Co všechno o vás ví vaše auto? Budete se divit

3 nové názory
Autor: Redakce
  • Moderní auta s online připojením často „volají domů“

  • Palubní systémy sbírají údaje o chování řidičů od stylu jízdy až po přehrávanou hudbu

  • V bezpečí před automobilkami nejsou ani údaje z připojeného mobilu

  • Do budoucna se otevírá teoretický prostor k automatickému hlášení přestupků

Sedmapadesátiletá řidička ve floridském městě Port St. Lucie nabourala do dvou aut, přičemž lehce zranila jednu osobu. Z místa nehody ujela. Neuvědomila si ale, že její černý Ford Focus je vybaven americkou obdobou nouzového volání eCall. A protože při nehodě vystřelil i jeden z airbagů, systém automaticky nahlásil nehodu místnímu policejnímu oddělení.

Úplně z jiného soudku jsou online systémy, které v reálném čase zajišťují spojení mezi autem a jeho výrobcem. Typickým příkladem je Tesla, která umí na dálku vylepšit software vozu. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest v jednom ze svých materiálů monitorovala údaje, které auta odesílají svým výrobcům. A uvedla právě Teslu jako příklad bezbřehého nakládání s palubními daty. Jenže Tesla v tom není sama. Německý autoklub ADAC přišel před časem se zjištěním, že i Mercedes, Renault a BMW sbírají údaje o chování řidičů. V balíku odesílaných dat byla i hudba, kterou šofér během jízdy poslouchá, nebo počet přitažení bezpečnostních pásů, který souvisí s prudkým zpomalením auta.

Doporučujeme naše video: Co dnes také umí Fabia? Zavolá si pomoc, kontaktuje servis a ohlásí překročení rychlosti

Skoda FAbia Connect-6

Podle studie Mezinárodní automobilové federace (FIA) zaznamenává BMW i3 i to, jaký jízdní profil si řidič zvolí, ujetou vzdálenost jednotlivých jízd, poslední cíle navigace nebo adresy, kde bylo auto připojeno k nabíječce. A také různé údaje z připojeného telefonu. Například jména a telefonní čísla.

Kam až může takový vývoj zajít? Třeba ve chvíli, kdy vládu nad počítačem řízeným autem převezme skutečný řidič, začne auto iniciativně hlásit policii spáchané přestupky. Koneckonců má díky armádě senzorů a kamer o všem dokonalý přehled, tak proč by nemohlo zastat i funkci udavače?

Naštěstí jsou to stále ještě majitelé, kteří rozhodují o tom, jaká data o nich může jejich auto sbírat a zpracovávat. Chce to jen neodklikávat automaticky vše, co po nás obrazovka palubního počítače žádá.

JohnnyX (neregistrovaný)
Jako je pravda, že člověk je fakt občas docela dost překvapený, co o něm všechno ví. Já jsem byl nedávno za kamarádem konzultovat to, jak vybrat příčnou flétnu a cestou domů jsem se stavil rovnou v hudebninách. A manželka pak nastoupila druhý den po mě a auto jí to všechno napráskalo. Přitom to měl být dárek pro naši dceru. ;-) A hlavně překvapení ode mě. ;-)
Pepik (neregistrovaný)
Já nemám problém s tím, že jsou auta tak moderní. Naopak se mi líbí, jak je všechno propojené. Samozřejmě do doby, dokud všechno funguje :-D . Sám si auto ladím a tuním. Minulý týden jsem si objednal nový subwoofer zde https://www.2din.cz/ a těšil jsem se jako malý kluk, až si ho o víkendu do superba zadělám :-D .
Mickey (neregistrovaný)
No, tak teď už zbývá jen osadit WC mísy tenzometrem a chemickým analyzátorem, připojit to vše k internetu, a podle toho co serete a chčijete, budete mít nabídku v obchodě. V rámci vylepšení firmware vlastního těla. Ha ha ha ha.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?