V horku stačí hodina a uvnitř auta není k vydržení. Řešení má Hyundai

13 nových názorů
Autor: Redakce
  • Letní teploty přinášejí určitá rizika 

  • Je dobré si uvědomit, že interiér auta odstaveného na slunci se už během jedné hodiny změní v prostředí, ve kterém nelze vydržet 

  • Během hodiny může vystoupat teplota uvnitř vozu téměř na 50 °C

  • Děti (nebo také zvířata) uvnitř nemusí takovou zátěž přežít 

  • Řešení před časem představil Hyundai 

I léto, jakkoliv se na něj většinou těšíme, má svá rizika. Ta se kromě jiného týkají vysokých teplot. Interiér vozu odstaveného na přímém slunci se velmi rychle ohřeje, což je nebezpečné zejména ve chvíli, kdy uvnitř zůstane dítě nebo domácí mazlíček. K potenciálnímu úmrtí může stačit pouhá hodina.

Tímto tématem se ve studii, na kterou upozornil web České televize, zabývali výzkumníci z univerzity v San Diegu. V rámci praktického pokusu bylo zjištěno, že interiér automobilu stojícího na slunci při teplotě 37,7 °C se ohřeje na 46,6 °C už za jednu hodinu. Teplota na palubní desce za stejnou dobu dosáhla dokonce 69,5 °C a na sedadlech to bylo 50 °C. Za stejných podmínek, ale v případě automobilu zaparkovaného ve stínu, se interiér ohřál během hodiny na 37,7 °C, na palubní desce to bylo o 10 °C víc a na sedadlech naměřili výzkumníci lehce přes 40 °C.

Doporučujeme: Svícení v autě — denní vs. potkávací světla a kdy (ne)používat mlhovky?

Studie upozorňuje, že dítě zapomenuté v autě může při teplotách kolem 46 °C zemřít  už za hodinu. Podle statistik údajně v Americe od roku 1998 z tohoto důvodu zemřelo na 750 dětí. Česká televize připomíná podobný případ z Brna, který ukazuje, že i v našich končinách může k podobným případům dojít. Rodiče často zapomenou spící dítě v autě a jdou nakupovat, nebo v horším případě jdou něco vyřizovat na delší dobu. Zavření v rozpáleném autě je samozřejmě životu nebezpečné také třeba pro psy. Někteří lidé je přitom v autě v letních měsících nechávají úmyslně.

Americká studie říká, že zapomínání je lidské. Většina z rodičů, jimž se tento nešťastný omyl přihodil, si předtím nemyslela, že by bylo vůbec možné vlastní dítě kdekoliv zapomenout. Pomoci by ale mohly moderní technologie. Řešení před časem představil Hyundai. Systém Rear Ocupant Alert upozorní právě na to, že někdo zůstal v automobilu. Modely značky Hyundai ho dostanou od modelového roku 2019.

Následující (a všeobecně známé) video můžeme brát jako připomínku faktu, že bychom měli myslet i na to, co v autě odstaveném na slunci necháváme za věci. Abychom se po návratu nedivili.

Sun 1

Zdroj: Česká televize, LiveScience

Josefína (neregistrovaný)
No to je super nápad. Co bych dala za to kdyby už něco taKového existovalo. Poslední dny jsou opravdu úmorné a v autě obzvlášť.
Lukáš (neregistrovaný)
Tohle řešení že je pěkné? To je netrklo spustit ventilátor a přehřátý ineriér tak vychladit? Mohlo by to být i na fotovoltaiku. Nápad, že mi něco připomene, že mám něco (asi dítě) na sedadlech vzadu, je jen ukázka nekomplexního řešení problému. Je pravda, že automobilky, které tohle neřeší vůbec by se měli stydět o to více.
Martin (neregistrovaný)
Ale on to už někdo vymyslel, buď v pohodě.. Akorát, že to byla značka, která je sice celosvětově největší a má nejspolehlivější auta,ale nepotřebuje agresivní nechutnou reklamu. Toyota Prius má v určité výbavě na střeše solární panely,kvuli kterým může ve stojícím zamčeném autě běžet buď ventilace,nebo i klimatizace (ne naplno,ale stačí) má totiž kompresor honěný né přes řemenici,ale elektromotorem(jako lednička ;) ) Je zajímavý jak se Hjundaj (píšu to tak schválně protože jsou prece "českou" automobilkou a tady se to vyslovuje takhle) dokáže chlubit cizím peřím. Nedávno jsem tu někde četl článek,jak Hjundaj vyrobila první sériový automobil na vodík. Každý jim to zbaštil a zase pěli chválu na tuhle podlou automobilku. Že rok pred tím přišel do prodeje skutečně první automobil na vodík Toyota Mirai,si nikdo nedokázal ověřit...
Václav Plašil (neregistrovaný)
My lidé nejsme neomylní, je spousta případů, kdy člověk zapoměl v autě psa nedejbože dítě! Todle řešení opravdu může zabránit tragédii a za to má u mě Hyundai obrovský obdiv!!!
Bedřich (neregistrovaný)
Hyundai mě čím dál tím vice fascinuje. Ty jejich nápady nemají chybu a musím říct, že tento nápad je opravdu dobrý tah, tohle ještě nikdo nevymyslel,tak přeji ať se zadaří, bude to trhák.
Tobi_1989 (neregistrovaný)
Soudě podle přiloženého schématu to řešení obnáší měřit ve Fahrnheitech a jezdit Peugeotem 106...?
Michal Willert (neregistrovaný)
Hyundai myslí opravdu na vše, rozhodně super krok dopředu ! Proč na to nemyslí jiné automobilky?
Milan (neregistrovaný)
Mě se ty jejich nápady hrozně líbí. Opravdu myslí na budoucnost a hlavně na lidi aby se jim lépe jezdilo. Auta na vodík a teď tohle, za mě super nápad, určitě mají navrch o proti jiným koncernům,protože mají dobré a zajímavé nápady a umějí je realizovat.
Luděk (neregistrovaný)
Je hrozně jednoduché to ,,přeložit" a nepřemýšlet. Souhlas s Bublifukem!!
bublifuk (neregistrovaný)
Jedině kretén je schopen přidat ke kreténskýmu opsanýmu článku přidat kreténskej obrázek se stupněmi Farenheita... dobrý je,že se podepsal a ještě si tam dal fotku,aby ten kretén byl vidět i názorně!!
Lucie Dyttrichová (neregistrovaný)
A jedině megakretén si to po sobě nepřečte a má tam 2x přidat. Ale asi má v hlavě bublifuk, což ho omlouvá z toho, že nezvládá psaný projev.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?