Zkusil jsem asistovanou jízdu v BMW X5. A normální řízení mě teď vysloveně obtěžuje

19 nových názorů
Autor: Redakce
  • Asistenční systémy v novém BMW X5  představují momentální měřítko pro ostatní

  • Systémy na bázi kamery a radarů sledují okolí a účinně pomáhají zejména v souvislém provozu

  • Podobně jako v některých letadlech zde volant slouží k signalizaci záměru, samotný manévr obstará elektronika

  • Žádná z funkcí asistované jízdy v BMW X5 není převratná. Nová je ale úroveň jejich souhry a schopnosti řešit běžné provozní situace ve městě i na dálnici

Přiznám se: systémy asistované jízdy používám hojně a rád. Zaprvé si myslím, že to je – nebo by mělo být – součástí naší práce. Spousta kolegů novinářů by patrně byla nejradši, kdyby auta neměla ani ABS. „Aspoň by se oddělilo zrno od plev‘. Znáte takové řeči. Proto všechny pomocné systémy hned vypínají a hrdě se k tomu hlásí. Pokud to máte stejně, fajn. Osobně si myslím, že většina lidí, kteří kupují nová auta, jezdí jinak než novináři, má jiné preference než novináři a fungující pomoc uvítá.

Zadruhé jsem si nemohl nevšimnout, jak moc se podpůrné systémy za posledních několik let zdokonalily. Celá řada automobilek dnes nabízí nějakou kombinaci technologií, které zvyšují bezpečnost a komfort jízdy tím, že řidiči pomáhají s některými úkony. Dnes už se nejedná jen o snímání okolí pomocí kamer, radarů, ultrazvukových senzorů atd., ale i o aktivní pomoc. Kombinaci adaptivního tempomatu a adaptivního vedení v jízdním pruhu nabízí i taková Octavia – a funguje v ní víc než uspokojivě:

Co udělá Škoda Octavia nebo Kodiaq, když pustíte volant? Kontrolovaně zastaví
Přečtěte si také:

Co udělá Škoda Octavia nebo Kodiaq, když pustíte volant? Kontrolovaně zastaví

Ale ne tak uspokojivě jako v novém BMW X5. Čtvrtou generaci bavorského SUV považuji za dosavadní vrchol, pokud jde o vnímanou užitečnost podpůrných systémů. Najezdil jsem toho s ním hodně. Naprostou většinu v režimu asistované jízdy. A jsem si docela jistý, že jedna dvě delší cesty tímto způsobem by přesvědčily ke změně názoru i toho nejzavilejšího odpůrce moderní automobilové elektroniky.

Ve stále hustším a přísněji monitorovaném provozu je asistované řízení budoucnost. Čím budou tyto systémy intuitivnější a funkčně spolehlivější, tím ochotněji se budou řidiči svěřovat do jejich rukou. Může se vám to nelíbit, ale přínos asistenčních systémů pro bezpečnost a plynulost jízdy je neoddiskutovatelný. (Už třetinová penetrace adaptivního tempomatu zvyšuje průjezdnost komunikace, protože eliminuje zbytečné brzdění.)

P90325412_highRes_the-new-bmw-x5-xdriv Všechno zelené: asistent řízení, vedení v pruhu i adaptivní tempomat pracují v samočinném režimu
P90325413_highRes_the-new-bmw-x5-xdriv První stupeň varování: ikona volantu změní barvu, rozblikají se i podsvícené proužky na volantu
P90325414_highRes_the-new-bmw-x5-xdriv Červené varování znamená, že řidič musí urychleně zasáhnout
P90325410_highRes_the-new-bmw-x5-xdriv Ovládání „profesionálního asistenta“ se neliší od zvyklostí jiných výrobců

nejnovějším BMW X5 jsou známé a zavedené systémy doplněny o několik dalších funkcí, které výrazně usnadňují cestování. BMW používá pro tento soubor technologií označení Driving Assistant Professional. (Čtenářům neuvyklým obchodní terminologii BMW připomeneme, že „Professional“ znamená u této značky nejvyšší nabízenou úroveň dané technologie – rádia, navigace atd.) Tento „profesionální asistent řidiče“ podle BMW zahrnuje

  • Asistent jízdy v koloně
  • Asistent udržování v pruhu
  • Asistent řízení
  • Asistent změny jízdního pruhu
  • Automatický asistent omezovače rychlosti

Společně tyto systémy dokážou spolehlivě vést auto na dálnici, ve městě i na okresních a státních silnicích. Oproti dosavadním zvyklostem mě X5 opakovaně překvapovala tím, jak moc se „odvažovala“ otáčet volantem. Ostatní auta, která jsme v posledních letech testovali (velké mercedesy nevyjímaje) si troufnou jen na symbolické oblouky, třeba dálniční zatáčky. BMW ale zvládne i typický dálniční nájezd. Nebo třeba křížení Pražského okruhu s D5.

„Profesionální asistent“ v X5 ale není autopilot. Jak světu názorně demonstrovala Tesla na životech svých zákazníků, není dobré, když asistenční systémy vyvolávají v řidiči dojem, že zvládnou víc, než je doopravdy v jejich silách. Nedávno na tento problém upozornila i Euro NCAP:

Test asistovaného řízení: Žádné dnešní auto nenabízí autonomní řízení. Ani Tesla ne
Přečtěte si také:

Test asistovaného řízení: Žádné dnešní auto nenabízí autonomní řízení. Ani Tesla ne

U BMW si s tím poradili výborně. Volant obstará většinu práce za vás – ale jen když ho aspoň symbolicky přidržujete a v počátku pohybu dáte najevo záměr zatočit. Stačí jen zcela nepatrně zatáhnout za volant konečky prstů do požadovaného směru. Když volant z hecu pustíte, auto spolupracovat přestane.

Podobně jako dálniční nájezdy a sjezdy funguje i automatická změna jízdního pruhu na dálnici. Stačí zapnout blinkr a udělat zápěstím nejnepatrnější z pohybů. Vzdáleně to připomíná některé režimy ovládání velkých dopravních letadel – auto interpretuje váš záměr, ale vlastní manévr už vykoná samo. Jasně, pořád je to jen podpůrný systém. Jakmile před vámi zmizí auta a/nebo se objeví zatáčky, musíte vzít řízení do svých rukou.

V BMW X5 ale všechna ta technika fungovala tak příjemně a samozřejmě jako v dosud žádném autě. Systémy jsou citlivě naladěné tak, že vám nedovolí přestat se zcela věnovat sledování situace, a přece většinu práce obstarají za vás. Mozek se této symbióze intuitivně přizpůsobí.

Líbilo se mi třeba i chování při udržování podélného odstupu – nezůstává přehnaně velký, takže řidiči za vámi nemají nutkání vás podjíždět nebo na vás nervózně blikat. Ještě víc mě ale zaujalo řešení inteligentního omezovače rychlosti. Ani to není převratná funkce. Schopnost upravovat rychlost podle dopravního značení mají už mnohá auta, z těch neprémiových třeba fordy. V X5 se ale systém obsluhuje opět velmi intuitivně. Na blížící se dopravní značku se změnou rychlosti vás upozorní už 300 metrů dopředu. Pak stačí stisknout tlačítko „SET“, a o zbytek se už postará elektronika.

P90325446_highRes_the-new-bmw-x5-xdriv Stav podpůrných systémů se zobrazuje také na head-up displeji. Kloudně ho vyfotit je bohužel komplikované, natož během jízdy. Proto musíte vzít zavděk ilustrační fotografií BMW z amerického prostředí

Pokud to situace umožňuje, snaží se systém regulovat změnu rychlosti tak, aby nového limitu dosáhl přesně u značky. Když tedy stisknete SET už tři sta metrů před začátkem obce, auto zpomalí plynule, zatímco když počkáte do poslední chvíle, bude zpomalení daleko důraznější. A pro neurotiky jako já je zde možnost nastavit benevolenci – takže na padesátce jede auto pětapadesát.

Jak dobře vědí v letectví, u částečně automatických systémů je stěžejní, aby pilot řidič v každém okamžiku přesně věděl, v jakém stavu se systémy nacházejí, které úkony momentálně obstarávají počítače a za které zodpovídá on sám. V BMW včlenili informace o asistenčních systémech do levé poloviny přístrojového štítu. Ten sice působí velmi futuristicky, ale přehlednost by mohla být lepší. Zjistit letmým pohledem přesně to, co potřebujete, aniž by se oko zastavilo na rušivém grafickém prvku, není vždy úplně snadné. Naštěstí je tu ale skvělý průhledový „head-up“ displej. Velký, jasný, barevný, skvěle čitelný a bohatý na informace.

Výsledek? Zejména na hlavních tazích se souvislým provozem se z řidiče opravdu stává tak trochu pilot Dreamlineru. Sledujete situaci přes head-up displej, jednou za pár sekund stisknete tlačítko a tu a tam „dloubnete do kniplu“. Tohle přirovnání je samozřejmě přitažené za vlasy – piloti Dreamlineru nemají ventilované sedadlo s několika režimy masáže…

BMW X5 (G05) jezdí zcela suverénně, umí samo couvat a otevřete ho mobilem (první jízdní dojmy)
Přečtěte si také:

BMW X5 (G05) jezdí zcela suverénně, umí samo couvat a otevřete ho mobilem (první jízdní dojmy)

Pokud s žádným takovým systémem ještě nemáte osobní zkušenost, patrně jste pořád skeptičtí. A dost možná si říkáte, že by ten moula vůbec neměl psát o autech, když ho řízení nebaví. Baví. Ve správnou chvíli na správném místě. Ale opravdu si nemyslím, že situace, v nichž jako řidič trávím naprostou většinu času, by byly zábavnější, kdybych seděl v puristické zadokolce s manuálem. Ranní štrúdl na D5, následovaný štrúdlem na Pražském okruhu a poskakováním po ulici K Barrandovu nebo Komořanské. Odpoledne totéž opačným směrem. Popojíždění přes ucpaný Beroun. Nebo návrat z neděle na horách, kdy se z Železné Rudy pomalu až do Prahy táhne souvislý proud aut. Kde je v tom nějaký prostor k „zábavě“? Možná jsem páprda, ale v takových situacích se rád svěřím do péče křemíkových mozků, pustím si masáž zad a věnuji se svým myšlenkám nebo povídání se spolucestujícími. Když jsem po týdnu převážně asistovaného ježdění v BMW X5 přesedl zpátky do auta, ve kterém jsem byl na všechno sám, najednou strašně vynikl ten rozdíl. Řízení mě doslova obtěžovalo. Zjitřeně jsem vnímal, kolik vyžaduje obsluha takového hloupého auta zbytečné námahy a pozornosti, aniž by za to člověk získal cokoliv navíc.

Asistované řízení je zkrátka bezpečnější, komfortnější a méně únavné. Proto byste ho měli vzít na milost. Koneckonců je jen na vás, kdy a jak často si necháte pomoct. Když vás poloautomatizovaná jízda ve vláčku začne uspávat, vždycky můžete pomocné systémy vypnout a vzít to domů silnicemi, na kterých je míň aut a víc zatáček. I nová X5 je pořád ještě auto.

Asistované řízení je…

Jirka (neregistrovaný)
Oni asistenti ale také zasahuji do řīzeni proti vůli řidiče na základě nastavení "ajťáka" automobilky. Pořád je odpovědný řidič a nelze to přenastavit alespoň u vozů superb r.v.2016 Zasahy asistentů jsou nekdy opravdu absurdní při předjíždění- dojeti auta nasleduje nouzové brzdění. To opravdu překvapí!!
Black (neregistrovaný)
No anabaze z letadly je dobra , i skoleni piloti maji problem prevzit okamzite od autopilota rizeni letadla v krizove situaci protoze nedokazou udrzet pozornost a to prochazi zkouzkama s vyssima narokama nez na ziskani RP B takze asi tak
dolfinek28 (neregistrovaný)
je super pro některé, že asistenti fungují, problém nastává za špatné viditelnosti sněžení atd... vlastní zkušenost 3 cm sněhu+hustější sněžení a line asist nevěděl co ma na dalnici dělat celkem na prd když někteří se spolehají na asistenty za sluného dne a pak při špatném počasí jedou na dálnici v levém pruhu 30 protože jim asistent neporadí a oni nevědí jak se dostat do pravého nebo odstavného a co dělat dál
M4rty5 (neregistrovaný)
Nejsem proti těmto systémům ( proti autonomnímu řízení ovšem ano ), určitě dokážou být užitečné. Jenom si lidi nesmí při nasednutí do nového auta začít myslet že pro ně již neplatí fyzikální zákony.
eLzyx (neregistrovaný)
jestli to umí samo i blikat o změně směru, tak heuréka. To je to, co vozům BMW doposud chybělo.
Vector (neregistrovaný)
Mě by zajímalo, jestli udělá BMW konečně nějaký systém, aby řízení zejména X5 a X6 neobtěžovalo ostatní účastníky silničního provozu.
Dan (neregistrovaný)
Pan redaktor redaktor tohoto clanku by se mel okamzite lecit, pokud veri tomu co napsal. Jen tak dal a za par let si noví rodici nebudou umet ani utrit prdel u odpocivadla na wc... Vlastne proc by meli ze, asistent to udela za vas
Jindra (neregistrovaný)
Asistenty mám v jednom autě všechny,dokáže odjed kilometry a kilometry ,bez zásahu,pokud mu dám petku do volantu,ale raději jezdím ,tím druhým sice o rok novějším (2018) přesto jsem si ho zadal do výroby pouze s automatem,čtyrkolou a základem,jako ABS atd,bez dalšího nuceného vybavení asistenty a elektronikou snad i na nastavení gumových koberečků.Nejsem proti,ale asistenti umožňují hlavně,telefonování,stravování,sledování televize a jiné aktivity,které nepatří za volant.Je pravda,že znám pár řidičů,kde je lepší všechno zapnout a moc nezasahovat do řízení,ale co s automatickým parkovačem,který neumí vyparkovat,to je pak podívaná pro opravdového řidiče.Dílem nejde ,tak o bezpečnost,ale o peníze.U druhé ho auta,jsem po úpravě doporučovaného modelu,překvapeně koukal na snížení ceny cca o 650tis.,a to jsem nekoupil vůz bez barvy,naopak, nejsilnější motor,aut,čtyřkola,uzávěrka byť elektronická,šíbr,Webasto,komfort.sedačky a podobně.Co je nepřijemné,takových aut se nedá vybrat mnoho,svobodu beru ve volbě a nezávislosti,což u aut znamená postupné loučení a loučení ,jako u jiných oblastí.
ToM*A*S*H (neregistrovaný)
Velmi dobře napsané, díky za článek. Využívám denně všechny dostupné asistenty a mohu se k Vašemu shrnutí jen přidat. 95% mého času za volantem je nudná rutina a jsem vděčný za každou pomoc, kterou mi auto nabízí. Kdo jednou zkusil a skutečně pochopil jak funguje správně odladěný systém už nechce jinak. To také jasně dokládají prodeje Asistentů. Jsou trhy kde se nabídka a správná funkce asistentů stala nejdůležitějším kupním argumentem.
Jaroslav (neregistrovaný)
Skvela vec a lide kteri asistenty dnes zatracuji a nemaji zadne zkusenosti s automatem a uz vubec ne s novym autem budou tyto dnesni novinky obdivovat za 25 let tak jako dnes obdivuji sve ojete 25 let stare Octavky I
lvy (neregistrovaný)
Já bych jen doporučil nesrovnávat s letadly, když evidentně pisatel netuší jak fungují a jak se ovládají. Navíc nevím proč píšete o kniplu u Dreamlineru, když ten žádný knipl nemá. A v neposlední řadě uvést zrovna Boeing u tohoto typu ovládání je totální nesmysl, když Airbus ho měl už asi před 30 lety a Boeing ho vlastně pořádně nemá dodnes.
Štěpán (neregistrovaný)
Základní prvky, co se týká řidičských návyků, bych nechal bez asistence, např. vizuální kontrola jízdních pruhů, nebo parkování. Tohle se prostě musí každý řidič naučit, jinak v tom autě nemá co dělat, pokrok nepokrok.
Lalaček (neregistrovaný)
Já mám trabanta a svého asistenta mezi nohama... Víc k životu nepotřebuji!!!
Vladimír Novák (neregistrovaný)
Nelepší pro vás bude jezdit taxíkem. Tam vás také řízení neobtěžuje.
Zdravý rozum (neregistrovaný)
Tyhle systémy bych nechal zakázat... Nevedou k pokroku,ale naopak ke zhloupnutí lidstva až do fáze, kdy vám pod kůži narvou povinně čip...
Petr K. (neregistrovaný)
Celé je to právě o tom, aby řidič přesně věděl co může od asistence očekávat. Už mám s podobnými asistenty také něco odježděno a většinou je stahuji na minimum ale nevypínám. Klasický adaptivní tempomat je typická ukázka. Z mého pohledu funguje poměrně otrocky. Ale uznávám, že i tohle se výrazně lepší. Ve tři roky starém Superbu jsem jeho neurvalé a ne vždy předvídatelné zásahy přímo nesnášel (ano, vím že se dá citlivost a charakteristika nastavit a udělal jsem to), v novém Kodiaku je už výrazně plynulejší a čitelnější. Stejně je to ale pořád systém, který problémy jen řeší, místo aby jim předcházel tak, jak to udělá vyježděný řidič. Jako pojistka, když něco přehlédnu nebo "zaspím" jsou super a nedám na ně dopustit, ale nechat je auto aktivně řídit, to zatím ne. Ale třeba je X5 doopravdy zas "o krok před nimi..." :-D Za regulerní autonomní řízení při tříhodinové cestě po dálnici bych byl doopravdy vděčný, to zas jo.
Michal (neregistrovaný)
Moc pěkně napsané. Mám stejný názor. Jezdím s kamionem a adaptivní tempomat a hlídání jízdních pruhu mám zapnuto co to jen jde při monotónní jízdě jsem rád že to mám.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?