Dálniční známky 2024: Jednodenní známka za dvě stovky, na bezplatné cestování už EL značky stačit nebudou

12.05.2023
1 nový názor
Autor: Tiskový servis Ministerstvo dopravy ČR

Roční dálniční známka zdraží na 2300 Kč, měsíční a desetidenní známka trochu zlevní. Ministerstvo už odhalilo také cenu nového denního kupónu. 

Vláda včera oznámila kromě jiných změn také skutečnost, že roční dálniční známka po letech zdraží. Místo dosavadních 1500 Kč budou řidiči platit o 800 Kč více. Dnes k tomu MDČR přidalo na setkání s novináři ještě další informace týkající se ostatních poplatků. Měsíční a desetidenní známky budou od příštího roku o něco levnější. Nově bude možné pořídit také pouze denní známku a skončí plošná úleva pro vozidla s ekologickými značkami EL. 

Standardní cena dálniční známky platné na třicet dnů je aktuálně 440 Kč. Od příštího roku bude platit cena nižší o 10 Kč. Desetidenní známka zlevní o něco více. Místo dosavadních 310 Kč bude stát 270 Kč. Základní cenu jednodenní dálniční známky pak ministerstvo stanovilo na 200 Kč. 

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku
Přečtěte si také:

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku

Snížené sazby pro vozidla na zemní plyn nebo biometan budou 1150 Kč/rok, 210 Kč/30 dnů, 130 Kč/10 dnů a 100 Kč/den. Platit za používání dálničních známek začnou také hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km. Roční poplatek je vyjde na 570 Kč, měsíční na 100 Kč, desetidenní na 60 Kč a denní na 50 Kč. 

Právě hranice emisí CO2 50g/km je aktuálně podmínkou pro získání ekologických značek začínajících písmeny EL, na které se vztahuje kromě jiných úlev také možnost jezdit po dálnicích zdarma. Bezplatně tak bylo (a stále ještě je) možné jezdit po dálnicích i s velmi výkonnými hybridy, jako je například BMW XM, které v reálném provozu rozhodně nejsou vůbec ekologické. Dálnice zdarma budou už jen pro elektromobily. 

Veškeré změny začnou platit od 1. března příštího roku. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?