VW znovu volá po podpoře prodeje nových aut. Zisk mu klesl o 80 procent

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Německá vláda jednala s výrobci o dopadu pandemie na automobilový průmysl

  • Volkswagen v prvním kvartálu letošního roku očekává ztrátu, rok 2020 by ale měl zakončit v černých číslech

  • Provozní zisk Volkswagenu se za první tři měsíce roku 2020 snížil o 81 %

Automobilka Volkswagen na středečním setkání s představiteli vlády a lobbisty žádala o podporu prodejů nových aut, které téměř zastavila probíhající pandemie koronaviru. Za první čtvrtletí tohoto roku se největšímu výrobci na světě citelně propadly prodeje a Volkswagen uvádí, že tohle je teprve začátek. Podle jeho nejvyšších představitelů bude druhé čtvrtletí ještě horší.

Finanční ředitel Frank Witter požaduje rychlé rozhodnutí, zda vláda hodlá prodeje nových automobilů podpořit. V opačném případě čekají automobilky v Evropě nelehké časy. Němečtí výrobci se pro zavedení podpůrných opatření hlasitě vyslovili už minulý týden:

Německé automobilky chtějí kvůli koronaviru nové šrotovné
Přečtěte si také:

Německé automobilky chtějí kvůli koronaviru nové šrotovné

Witter rovněž řekl, že společnost Volkswagen očekává v prvním čtvrtletí finanční ztrátu, ovšem na konci roku by podle jeho slov měla být společnost opět v černých číslech. Současně však zmínil, že kachny se počítají až po lovu, takže situace může být na konci roku jiná, než jakou nyní očekává.

Volkswagen nyní předpokládá celosvětový pokles prodejů o 15 až 20 %. Stejnou prognózu zmiňuje také jeden z největších dodavatelů automobilových dílů, společnost Bosch.

Začátkem tohoto měsíce společnost Volkswagen uvedla, že prodej automobilů v prvním čtvrtletí klesl oproti předchozímu roku o 23 %, což způsobilo, že provozní zisk se za první tři měsíce roku 2020 snížil o 81 %. Přitom v únoru zástupci největšího výrobce na světě odhadovali, že počet dodaných aut bude letos zhruba stejný jako loni a zisk se zvýší o 4 %.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?