Řídili jsme Rolls-Royce Cullinan Black Badge s padajícími hvězdami v kabině

28.08.2020
přidejte názor
  • Rolls-Royce láká svými edicemi Black Badge za volant mladší milionáře

  • Masivní SUV Cullinan díky tomu dostalo vyšší výkon nebo unikátní barevné provedení

  • Vůbec poprvé se v tomto modelu také objevuje hvězdné nebe, na kterém si lze pustit i padající hvězdy

  • Za volantem vozu s cenovkou rodinného domu na okraji Prahy jsme strávili celý den

Automobilku Rolls-Royce ještě do nedávna vnímali lidé povětšinou jako značku svázanou tradicemi. S jejím vstupem mezi SUV se ale vše začalo měnit. Model Cullinan už není tím typickým vozem pro lordy v důchodovém věku, má lákat mladší multimilionáře. Třeba zpěváky, fotbalisty nebo klidně úspěšné youtubery. A těm se ještě víc přibližuje jeho nejnovější varianta Black Badge.

Automobilky stavějící extrémně drahé vozy vymýšlejí často podivné způsoby, jak svá auta udělat ještě exkluzivnější. Vydat v edici Black Badge v podstatě celé své modelové portfolio byl ale od Rolls-Royce velmi dobrý tah. Nenabízí totiž jen jiné barevné kombinace nebo zajímavější detaily, ale celé naladění vozu. Ten, kdo nejdříve vyzkouší „standardní“ Cullinan a pak si sedne do Black Badge, bude okamžitě vědět, o čem je řeč.

Mercedes-Maybach GLS 600 je reakcí na Bentaygu a Cullinan. Zaměření na čínský trh nezapře
Přečtěte si také:

Mercedes-Maybach GLS 600 je reakcí na Bentaygu a Cullinan. Zaměření na čínský trh nezapře

Přece jen se ale zastavme u vzhledu. Auto byste měli okamžitě poznat díky masivní masce chladiče, která je zpracovaná v tmavším provedení. Unikátem je i soška Spirit of Ecstasy zdobená tmavým chromováním. Vývoj tohoto odstínu prý expertům z automobilky zabral velmi mnoho času, museli přijít na to, aby se povrch snadno neoškrábal. Samozřejmě se jim to povedlo a tak najdete na voze třeba ještě tmavě chromované koncovky výfuků.

Ačkoliv je námi testovaný vůz vyveden v černém laku, neznamená to, že by byl povinností. Jakkoliv k tomu název edice Black Badge svádí. K celkově tmavému vozu však sedí, ještě když je doplněn ručně malovanou žlutou linkou navazující na tóny v interiéru. Specifická jsou i kola. Disky o velikosti 22 palců odhalují masivní červené brzdové třmeny. Možná tomu neuvěříte, ale je to vůbec poprvé, kdy se takový prvek na Rollsu objevuje.

Uvnitř pod hvězdami

Pojďme dovnitř, dopředu se dostanete standardně otvíratelnými dveřmi, do druhé řady jsou protisměrné. Už když držíte kliku v ruce, je jasné, že jde o pořádný kus materiálu. Samozřejmě nechybí tlačítka „Door“ na zavření dveří, se kterým ještě pomůže doplňkový systém automatického dovírání. Je ale potřeba každému, kdo poprvé sedí v Rollsu, vysvětlit, kde tlačítko je. Jinak se bude marně pokoušet ze sedadla dosáhnout na madlo široce otevřených dveří.

Maska chladiče i soška Spirit of Ecstasy jsou vyvedeny v unikatním tmavém chromu
Posádka si nad hlavou užije hvězdné nebe. Včetně padajících hvězd

Kabina je decentně vyvedena v černé kůži, se kterou dokonale kontrastují žluté části. Mají stejný odstín jako linka na karoserii. Touha po vymanění se z tradic je patrná na dekoračních panelech vyrobených z uhlíkového vlákna, což je speciální výbava pro Black Badge. To bychom ještě před pár lety od Rolls-Royce vůbec nečekali. Stačí zaklapnout dveře a okamžitě se ocitnete ve svém tichém, voňavém a nepředstavitelně uvolňujícím světě dokonalého luxusu. Přesně proto jsou majitelé těchto aut ochotni utrácet své miliony.

Videodojmy: Vyzkoušeli jsme nejdražší a nejluxusnější SUV, Rolls-Royce Cullinan
Přečtěte si také:

Videodojmy: Vyzkoušeli jsme nejdražší a nejluxusnější SUV, Rolls-Royce Cullinan

A rádi si i připlatí. Black Badge přináší do Cullinanu hvězdné nebe, které už známe z jiných modelů značky. Dotváří příjemnou atmosféru a překvapivě nejen v noci. Tichá kabina s převládající černou kůží je pro osvit hvězdami příhodná. Oblohu tvoří 1344 optických vláken. A pak je tu také nová funkce – Shooting star. Stačí stisknout tlačítko a umělým nebem se mihne padající hvězda. Přesně v ten moment si uvědomíte, že i když by taková věc mohla přijít mnoha lidem na hranici kýče, je to vlastně dokonalá ukázka toho, že na detailech záleží.

Ještě silnější

Pod kapotou největšího SUV na českém trhu nemůžete čekat nic jiného než královský dvanáctiválec. Ve verzi Black Badge přitom dostal porci síly navíc. Došlo k tomu hlavně změnou nastavení řídící jednotky. Z původních 420 posílil na 441 kW, tedy rovných 600 koní. Něco nám říká, že nešlo ani tak o výkon jako pěkně zaokrouhlené číslo. Nikoho by totiž nenapadlo, že motor s točivým momentem 900 Nm potřebuje ještě přidat.

Rolls-Royce se řídí jinak než běžné auto. Už jen proto, že s vozem dlouhým 5341 a širokým 2000 mm, za jehož volantem se sedí vysoko jako na vyhlídce, se prostě musíte pohybovat jinak. Rolls-Royce zřejmě upravil i reaktivnost řízení, měl mírně zkrátit převod, ale i tak budete s velkým volantem s typicky tenkým věncem kroutit jako s kormidlem luxusního člunu na jezeru Garda.

Sedadla Rolls-Royce Viewing Suite se elektricky vysouvají z kufru
Palubní desku zdobí černá a žlutá kůže spolu s karbonem, který bychom u Rollse nečekali

Ono je to ale správně. Cullinan Black Badge je neskutečně rychlý, stovku zvládne za rovných pět sekund. Ale pořád váží 2660 kilogramů. Rozhodně se nepřevlékl do sportovního, jakkoliv mu lze snížit podvozek a vyzkoušet sprint. V zatáčkách není jako doma, protože fyziku nelze ošidit. Jenže tohle je auto, ve kterém se prostě nespěchá. Není to potřeba.

Cullinan Black Badge je totiž vůz, ve kterém pojedete absolutně neobtěžováni okolím, zahodíte starosti za hlavu a ukolébáte se neskutečně měkkým svezením, tichem a pružností dvanáctiválce, který v dobrém připomíná výkonné elektromobily. Akcelerace není brutální, je ostrá, ale jemná. A vždy, když přidáte plyn, budete překvapeni, kolik místa ještě zbývá na ukazateli Power Reserve, jenž Rolls-Royce tradičně používá místo otáčkoměru.

Dvě auta měsíčně: Rolls-Royce má u nás úspěch. Češi rádi utrácí za speciality
Přečtěte si také:

Dvě auta měsíčně: Rolls-Royce má u nás úspěch. Češi rádi utrácí za speciality

Každopádně, až budete řídit Rolls-Royce Cullinan Black Badge, bude vám jasné, že jste to v životě vyhráli. Už proto, že máte na vůz za 391 450 euro bez daně, tedy asi 10 a čtvrt milionu korun. V této ceně je započítaný i unikátní Rolls-Royce Viewing Suite – dvě žlutě čalouněná sedadla skrytá pod zvýšenou podlahou v kufru, která se elektricky na stisk tlačítka vysunou ven. Pak už jen stačí otevřít šampaňské a z hrany gigantického kufru sledovat zápas v koňském pólu. Pro běžného smrtelníka je to jistě bizarní příslušenství, ve světě lidí, kteří si Rolls-Royce kupují, ale bezesporu ocenitelný detail.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?