Záchranářská ulička podle nových pravidel. A jedno staré, které se hodí připomenout

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Od prvního října mají řidiči vytvářet takzvanou záchranářskou uličku podle nových pravidel

  • Na tří- a víceproudých komunikacích má ulička vznikat mezi levým pruhem a pruhem k němu přiléhajícím

  • Hodí se připomenout, že řidiči tuto uličku mají vytvářet už při dojíždění do kolony, nikoliv až v momentě, kdy přijíždí záchranáři

Od dnešního dne platí na silnicích některé nedávno schválené změny. Jedna z těch nejdůležitějších se týká takzvané záchranářské uličky. Tu řidiči měli dříve vytvářet mezi krajním pravým pruhem a pruhem k němu přiléhajícím, teď je tomu opačně. Ulička musí vzniknout mezi pruhem, který je nejvíce vlevo a pruhem k němu přiléhajícím.

Důvodem změny je sjednocení předpisů s ostatními evropskými státy, zejména se sousedním Německem a Rakouskem. Do vzniklé uličky smí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků nehody. Za neoprávněný vjezd hrozí pokuta až 2500 Kč.

Doporučujeme: Jízda v prostředním nebo levém pruhu: Kdy to je přestupek a jaká je pokuta?

V souvislosti s novinkou se hodí připomenout jeden drobný detail, o kterém se příliš nemluví a který ani v praxi nikdo příliš nedělá. Zákon totiž přímo říká: „Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy.“ Z toho vyplývá, že uličku mají řidiči začít tvořit hned, jak do kolony přijíždějí. Nikoliv až ve chvíli, kdy se objeví sanitka.

Spolu se změnou tvorby uličky přichází do praxe také zjednodušení povinné výbavy vozu, lékárničku není nutné měnit kvůli expiraci, motorky nemusí na měření emisí a sankce za stáčení tachometrů se zvedla až na půl milionu korun, respektive na 50 tisíc pro technika, který při výměně tachometru nevystaví patřičný protokol.

Josef (neregistrovaný)
Proč se pro záchranáře nepoužívá odstavný pruh, který zůstává volný i při ucpané dálnici?
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?