Na prodej je unikátní odtahový vůz Ruthmann Unimog. Dokáže si „kleknout“

přidejte názor
  • Speciální úpravu má na svědomí firma Ruthmann

  • Aukční síň Bonhams bude vůz dražit začátkem března

  • Odhadovaná prodejní cena se pohybuje mezi 600 až 900 tisíci korunami

Existuje jen málo stylovějších způsobů, jak na sraz či výstavu přivézt svůj veterán, než Unimogem v provedení od firmy Ruthmann. Těchto unikátních přepravníků vznikl blíže nespecifikovaný počet, odhaduje se však, že méně než deset. A jeden je nyní na prodej v USA. Aukční dům Bonhams ho bude 5. března dražit a odhadovaná cena se pohybuje mezi 600 až 900 tisíci korun. Upozornil na to magazín The Drive.

O pohon se stará 5,7litrový šestiválec se skromným výkonem 59 kW
Společnost Ruthmann se na podobné přestavby Unimogů dlouhodobě specializuje

Mercedes-Benz Ruthmann Unimog z roku 1966 je unikátní nejen tím, že 5,7litrový šestiválec posílá výkon 59 kW na přední kola, ale také sklápěním přepravní plochy. Uprostřed jsou umístěny jakési hydraulické nohy ve tvaru písmene H, které celou záď lehce nadzvednou a zadní kola vyjedou zhruba o půl metru do strany. Poté celá plocha pomocí hydraulické vzpěry sjede dolů. Ruthmann takové přestavby Unimogů dělá dlouhou dobu a je tím vyhlášený, málokdy však jde o odtahový vůz.

Přestože tento vůz nedisponuje pohonem všech kol, je čtyřstupňová manuální převodovka vybavena redukcí.

Tento konkrétní kousek byl prodán do Belgie, kde vydržel až do roku 2001. Poté ho nový majitel odvezl do USA, kde je dodnes. Má velmi jasnou historii a za posledních téměř 20 let také všechny účty za servis. Stavající majitel jen za renovaci utratil více než 50 tisíc dolarů, tedy zhruba půl milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?