Mazda MX-5 RF a Montserrat: Španělské rande s japonskou „targou“

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Mazda MX-5 RF je stejně zábavné auto jako základní verze s plátěnou stahovací střechou 

  • Patnáctistovka stačí, ale dvoulitr je lepší

  • Pevná střecha přidá navíc pouze 45 kg

  • Změny na podvozku zahrnují například nové zadní pružiny 

  • Silnice kolem španělského Montserratu jsou opravdu nádherné 

Ten povedený lednový podvečer přinesl několik zajímavých zjištění. Třeba to, že Mazda MX-5 RF nejezdí o nic hůř než verze s plátěnou střechou. Že i na pohled slabý motor s výkonem 96 kW (131 k) může být dost zábavný. A hlavně že asi padesát kilometrů severně od Barcelony najdete naprosto skvělé silnice, kde je takhle v zimě naprosto zanedbatelný provoz. Obzvlášť když se sem dostanete ve všední den ve chvíli, kdy už všechny ty krásné zatáčky osvětluje jen načervenalé pozdně odpolední slunce, aby o pár minut později vše upadlo do stínu zubaté vápencové hory.

_DSC0836 Seznamte se. Ta obrovská zubatá skála nahoře je část španělského Montserratu, to malinké autíčko dole je nová Mazda MX-5 RF s pevnou skládací střechou a v našem případě se slabší patnáctistovkou pod kapotou

Takže vítejte u Montserratu. Máme konec ledna, v České republice řádí mráz jako už dlouho ne, ale ve Španělsku je o poznání tepleji. Přesně řečeno deset stupňů. Což na jízdu se staženou střechou není žádná velká hitparáda, ale vycvičen z velmi chladného počasí mám pocit, že se mi dostalo hotových tropů.

Doporučujeme: Mazda MX-5 RF se už vyrábí. Do Evropy dorazí první kusy příští rok

Neváhám ani vteřinu a jakmile sjedu z dálnice A-2, nasadím čepici a shodím střechu. V Mazdě MX-5 RF je k tomu potřeba pouze třináct sekund a můžete přitom jet do deseti kilometrů v hodině. Protože vám za hlavou část střechy zůstane, do interiéru příliš nefouká. Jenže já měřím skoro 190 cm a MX-5 poslední generace ND je „hooooodně“ malé auto. Čelní okno sice není tak nízko, aby mi bránilo ve výhledu, ale hlavu za něj už úplně neschovám. Proto ta čepice.

_DSC0803 Třináctisekundová zastávka na odložení pevné stahovací střechy na sjezdu z dálnice A-2. Ta vás k Montserratu přivede přímo od letiště v Barceloně
_DSC0829 Párkrát už jsem kolem Montserratu projížděl, takže se na svezení s MX-5 dost těším. Nejdete zde totiž silnice přesně tohoto druhu

Jinak ale panuje dokonalé počasí. Nízké světlo, jasná obloha. Díky chybějící prostřední části střechy si mohu naplno vychutnat pohled na vrcholy vápencového horského masivu Montserrat. Tou dobou to je poslední část zemského povrchu, která ještě zůstává jasně osvětlena odpoledním sluncem.

Podvozek se změnil, nízká hmotnost zůstala

O tom, že je současná Mazda MX-5 výborné auto, i když ne zrovna praktické (ale koho zajímají nějaké litry v zavazadelníku), jsem se přesvědčil minulý rok, kdy jsem se svezl s klasickým roadsterem osazeným silnějším dvoulitrem. Pod Montserratem mi ale dělá společnost něco jiného. Nově na trh dorazila verze RF (Retractable Fastback), tedy varianta s pevnou stahovací střechou. Navíc by zdrojem mých emocí měl být slabší motor o objemu 1,5 litru, disponující výkonem pouze 96 kW (131 k).

Jistou představu o svezení jsem si udělat dokázal. Otázky, na které měl dát Montserrat odpověď, zde ale pořád byly. Minimálně dvě. Jak se projeví v praxi přítomnost těžší pevné střechy? A může být takový motůrek vůbec zábavný?

Současná MX-5 se vrátila ke kořenům, což už asi víte. Je o poznání menší než předchozí generace NC (-115 mm na délku) a také lehčí (až o 100 kg). Mazda chtěla znovu nabídnout jednoduchý vůz s relativně slabými motory, které vykompenzuje nízkou hmotností. To se obecně povedlo a aby tyto vlastnosti mohly zůstat zachovány také u těžší varianty RF, dočkala se střecha důkladné péče.

Doporučujeme: Proč Mazda MX-5 RF vypadá jako fastback? Kvůli hoře Fudži a kratšímu rozvoru

Mechanismus střechy je jednoduší než u NC. Přední část je vyrobena z hliníkových slitin, v případě té zadní se zase do hry dostaly plasty. Prostřední díl zůstal ocelový, aby nabídl adekvátní pevnost, pokud by došlo na nejhorší. Ale to jsme psali už v dřívějším článku. Důležitý je hlavně fakt, že ve výsledku přidá pevná skládací střecha pouze 45 kg navíc. To je hodnota, která by se nakonec nemusela při jízdě vůbec projevit.

_DSC0814 Design MX-5 RF se určitě povedl. Ještě důležitější je ale skutečnost, že se přítomnost pevné skládací střechy podepsala na hmotnosti navýšením pouze o 45 kg. Pokud se vám nedostane přímého srovnání obou variant, rozdíl nepoznáte

I to ale stačilo k tomu, aby inženýři upravili nastavení podvozku. Měnil se například přední stabilizátor, tlumiče nebo zadní pružiny. Odlišné je rovněž nastavení posilovače řízení. Jinak i RF používá vpředu dvojitý lichoběžník a vzadu víceprvkovou nápravu.

Sedm tisíc potřebuje

Malá patnáctistovka vás určitě překvapí hned po nastartování. Z výfuku se ozve naštvané bručení, jako kdyby byl pod kapotou podstatně silnější motor. Atmosférický charakter Mazda patřičně zdůraznila, když maximum otáček posunula až na sedm tisíc a vrchol točivého momentu posadila do 4800 ot./min. Pokud má jet základní MX-5 RF rychle, potřebuje otáčky. Ty nejvyšší otáčky.

Doporučujeme: Mazda MX-5 Speedster a MX-5 RF Kuro jsou koncepty pro SEMA 2016

Asi proto, že jsem v autě sám, není dynamika vůbec špatná. Subjektivně bych pod kapotou tipoval více koní, nicméně oficiální tabulky prozrazují čas potřebný pro sprint z nuly na 100 km/h horší o 0,3 s (v případě dvoulitru je rozdíl 0,2 s). Motor můžete dotočit až někam k 7500 ot./min, pak se dostane do hry miniaturní řadicí páka.

Tu máte dokonale po ruce, stejně jako páku ruční brzdy. Ono obecně je v MX-5 vše skvěle dosažitelné. A není to náhoda. Mazda se řídí heslem „jezdec a kůň jedno tělo je“ (nebo jak přesně přeložit japonské „jinba ittai“). Proto se při vývoji důsledně dbalo na to, aby se řidič mohl těšit z ideální pozice za volantem, aby se mu co nejlépe sázely při řazení meziplyny a aby vše bylo tak nějak přirozené. Kromě toho je interiér MX-5 doslova miniaturní, takže vlastně ani jinde než těsně kolem vás jednotlivé ovladače být nemohou.

_DSC0816 Interiér nabídne dokonalou ergonomii, ale ne úplně mnoho místa. To už zkrátka k modelu MX-5 patří

Vzpomínám si, že dvoulitrová MX-5 byla celkem tuhá, ale stále se docela nakláněla. Ovšem patnáctistovka v testovaném RF okamžitě naznačila, že tady je vše nastavené poněkud jinak. Auto dostalo měkčí odpružení a nemá na zadní nápravě samosvor. V zatáčkách se naklání více a na výjezdech z vraceček vůz nelze dostat do smyku pouze plynem. Maximálně se protočí vnitřní zadní kolo, a to ještě ne moc často.

MX-5 RF (stejně jako klasická verze) s tímto motorem je především o hraní si s přenášením váhy. Stačí trochu pomoci řízením a už cítíte, že se zadní náprava dává do pohybu. Pokud nevypnete stabilizaci, systém vás pustí lehce bokem, ale o to rázněji pak zasáhne.

panorama Jeden z dalších důvodů, proč Montserrat navštívit, vypadá třeba takto. Výhledy do okolí stojí za to. Nejvyšší část tohoto masivu dosahuje výšky 1236 metrů nad mořem

I tak výsledné nastavení bohatě postačí k tomu, abyste brzy poznali, že i základní Mazda MX-5 umí být skvěle zábavná. Když se ovšem při těch všech meziplynech a přehazování dvojky a trojky podíváte na tachometr, zjistíte, že skoro ani nejedete mimo předpisy. Vnímání rychlosti v japonské hračce je úplně jinde než třeba u aktuálních přemotorovaných hatchbacků. Zde stačí relativně málo.

Silnice B-1103 je dokonalá

Pokud se vypravíte na Montserrat, určitě neminete silnici číslo BP-1103. Je to patrně to nejhezčí, co vám tenhle kousek Španělska nabídne. Silnice se klikatí pod špičatým hřebenem, zároveň je ale široká a celkem přehledná a má velmi kvalitní povrch. S auty typu Focus RS by se zde dalo jezdit nehorázně rychle, ale ani s touhle Mazdou se člověk nenudí.

_DSC0846 Většinu času tráví naše MX-5 s vytočenou dvojkou. Atmosférický motor skvěle reaguje na plyn. Je to hračka v pravém slova smyslu
_DSC0842 Silnice BP-1103 je zřejmě to nejhezčí, po čem se můžete kolem Montserratu svézt. Kvalitní povrch, solidní šířka, nádherné výhledy...

Větší část se jede na vytočenou dvojku. Patnáctistovka dělá, co umí, brzdy si s lehoučkým Japoncem dobře vědí rady a na řízení se dočkáte prakticky okamžité reakce. Část 1103 mi jednou nestačí a tak si ji projedu několikrát tam a zpět. Slunce mezitím téměř zapadlo a v Montserratu začíná být i na čepici zima. Ještě jednou zastavím pod tím fascinujícím masivem, abych střechu zavřel.

Doporučujeme: Porsche 718 Cayman/Boxster v Černém lese: Čtyřválcová radost

Na kabrioletech mě vždy fascinovalo, jak do sebe všechny části střechy parádně zapadají a jak je to celé dokonale sladěné. RF není výjimkou. Speciální pozornost byla údajně věnována dosedání zadního dílu střechy vedle víka zavazadelníku. Jak říkal šéfdesignér Masashi Nakayama, Japonci jsou vychováváni k tomu, aby věci pokládali jemně a tiše. Zadní díl střechy proto před dosednutím zpomalí a ladně a zcela neslyšně se usadí na přesně vymezené místo.

_DSC0849 Obavy o nedostatek zatáček rozhodně nejsou v okolí Montserratu na místě. Pro malá sportovní auta typu Mazdy MX-5 je to ideální prostředí
_DSC0852 Slunce zapadlo a teplota klesla na pět stupňů. Nastal čas znovu vyzkoušet pevnou skládací střechu a pomalu vyrazit zpět do Barcelony

No nic, můj čas se naplnil. Už teď je jasné, že se do hotelu s MX-5 nevrátím včas, takže si ještě naposledy užiji klikatý sjezd tentokrát k hlavní silnici C-16 a zamířím směrem k Barceloně. Protože padla tma, mohu vyzkoušet i některé asistenční systémy – třeba automatické přepínání dálkových světel, které funguje velice obstojně. MX-5 nabídne ještě například hlídání jízdních pruhů nebo sledování mrtvého úhlu. To se hodí, protože přes zadní díl střechy není šikmo vzad úplně nejlepší výhled.

Doporučujeme: Mazda chystá vznětový motor na benzin. Má snížit spotřebu o 30 %

Po téhle zkušenosti mám jasno v tom, že bych i já, stejně jako většina zákazníků, dal přednost pevné skládací střeše. Plátno je možná klasika, ale s pevným panelem není uvnitř takový hluk a nebude vás v zimě štvát, když auto přes noc zapadá sněhem. Naopak si nejsem moc jistý tím, zda by mi stačila patnáctistovka pod kapotou...

Dvoulitr už nikdy nezkoušejte!

Tenhle problém byl vyřešen hned druhý den během krátkého svezení se silnějším dvoulitrem (u verze RF ho můžete doplnit dokonce o automat). Dynamika je samozřejmě výrazně lepší, ale o to až tolik nejde. Auto především daleko lépe reaguje v jakýchkoliv otáčkách a oproti patnáctistovce má tužší podvozek. Nechci se dotknout zastánců prapůvodní klasiky, ale podle mého názoru je dvoulitr mnohem lepší. Rozhodně dost na to, abyste si v klidu ospravedlnili zanedbatelný příplatek 34 000 Kč.

_DSC0858 Základní patnáctistovka umí být zábavná. Pokud si ovšem tuto motorizaci koupíte, silně bych vám doporučil, abyste pak už nikdy nezkoušeli dvoulitr. Chápu, lehká klasika je lehká klasika, ale dvoulitr se samosvorem a tužším podvozkem je přece jen zábavnější, což nám druhý den názorně předvedl tenhle červený exemplář

Na závěr bych vám proto nabídl jednu radu. MX-5 RF s patnáctistovkou je bezesporu zábavné auto, o tom není pochyb. Ale pokud si ho jednou koupíte, už nikdy nezkoušejte dvoulitr. Velmi snadno by se pak mohly objevit pochybnosti o tom, zda jste náhodou neudělali chybu. A rozhodně k tomu postačí svezení na podstatně méně zábavné silnici, než je ta kolem španělského Montserratu.

Mazda MX-5 RF se už oficiálně prodává i na českém trhu. Základní cena startuje částkou 779 900 Kč, zatímco roadster s plátěnou střechou koupíte už od 629 900 Kč. Je to dáno faktem, že se RF nabízí až od třetí výbavy Attraction, kde je odstup od provedení Soft Top 70 000 Kč. Speciálně pro evropské trhy a provedení RF je určen také automat. Ten pořídíte pouze v kombinaci se silnějším dvoulitrem a ještě vyšší výbavou Revolution. Cena se tak vyšplhá na 907 900 Kč.

Mazda MX-5 RF G130 G160 G160 A/T
Zdvihový objem válců (cm3): 1496 1998 1998
Nejvyšší výkon (kW/min-1) 96/7000 118/6000 118/6000
Nejvyšší točivý moment (N.m/min-1): 150/4800 200/4600 200/4600
Akcelerace 0-100 km/h (s): 8,6 7,5 8,5
Nejvyšší rychlost (km/h): 203 215 194
Kombinovaná spotřeba (l/100 km): 6,1 6,6 6,4
Provozní hmotnost (kg): 1090 1130 1155
Převodovka šestistupňová manuální šestistupňová manuální šestistupňová automatická
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?