Šest let vězení a tvrdé lože. Trest pro génialního tvůrce z Tatry, na kterého se mělo zapomenout

16.10.2024
přidejte názor

Šest let vězení „zostřeného jedním tvrdým ložem čtvrtletně“, propadnutí poloviny majetku a zaplacení soudních poplatků. Takový trest vynesl před 67 lety mimořádný lidový soud nad Hansem Ledwinkou, geniálním konstruktérem, který stál za několika ikonami kopřivnické Tatry. Mělo se ale na něj zapomenout a zároveň ho potrestat za „zločin proti státu“.

Stál za vznikem hned několika ikonických kopřivnické automobilky – namátkou například Tatra 11 nebo Tatra 77, v září roku 1948 to ale v soudní síni v Novém Jičíně nehrálo roli. Důležité pro trestní senát bylo, co Hans Ledwinka dělal jako ředitel společnosti Tatra během druhé světové války. A rozhodl, že se provinil.

„V době zvýšeného ohrožení republiky za okupace podporoval nacistické hnutí tím, že jako ředitel závodu Tatra přílišnou horlivostí napomáhal válečnému úsilí Německa,“ uvádí se v rozsudku z 20. září 1948.

Ten redakce Autobible získala ze Zemského archivu v Opavě, když dávala dohromady materiály o krátký videomedailo o Ledwinkovi. Ten vychází z textu, který jsme na webu publikovali už loni při příležitosti 145 let od Ledwinkova narození. Na dokument se můžete podívat přímo zde:

Ledwinkovi, který mimochodem v tu dobu seděl už třetí rok ve vazební věznici, nepomohla ani obhajoba, že Tatra pro válečné úsilí začala vyrábět až v roce 1944. Naopak soud uvěřil několika dělníkům, kteří tvrdili, že na ně konstruktér jako ředitel podniku tlačil, že musí splnit normy.

Geniální konstruktér, kterému bylo v době vynesení rozsudku už sedmdesát let, byl po odpykání trestu vyhoštěn do rodného Rakouska. I do věznice se za ním jezdili radit konstruktéři z Tatry, aby jim poradil, přestože podnik oficiálně tvrdil, že žádnou pomoc od něj nikdo nepotřebuje.

Outstream Placeholder

Po 44 letech, konkrétně v únoru 1992, jiný soud – tentokrát Nejvyšší soud ČR – řekl, že rozsudek ze září 1948 byl protiprávní a zcela ho zrušil. Mimojiné uvedl i to, že důkazy, které lidový soud nashromáždil, nebyly dostatečné, aby se s nimi dala Ledwinkovi prokázat „přílišná horlivost při napomáhání válečnému úsilí Německa.“ I tento rozsudek získala redakce od Zemského archivu v Opavě.

GALERIE: Dílo Hanse Ledwinky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?