Další elektrický supersport je ze Srí Lanky. Ukáže se už v Ženevě

přidejte názor
  • Jde o vůbec první jihoasijský elektrický supersport

  • Panely karoserie jsou ručně vyráběné z karbonem vyztužených plastů

  • Čtyřkolka se dvěma motory disponuje výkonem 600 kW

Společnost Vega Innovations představila svůj supersportovní elektromobil EVX, který se tak stává úplně prvním jihoasijským automobilem tohoto typu. Srílanská značka ho oficiálně ukáže začátkem března na autosalonu v Ženevě.

Vega Innovations podrobnou specifikaci nezveřejnila, ovšem základní informace známé jsou. Vůz, který při pohledu zepředu připomíná Ferrari 458 Italia, má na každé z náprav jeden elektromotor. Vega EVX je tudíž čtyřkolkou, jejíž výkon dosahuje 600 kW (815 koní) a 760 Nm točivého momentu. To 2090 kg vážícímu supersportu postačuje k tomu, aby sprint z 0 na 100 km/h zvládl za 3,1 sekundy. Těžký akumulátor a systém pohonu vyvažují ručně vyráběné panely karoserie z karbonem vyztužených plastů.

Tesla Model 3 je šest let před VW a Toyotou, říká inženýr z japonské automobilky
Přečtěte si také:

Tesla Model 3 je šest let před VW a Toyotou, říká inženýr z japonské automobilky

Vega Innovations podrobnou specifikaci nezveřejnila, ovšem základní informace známé jsou. Vůz, který při pohledu zepředu připomíná Ferrari 458 Italia, má na každé z náprav jeden elektromotor. EVX je tudíž čtyřkolkou, jejíž výkon dosahuje 600 kW (815 koní) a 760 Nm točivého momentu. To 2090 kg vážícímu supersportu postačuje k tomu, aby sprint z 0 na 100 km/h zvládl za 3,1 sekundy. Těžký akumulátor a systém pohonu vyvažují ručně vyráběné panely karoserie z karbonem vyztužených plastů.

Pohonnou jednotku by energií měl zásobovat 55 kWh lithium-iontový akumulátor, s nímž model EVX na jedno nabití ujede maximálně 300 km. To není na současné standardy žádná hitparáda, nicméně Vega s představením 55 kWh varianty rovněž uvedla, že současně chystá i 130 kWh baterii, jenž by měla nabídnout dojezd okolo 750 km. Silnější akumulátor se však v nabídce objeví o něco později, zřejmě až příští rok.

Kromě elektrického supersportu chystají na Srí Lance další modely, tentokrát prý zaměřené na masovější klientelu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?