uvolňuje do ovzduší více škodlivin.

Pozor na bezklíčové odemykání. Zloději ho stále mohou snadno zneužít, ukázal nový test
Přečtěte si také:

Pozor na bezklíčové odemykání. Zloději ho stále mohou snadno zneužít, ukázal nový test

Že jde v případě krádeží katalyzátorů o trend, dokládají i čísla z Nizozemska. Na začátku dubna jsme psali, že v tomto státě evidují už 800 případů odcizených dílů. Tamní lapkové se ale zaměřují na hybridy a majitelům tak mnohdy způsobí škodu přesahující v přepočtu i 100 tisíc korun.

V Česku se zatím katalyzátory neztrácejí. „Aktuálně nemám informace o zvýšení počtu krádeží katalyzátorů z vozidel,“ řekl Autobibli mluvčí české policie David Schön. Může se ale stát, že se tuzemští zloději v sousední zemi inspirují.

Nedávno mi vykradli auto před domem, ve kterém jsem měla aparaturu pro naši kapelu. Ještě jsem nedávno investovala do nových dílů touring pro stavbu pódia na naše vystoupení. Touring je opravdu skvělý produkt, který jsme již delší dobu potřebovali. Byla to poměrně velká investice, takže teď musím čekat, zda policie najde pachatele a vše se mi vrátí.

  • Našli jste v článku chybu?