Chystáte se do Paříže na olympiádu a pojedete Škodou Kodiaq? Pak za 6 hodin parkování dáte 5600 korun

05.02.2024
přidejte názor
Autor: Lukáš Dittrich

V Paříži si odhlasovali zdražení parkovacích poplatků pro SUV, respektive pro všechna těžká auta. Výsledkem je dramatické zdražení. Změna přichází v roce, kdy Paříž hostí olympiádu. Město se zcela určitě pořádně napakuje. 

Hlavní francouzské město uspořádalo referendum o tom, zda se mají zdražit parkovací poplatky pro SUV. Hlasování s naprosto mizivým zájmem veřejnosti proběhlo o uplynulém víkendu, takže dnes už jsou známé i výsledky. Návrh prošel, kdo vyrazí do Paříže v SUV, tomu se parkování dost prodraží. 

Ačkoliv se všude mluví o zdražení poplatků pro SUV a veřejnosti byl tento návrh i tak podáván, reálně úřady nejsou schopné rozlišit, které auto ještě je SUV, které už je crossover a které je „nezávadný“ liftback vzhledem k tomu, že na dnešním trhu jsou auta kombinující různé prvky různých segmentů, jako třeba takový Citroën C5 X. Zdražení tak nedopadne pouze na SUV, ale dopadne obecně na těžší automobily. 

Škoda: Placení poplatků za parkování je stejně stresující jako návštěva zubaře nebo hádka
Přečtěte si také:

Škoda: Placení poplatků za parkování je stejně stresující jako návštěva zubaře nebo hádka

Za šest hodin 5600 Kč

Aktuálně francouzská média píší o tom, že hranice byla stanovena na 1,6 tuny pro auta s klasickými a hybridními motory a na 2 tuny pro elektromobily. Systém je tak vyloženě paradoxní, protože na něj nejvíce doplatí hybridní auta a zejména plug-in hybridy. Ty jsou těžší než benzinové vozy, ale ve městě mají mnohem nižší spotřebu a jsou tudíž ekologičtější. 

V centrálních částech Paříže se bude na tyto vozy vztahovat sazba 18 eur/hodina parkování, pokud ale zde auto bude stát déle, úřady vám nakonec za 6 hodin parkování naúčtují 225 eur. V přepočtu to dělá 5600 Kč. Auta spadající pod tuto hranici budou platit 6 eur za hodinu a 75 eur za šestihodinové stání. 

Zdražuje se také parkování mimo centrální části města, kde budou těžší auta platit 12 euro za hodinu a 150 euro za šest hodin. Zvýšené poplatky se týkají pouze návštěvníků, nikoliv rezidentů. 

Web AP News píše, že se referenda zúčastnilo pouze 5,7 % voličů a návrh získal podporu 54 % z nich. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?