Mazda MX-5 30th Anniversary Edition: Narozeninová edice dostala oranžovou barvu a kovaná kola

přidejte názor
  • Před třiceti lety se na Chicago Auto Show představila první Mazda MX-5

  • Mazda proto na letošním autosalonu v Chicagu ukázala narozeninovou edici 30th Anniversary 

  • Ta přináší oranžový odstín karoserie, kovaná kola a další drobnosti 

  • Celkem bude vyrobeno 3000 exemplářů 

Přesně před třiceti lety se na autosalonu v Chicagu představila první generace modelu MX-5. Do dnešních dnů se z tohoto roadsteru stal téměř kultovní vůz, takže Mazda nemohla nechat toto jubileum jen tak bez povšimnutí. Na letošním Chicago Auto Show se proto představuje speciální edice 30th Anniversary.

Mazdu MX-5 30th Anniversary Edition poznáte na první pohled jednoduše podle výrazné oranžové barvy karoserie. Vůz stojí na nových kovaných kolech Rays ZE40 RS30, přičemž ta byla vyvinuta ve spolupráci se společností Rays Co., Ltd. přímo na míru MX-5. Z technických změn pak můžeme zmínit ještě tlumiče Bilstein, oranžové brzdiče Brembo vpředu a oranžové brzdiče Nissin na zadní nápravě.

Mazda MX-5 RF a Montserrat: Španělské rande s japonskou „targou“
Přečtěte si také:

Mazda MX-5 RF a Montserrat: Španělské rande s japonskou „targou“

Samozřejmostí jsou také různé plakety upozorňující na třicáté narozeniny modelu MX-5 a do interiéru se nastěhovala sportovní sedadla Recaro nebo ozvučení Bose využívající devět reproduktorů. Mazda nabídne MX-5 30th Anniversary Edition po celém světě, přičemž vyrobí pouze 3000 exemplářů. K dispozici bude jak klasický roadster, tak verze RF s pevnou skládací střechou.

Mazda MX-5 se těšila velké přízni zákazníků už od samého počátku. Hned v první generaci bylo prodáno více než 400 tisíc exemplářů. Celkově Mazda vyprodukovala za těch třicet let více než milion kusů, což dělá z MX-5 nejprodávanější roadster na světě. Aktuální generace ND je v pořadí čtvrtá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?