Elon Musk předvedl pick-up Cybertruck

přidejte názor
Autor: Redakce

Koncem roku 2021 přijde do výroby první pick-up se značkou Tesla. Inspiraci pro označení Cybertruck Elon Musk našel v temném světě filmu Blade Runner. A pokud máte dojem, že jde o koncept pro filmaře, pak se mýlíte - Elon Musk ujišťuje, že sériové auto bude skutečně vypadat takto.

Pick-up se svými hranatými tvary vypadá, jako by vyjel ze sci-fi filmu. U jeho minimalistického designu s ostrými hranami a velkými rovnými plochami je jedno jisté - buď jím jste nadšeni, nebo ho nesnášíte - nic mezi tím není. Elon Musk sám tvrdí, že jeho první pick-up vypadá jako obrněný transportér z budoucnosti. Ve shodě s tím také byl navržen s cílem maximálně ochránit všechny ve voze, kde mohou řidič a spolujezdec na předním sedadle využívat 17“ displej.

O ochranu prostoru pro cestující, kde je šest sedadel, se stará především maximálně odolná nosná struktura, označovaná jako Exoskeleton a vyrobená z velké části z extrémně pevné nerezové oceli 30X válcované za studena. Také plocha pro náklad je perfektně chráněna - podle Tesly jako trezor. Užitečné zatížení vozu se vzduchovým pérováním je pro všechny verze 1590 kg.

S Cybertruckem kupující za základní cenu 39 000 USD před zdaněním získá vůz s jedním trakčním elektromotorem pohánějícím zadní kola, dojezdem 400 km a schopný utáhnout přívěs o hmotnosti 3400 kg. V této podobě zrychlí z 0 na 100  km/h za 6,5 s. Za 49 000 USD už je k dispozici pohon všech kol pomocí dvojice trakčních elektromotorů, dojezd 480 km a schopnost utáhnout přívěs o hmotnosti 4500 kg. Zrychlení z 0 na 100 km/h je za 4,5 s. Na vrcholu nabídky je verze v ceně 69 000 USD se třemi elektromotory, dojezdem 800 km a schopností utáhnout přívěs o hmotnosti 6350 kg. Ke zrychlení z 0 na 100 km/h mu stačí pouhé 2,9 s.

Zařazení do pořadníku lze získat za vklad 100 USD s tím, že konečná specifikace a možnost dokončit nákup bude možné před koncem roku 2021, v případě vrcholné verze se třemi motory ještě o rok později. Tyto údaje ovšem platí jen pro Spojené státy. Když bude Cybertruck uveden na trh v Evropě není dosud známo.

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?