Ford vyrábí autodíly z kávového odpadu od McDonald’s

přidejte názor
  • Výsledné komponenty jsou zhruba o 20 % lehčí

  • Slupky kávových zrn mají daleko lepší tepelné vlastnosti než doposud používané materiály

  • Ze slupek kávových zrn se vyrábějí například světlomety nebo interiérové součásti

Ekologická uvědomělost začíná nabírat na obrátkách i v oblastech, v nichž byste to úplně nečekali. Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s se nejen zavázal do dvou let výrazně snížit produkci plastů, ale také zapracuje na zpracování biologického odpadu, který produkují jeho zákazníci. Jedním z nejvýznamnějších je odpad z vypražené kávy, která se pod hlavičkou McDonald’s po světě prodává po stovkách tisíc litrů.

McDonald’s se ve Spojených státech Amerických spojil s automobilkou Ford a společně mění odpad z vypražených kávových zrn v nejrůznější automobilové díly.

Výsledné komponenty jsou zhruba o 20 % lehčí a během procesu tvarování vyžadují přibližně o čtvrtinu méně energie
Slupky kávových zrn mají daleko lepší tepelné vlastnosti než materiály, které v současnosti Ford používá

McDonald’s se ročně zbavuje milionů kilogramů odpadu vznikajícího z pražení kávy a podle nejnovějších poznatků lze tento odpad proměnit pomocí vysokých teplot a nízkých hladin kyslíku v odolný materiál, vhodný pro výrobu automobilových dílů.

Vyrábět se z něj mohou například tělesa světlometů nebo interiérové součásti, případně díly motorového prostoru. Výsledné komponenty jsou zhruba o 20 % lehčí a během procesu tvarování vyžadují přibližně o čtvrtinu méně energie. Ford rovněž uvádí, že slupky kávových zrn mají daleko lepší tepelné vlastnosti než materiály, které automobilka používá v současnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?