Range Rover do hodně velké nepohody projede všude a zvládne palbu Kalašnikovem

přidejte názor
  • Land Rover představil novou verzi obrněného Range Roveru 

  • Provedení Sentinel dostalo místo šestiválce osmiválec 

  • Vůz zvládne palbu z Kalašnikovu nebo nástražné výbušniny 

Divize Special Vehicle Operations je známá zejména kvůli speciálům typu Jaguar XE SV Project 8, její pole působnosti je ale mnohem širší. Zabývá se jak historickými automobily, tak stavbou velmi luxusních modelů a v jejím portfoliu nechybí ani obrněná auta, jak to dokazuje aktuálně představená nová verze Range Roveru Sentinel.

Land Rover prezentuje nový Sentinel jako mobilní pevnost nabízející posádce luxus civilního Range Roveru Autobiography. Hlavní změnou oproti minulosti je instalace jiného motoru. Zatímco dříve byl použit šestiválec, teď se pod kapotu nastěhoval přeplňovaný pětilitrový osmiválec. To znamená navýšení výkonu o 40 koní na konečných 380 koní, respektive 279 kW. Protože veškeré prvky související s ochranou proti střelným zbraním a výbušninám přináší nárůst hmotnosti o více než tunu, zrychlí tento Range Rover z nuly na 100 km/h za 10,4 s a nejvíce se rozjede na 193 km/h.

Test Range Rover Plug-in P400e: Když úředník poručí
Přečtěte si také:

Test Range Rover Plug-in P400e: Když úředník poručí

Podle tiskové zprávy byl Range Rover Sentinel testován kromě jiného podle standardu VR 8, což znamená odolnost proti zbraním typu AK-47. Vůz by měl vydržet také útok různými výbušninami. Pneumatiky pak umožňují po poškození jízdu rychlostí až 80 km/h na vzdálenost až 50 km, auto má v zadní části také únikový východ a na dveřích řidiče upravené okno tak, aby dotyčný mohl bezpečně předat dokumenty. Za příplatek lze tuto věc dostat také na dveře spolujezdce.

V souvislosti s výrazným navýšením hmotnosti došlo rovněž na úpravu odpružení a zvětšení brzd. Také obrněný Range Rover si ale ponechal terénní vlastnosti svých civilních sourozenců, takže může přebrodit vodu hlubokou až 85 cm a podvozek se dokáže zvednout až na 274 mm. Výstavní premiéru si tohle auto do hodně velké nepohody odbude zítra na akci Home Office Security and Policing konané ve městě Farnborough nedaleko Londýna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?