Cesta autem na ruské fotbalové mistrovství: Zajímavé dobrodružství, které nedává smysl

02.07.2018
2 nové názory
Autor: Redakce
  • Na fotbalový šampionát do Ruska se dá dostat několika způsoby, auto je jedním z nich 

  • Je to volba pro dobrodruhy nejen proto, že je fyzicky náročnější než letecká doprava

  • Vízum pro fotbalový šampionát nahrazuje identifikační karta fanouška 

  • Pro vstup do Ruska postačí elektronická verze, pro opuštění území ale budete potřebovat oficiálně vytisknutý originál 

  • S provozem vlastního auta souvisí také nutnost mít u sebe přeložený řidičský průkaz a vyřízené pojištění 

Mistrovství světa v kopané, které se letos koná v Rusku, je už v plném proudu. Finále se ale hraje až příští víkend, takže v následujících dnech čeká na fanoušky ještě množství zajímavých čtvrtfinálových a semifinálových utkání. Pokud se na některé z nich chystáte, patrně využijete leteckou dopravu. Pro dobrodruhy je samozřejmě možná také cesta autem. Ta ale přináší některá úskalí.

Vízum fanoušek nepotřebuje 

Pro cestu do Ruska je běžně potřeba vízum, ale pro fotbalový šampionát to neplatí. „V souladu s ruskou legislativou se vstup do Ruské Federace a výjezd z Ruské Federace cizích státních příslušníků a osob bez státního občanství, kteří jsou diváky sportovních událostí, uskutečňuje bez vyřízení víz podle platných identifikačních průkazů, které jsou uznané Ruskou Federací, a osobní kartou diváka,“ píše doslova na svých stránkách ruské velvyslanectví v České republice. Jinak řečeno, potřebujete platný pas a zmíněnou osobní kartu diváka. Platnost pasu ale nesmí končit před 25. červencem. Pokud to váš pas nesplňuje, potřebujete pas nový.

Osobní kartu diváka získáte registrací na těchto stránkách. Pro vstup na ruské území postačí elektronická verze, pro vstupy na stadiony a hlavně pro opuštění Ruska budete potřebovat vytisknutý originál. Ten si můžete nechat poslat poštou, nebo si ho vyzvednout na distribučním místě. Jejich přehled je na tomto odkazu. Když pojedete autem, bude se osobní karta diváka hodit jako doklad, který vám umožní průjezd Běloruskem.

S autem souvisí další papírování

Náhrada víza osobní kartou diváka je jisté ulehčení cesty na fotbalový šampionát, pokud ale pojedete autem, starostem s papírováním se nevyhnete. Potřeba bude mezinárodní řidičský průkaz, nebo ještě lépe kopie českého řidičáku s ověřeným překladem do ruštiny. Besip uvádí, že nejlepším místem pro ověření překladu, čímž se vyhnete případným potížím, je velvyslanectví v Praze, respektive generální konzulát v Brně a Karlových Varech.

Doporučujeme: Galerie — Nejbizarnější ruská terénní vozidla, která projedou úplně všude

Když pojedete autem, které nevlastníte (je služební, nebo ho máte třeba na leasing), pak je potřeba také plná moc udílející oprávnění k užívání vozu (opět v ruštině). Tato plná moc musí být notářsky ověřena. Majitel vozidla vám rovněž musí dát souhlas k vyvezení auta do zahraničí. A konečně je potřeba zařídit pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla platné na ruském území. Zelená karta v Rusku neplatí.

Co o cestě autem do Ruska říká Ministerstvo zahraničních věcí? style=soft box_color=#000000
Vzhledem ke klimatickým podmínkám a špatné údržbě silniční sítě je autodoprava často náročná a nebezpečná. Situaci ještě zhoršuje nevypočitatelné chování místních řidičů či špatné značení. Doporučuje se proto řídit na ruských silnicích s maximální opatrností. Kritická je situace na silnicích města Moskvy a dalších větších měst z důvodu nepřetržitých dopravních omezení, oprav a hustoty provozu. Kontroly dopravní policie (DPS) jsou časté, pokuty za překročení rychlosti je třeba platit na místě nebo bankovním převodem. V případě nehody je třeba počítat s tím, že zásahová vozidla, odtahové služby a především lékařská pomoc se na místo autonehody dostavují s velkým zpožděním.

Stále vás cesta autem láká? Ruské mistrovství světa ve fotbale se koná ve městech Moskva, Soči, Kazaň, Jekatěrinburg, Kaliningrad, Nižnij Novgorod, Rostov na Donu, Samara, Saransk a Volgograd. Do Moskvy to je zhruba dva tisíce kilometrů, všechny ostatní města jsou ještě dále. Cesta do Šoči přes Ukrajinu je pak záležitost pro otrlé, ale zase můžete vyzkoušet nově otevřený most na Krym. Výjimkou je Kaliningrad, který je i autem dosažitelný vcelku snadno. Z Prahy je vzdálen necelých tisíc kilometrů.

Cesta autem příliš smysl nedává 

Kromě všech zmíněných povinností se budete muset o vaše auto starat (a strachovat) také během pobytu na šampionátu, bude potřeba vydržet hraniční kontroly, je vhodné si připravit nějaký postup, co dělat v případě nehody (přejezdy jsou opravdu velké) a tak dále. A konečně ještě jeden argument, proč na šampionát do Ruska nejet autem: osobní karta fanouška vám poskytne také bezplatné využití vlakové dopravy mezi jednotlivými městy.

Letecká doprava na šampionát bude zkrátka tentokrát mnohem jednodušší (mimochodem, zpáteční let z Prahy do Moskvy se dá aktuálně sehnat za méně než 10 000 Kč).


Obecné rychlostní limity

V zastavěných oblastech  60 km/h *
Mimo zastavěné oblasti
- osobní automobily a jiná vozidla do 3,5 t
na dálnicích  110 km/h
na ostatních komunikacích  90 km/h
- vozidla s přívěsem a nákladní vozidla nad 3,5 t
na dálnicích  90 km/h
na ostatních komunikacích  70 km/h

 

* 20 km / h v obytných oblastech, nebo dle úpravy dopravním značením

Speciální rychlostní limity

Řidiči, kteří jsou držiteli řidičského průkazu po dobu kratší než 2 roky, jsou předmětem omezení rychlosti na 70 km / hod.

Od roku 2013 byla v Rusku zavedena nová zákonná hranice pro max. obsah alkoholu v dechu - 0,16 mg na litr dechu (což se rovná přibližně 0,035% alkoholu v krvi). Toto nařízení se vztahuje jak na tuzemské, tak na zahraniční řidiče. Jízda pod vlivem drog je zakázána.

Pokuty musí být zaplaceny bankovním převodem. Je tedy nezákonné hradit pokuty v hotovosti.

Minimální a maximální pokuty

překročení rychlostního limitu 500 – 5.000 RUB

možné pozastavení řidičského průkazu až na 6 měsíců

řízení pod vlivem alkoholu 5.000 – 30.000 RUB nebo

15-ti denní trest odnětí svobody + pozastavení řidičského průkazu na 18 – 24 měsíců

nepoužití bezpečnostních pásů 1.000 RUB
používání mobilního telefonu za jízdy 1.500 RUB
jízda na červenou 1.000 RUB
řízení bez řidičského průkazu 2.500 RUB a zabavení vozidla
parkovací přestupky 500 - 5,000 RUD

+ možné pozastavení řidičského průkazu

Zdroj: ÚAMK

banner2-fortuna-article (1)

HonzaK (neregistrovaný)
Dobrý den plnaujeme neco podbneho s autem ale i po ostatnich statech dal tak mi doslo ze si musim udelat vizum a narazil jsem ze to jde i pres net tu http://rusko-viza.cz/ neznate to nekdo? + vyridi mi i to vice vstupove? dekuji
Alois Zwesper (neregistrovaný)
Tyto informace jsou pro potencionální návštěvníky Ruské federace určitě cenné, nicméně když už o nich píšete, tak by bylo dobré psát pravdivě, to znamená , zmínka o nutnosti uzavření zákonného pojištění je nesmysl, Rusko i Bělorusko je uvedeno na zelené kartě a toto pojištění uznávají jako právoplatné. Další zmínkou o možnosti využití Krymského mostu, při cestě autem do Soči, je holý nesmysl, z Ukrajiny Vás nikdo na Krym nepustí, pokud nemáte na Krymu rodinu, nebo firmu, v tom případě , na zvláštní povolení, který vydává imigrační úřad Ukrajiny , máte možnost se na Krym dostat. Na silnici směrem na Krym je udělaný provizorní hraniční přechod, na kterém jsou Ukrajinští vojáci a Ti Vás nepustí.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?