Hodím to na blikačky! Řidiči zneužívají výstražné znamení, je to přestupek

09.10.2020
11 nových názorů
Autor: Archiv MF
  • Už jste někde zastavili tam, kde se to nesmí a zapnuli „blikačky“?

  • Lidé rádi „ospravedlňují“ svůj přestupek výstražnými blinkry, tím ale páchají další.

  • Zákon zná totiž jen přesná využití výstražných znamení. Víte, jaká to jsou?

„Je tady sice zákaz, ale zastavím jen na chvíli. Hodím to na blikačky!“ Kolikrát jste už podobnou větu od někoho za volantem slyšeli nebo si tak obhájili svůj vlastní přestupek? Řidiči a nejen ti čeští rádi využívají takzvané výstražné světelné zařízení jako omluvenku nebo propustku k chování, o kterém ví, že „by se nemělo.“ Kromě špatného zastavení či stání je to třeba vjetí opačným směrem do jednosměrky. Blikání se dokonce rozšířilo i jako pozdrav nebo poděkování. A i to je špatně.

K sepsání tohoto článku mě přivedl případ, který jsem před nedávnem zažil na vlastní kůži. Projížděl jsem jednou menší obcí po hlavní silnici. Řidič přede mnou zapnul „blikačky“ a zastavil. V protisměru to samé už zřejmě delší čas dělala poštovní dodávka. Obě auta v tu chvíli tedy blokovala silnici a nebylo je možné objet.

Jízda v prostředním nebo levém pruhu: Kdy to je přestupek a jaká je pokuta?
Přečtěte si také:

Jízda v prostředním nebo levém pruhu: Kdy to je přestupek a jaká je pokuta?

Řidič z vozu přede mnou vystoupil a mířil k pošťákovi. Když jsem stáhl okénko a vykřikl něco ve smyslu: „Co to děláte?“ Dostalo se mi spolu s pokrčenými rameny odpovědi: „Jen si musím něco vyřídit.“ Nebýt duchapřítomnosti pošťáka, který rychle naskočil do své dodávky a popojel, stál bych na hlavní silnici dokud si s ním pan řidič laskavě nepopovídá.

Taková flagrantní bezohlednost a porušení dopravních předpisů je ukázkou toho, že někteří se opravdu domnívají, že jakmile se pustí „blikačky“, je vše prominuto. Ve skutečnosti už ale k jednomu přestupku přidávají další. Zákon o provozu na pozemních komunikacích je totiž v použití takových světel velmi přesný a v podstatě je omezuje jen na jedinou situaci.

Klakson, problik, blikačky

Podle paragrafu 31, který se přímo nazývá Výstražná znamení, rozlišuje tři druhy. Prvním je zvukové výstražné znamení, tedy lidově klakson. To je možné použít jen při hrozícím nebezpečí nebo při předjíždění jiného vozidla. Jinak nikdy a asi není potřeba dodávat, jak často řidiči klakson zneužívají.

Druhým typem je světelné výstražné znamení, což je lidově probliknutí. To slouží k upozornění jiného řidiče při předjíždění a nikoliv k tomu, abyste jiného upozornili, že nesvítí nebo že svítí naopak moc. Samozřejmě by se pomocí probliknutí nemělo ani upozorňovat na policejní hlídku.

VIDEO: Používáte správně blinkry?

Zdroj: YouTube

Pojďme ale k „blikačkám“, kterým se právní mluvou říká: světelné výstražné znamení zapnutím výstražného světelného zařízení. Smí se použít jen v případě hrozícího nebezpečí, zejména v případech, kdy je nutné náhle snížit rychlost, nebo zastavit vozidlo. Pokud tedy „blikačky“ používáte na dálnici při prudkém brzdění před kolonou, děláte to dobře. Nebo třeba na silnici, kde je náhle nainstalovaný semafor pro kyvadlový provoz.

Řidiči se vyhýbají autobusovým pruhům, i když nemusí. Blokují tak provoz
Přečtěte si také:

Řidiči se vyhýbají autobusovým pruhům, i když nemusí. Blokují tak provoz

V jakémkoliv jiném případě ale své výstražné světelné znamení použít nesmíte. A mimochodem, podle závěrečného odstavce daného paragrafu se smí výstražné znamení (ať už zvukové nebo světelné) použít jen po dobu nezbytně nutnou.

A co vám za zneužití „blikaček“ nebo třeba klaksonu hrozí? Jde o přestupek spadající pod takzvané jiné porušení povinností. Trest je mírný, maximálně 2000 korun a žádné body, nicméně může být vyšší než za prohřešek, ze kterého jste se pomocí zneužití výstražného světelného zařízení chtěli vykoupit.

Fr_von_Dr (neregistrovaný)
Ve městech zcela běžná praxe: parkováni nebo jízda na/po chodníku-blikačky; parkování na přechodu-blikačky; parkování v křižovatce-blikačky; parkování v cyklopruhu-blikačky; parkování nebo zastavení v zákazu zastavení-blikačky; potřeba telefonovat - zastavení na nejblbějším místě-blikačky; tahání vozidla na šňůře-blikačky, ale nejlépe obě vozidla. Většina z příkladů se dá vidět i během jedné jízdy...
Mamlasman (neregistrovaný)
Mě hlavně irituji blbci, kteří stojí u chodníku se zapnutým výstražnými. Je vidět jenom levý blinkr, tak to vypadá, že chtějí vyjet. Za to bych dával body. Hodně bodů...
ADAK SERVIS - (neregistrovaný)
Jezdím jako "žlutý anděl" už více než 30 let a všechny tyto zakázané věci používám. Nikdo mi pokutu zatím za to nedal. Pomáhám řidičům za každých podmínek, ale až potkám někde Vás s problémem, pomozte si sám podle předpisů pane Markovič !!
B.J. Blazkowicz (neregistrovaný)
Pane Markovič, to chce klid, nohy na pedálech a ruce na volantu, pustit autobus, i když najiždí z vedlejší a vy stojíte v koloně, ani ty dvě minuty by vás nezabily, kdybyste chvilku počkal. Sice nemám rád víkendové řidiče, vytřeštěné oči, co troubí na každé auto v protisměru, co vyhýbá překážce, ale když mě někdo pouští při předjíždění, zablikám jako poděkování, probliknu dálkovýma, když někdo jede bez světel nebo když minu policejní hlídku a poděkuji mávnutím ruky, když mě někdo udělá to samé. A abych někde zastavil a někdo do mě zezadu napálil, to radši ty blikačky zapnu. A si mě zkontrolují švestky, pokutu jim klidně zaplatím, co jsou to dneska dva litry, ale dopraváci to neudělají, to leda městští a ty pošlu, ať raději kontrolují uklizené chodníky. Chce to klid, ohleduplnost, nic vám neuteče, troubení a agresivní chování si nechte na to, až povezete manželku s prasklou vodou k porodu nebo budete někoho zachraňovat. A když někoho uvidíte, že spěchá, bliká, nehrajte si na boha a uhněte z levého do pravého pruhu, třeba má právě on na zadním sedadle někoho, komu zbývá pár minut života. Takže příště klid, zhluboka dýchat a počítat do čtyř.
Veruna (neregistrovaný)
Pokud jsem správně pochopila text, souhlasím se Zabijákem. Na Kanárských ostrovech to tak prý funguje, zastaví dvě auta proti sobě, silnici zablokují, řidiči pokecají... Nikomu to nevadí. V takovým světě chci žít. Autor původního článku? Pan Dokonalý, nebo snad Nadčlověk?
Jenda (neregistrovaný)
Chcete po autorovi, aby byl ohleduplný k tomu, kdo ohleduplný neni? Tohle "jen si necot zařídím" (a přitom zablokuju silnici jsem nezažil v takové míře nikde tolik jako v Olomouci. Tady je sobců snad líheň. A mimochodem - jak se pozná, že to bude blokovat jen dvě minuty? Vidím blbce, co zablokuje silnici a přitom by to mohl dát o deset metrů dál, tak mu taky řeknu, že je idiot...
Tomáš Marný (neregistrovaný)
Ohleduplnost tu chce někdo kdo se schovává za nick Zabiják? To je vtipný. Takže řešení podle tebe je počkat 5minut (jak poznáš že z toho nebude 15-20minut) protože trouba má pocit že silnice je jeho a ostatní si mají počkat až se jeho blahorodí uráčí odjet? K němu mají být všichni ohleduplní? Tebe je asi taky radost někde v autě potkat. Za mě rozhodně dát najevo že se má pohnout a ne čekat až bude okolo spěchat sanitka a trouba bude zrovna s nákupem na kase, atd. Používej mozek ty zabijáku.
Jiří (neregistrovaný)
Hezký článek ,ale co když je prostě porucha na voze to se taky nemají zapínat blikacky ??
František Pokorný (neregistrovaný)
Tak s tímto článkem nesouhlasím s ohledem že mám zkušenost se zásobovaním v Praze a i jiných městech. Věřte že když máte zásobovat určité místo, tam kde se nedá zastavit v okruhu 200m jinak než na blikacky, tak vám opravdu nic jiného nezbývá. Chápu vaší výtku k osobaku, který asi rozhodně nic nezasobuje a jen si chce popovídat a už vůbec nechápu logiku proč zaparkoval přesně proti dodávce. To svědčí jen o tom že neměl mozek. Blikacky se dají využít hlavně i při situaci kdy chcete někam couvat a řídící za vámi o tom dáváte varovkami vědět že budete manevrovat, ale spousta jich to stejně nechápe a a nalepi se vám na zadek. Myslím že varovky by měli mít v provozu větší využití a řídiči by je měli mít právo je využívat ve více situacích než je popsáno v článku, ale pozor s rozumem a nezneuzivat. Jsem rád že drtivá část policistů je k zásobování v tomto ohleduplnná a chápe nás.
Miroslav (neregistrovaný)
Jo celkem se s tím článkem dá souhlasit, jen s tím, že jako poděkování třeba za to, že mě někdo pustil před sebe, bych to probliknutí právě těmi směrovkama nezatracoval a netrestal. Je to nejlepší a nejjednodušší způsob jak právě poděkovat.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?