Mercedes pokořil výškový rekord. Jeho Unimog se dostal do 6700 metrů nad mořem

28.01.2020
přidejte názor
  • Do rekordní nadmořské výšky vystoupaly dva speciálně vybavené těžké off-roady

  • Akce proběhla na sopce Ojos del Salado, vozy se dostaly skoro na její vrchol

  • Expedice neměla za účel jen překonat rekord, posádka na místě instalovala vysílače

Výprava dvou off-roadových speciálů Mercedes-Benz Unimog v severním Chile posunula hranici toho, kam až se dá s automobilem dostat. Auta vyjela na aktivní sopku Ojos del Salado, která se tyčí nad pouští Atacama do výšky 6893 metrů. Upraveným vozidlům se přitom podařilo dosáhnout na 6694 metrů, tedy téměř k vrcholu. I tak to stačilo na nový světový rekord.

O přípravu aut se postaralo oddělení značky Mecedes-Benz Special Trucks. To off-roady vybavilo nejen obřími terénními pneumatikami, ale i řetězy, které pomohly při překonávání sypkých štěrkových polí. Aby vozy s posádkou i výbavou překonaly prudká stoupání, nainstalovali technici dopředu závaží v podobě dalšího kola, které šlo sklápět podle potřeby tak, aby se měnilo těžiště.

Test Jeep Wrangler 2.2 CRD Rubicon: Bezkonkurenční off-road
Přečtěte si také:

Test Jeep Wrangler 2.2 CRD Rubicon: Bezkonkurenční off-road

Výprava dvou speciálních Unimogů nebyla samoúčelná. Auta vyvezla do výšky téměř 6700 metrů nad mořem desetičlennou posádku, která na místě nainstalovala vysílače. Ty mají pomoci s řešením problémů nebo dokonce s případnou záchranou horolezců a výzkumníků. Na místě, kam vozy dojely, stojí výškový tábor.

Unimogy nebyly prvními auty, která se na poušti Atacama dostala do vysoké nadmořské výšky. Známé trio Clarkson, Hammond a May z televizního pořadu Top Gear vyjelo se svými SUV do výšky 5160 metrů, kde cestu pro nedostatek kyslíku vzdalo. Před dvěma lety se na poušti Atacama konala také mezinárodní novinářská prezentace Audi Q8, tehdy se vozy přiblížily k výšce 4500 metrů nad mořem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?