Že je Mercedes G 6x6 velký? Tak to jste ještě neviděli desetikolový Dhabiyan

přidejte názor
  • Na Blízkém východě vás nějaký šestikolový Mercedes rozhodně nepřekvapí 

  • Zámožní šejkové si mohou dovolit i větší zběsilosti...

  • ...jak ukazuje desetikolové monstrum s více než patnáctilitrovým motorem, na které se nastěhovala kabina z Jeepu Wrangler 

Na Blízkém východě není o exotická auta nouze. Svého času přitáhla pozornost hlavně dubajská policie, která si kvůli vlastní propagaci vytvořila moc pěknou sbírku sportovních a luxusních aut. Je jasné, že pokud chcete v regionu, kde je osmiválec spíše standardem a kde skončila většina šestikolových verzí Mercedesu-Benz třídy G, vyniknout, chce to něco skutečně extrémního. Něco jako desetikolové monstrum Dhabiyan.

Dhabiyan není úplnou novinkou. Představen byl v roce 2017. Aktuálně tento stroj připomněl magazín Autoevolution. Jedná se o desetikolové vozidlo, které si veze ještě další čtyři rezervní kola. Ta byste ale rozhodně měnit nechtěli. Vzhledem k celkové hmotnosti 24 tun určitě nebude taková rezerva zrovna lehká.

Lada Niva Extreme Cross: Krátké svezení s ruským monster truckem
Přečtěte si také:

Lada Niva Extreme Cross: Krátké svezení s ruským monster truckem

Jako základ posloužil americký vojenský transportér Oshkosh M1075. Ten má kabinu zcela vpředu, v rámci přestavby na pouštní loď ale byla kabina naopak odsunuta zcela vzad. Přestože vůz měří celkem téměř jedenáct metrů, prostor pro posádku se rovná kabině Jeepu Wrangler, která byla implantována nad trojici zadních náprav. Pohon má na starost sice jen šestiválec, nicméně jeho objem činí hezkých 15,2 l. Výkon je 600 koní, ale jak asi tušíte, moc rychlý desetikolový Dhabiyan stejně není.

Jestli se teď ptáte „Proč?“, odpověď je jednoduchá. Proč ne? Majitelem je údajně Hamad Bin Hamdan Al Nahyan, který ve své rozsáhlé sbírce nejrůznějších aut vlastní třeba také auto vzniklé svařením dvou Jeepů Wrangler vedle sebe. Za zmínku stojí rovněž gigantický původní Jeep, Mustang postavený na podvozku z Dodge Ram nebo osmikolový Nissan Patrol. V takovém kontextu dává desetikolový Dhabiyan smysl. Asi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?