Czech Truck Prix slaví 30 let: Závody tahačů letos slaví jubileum

01.09.2022
1 nový názor
Autor: Tiskový servis autodrom Most
AUTODROM MOST již tento víkend 2. – 4. září přivítá jubilejní 30. ročník mistrovství Evropy okruhových tahačů. Letošní TEXTAR Czech Truck Prix tak navazuje na tři desetiletí trvající tradici, kterou zahájil nultý ročník pořádaný v roce 1992. Tehdejší premiérové mezinárodní závody tahačů v Mostě ještě nebyly zařazeny do mistrovství Evropy, ale již v následujícím roce 1993 se stávají jeho součástí.   

AUTODROM MOST již 30 let hostí závody tahačů, jejichž historie však sahá až do roku 1985, kdy byl pořádán první ročník Evropského poháru tahačů. V průběhu let prošel samotný šampionát mnohými proměnami, které znamenaly především zjednodušení soutěžních tříd z původních tří (A, B a nejsilnější C), až na současnou jednu, kterou charakterizuje maximální objem motoru do 13 litrů. Jeho výkon se pohybuje kolem 809 kW (1100 koní), ale pohonná jednotka musí vycházet ze sériově vyráběného agregátu. Minimální hmotnost tahače je omezena na 5300 kg a rychlost je z bezpečnostních důvodů omezena na 160 km/h.

Premiérový závodní víkend v Mostě se odehrál 4. až 6. září roku 1992. Závody tehdy moderoval populární bavič Petr Novotný a country skupina Fešáci hrála živě přímo na kamionu. Na start dorazila řada evropských jezdeckých es, mezi nimiž nechyběl slavný švédský závodník Stig Blomqvist, který se proslavil především v rallye, v níž získal za volantem Audi Quattro světový mistrovský titul v roce 1984. Další výjimečnou osobností na startu byl Slim Borgudd, který se proslavil jako hudebník spolupracující i se slavnou skupinou ABBA, a rovněž uspěl i v motoristickém sportu, když v letech 1981 a 1982 startoval za týmy ATS a Tyrrell ve Formuli 1, a v roce 1995 vybojoval s tahačem Mercedes-Benz 1834-S evropský mistrovský titul v nejvyšší třídě Super Race Truck. Pozornost pak přitahoval i Steve Parrish a jeho Mercedes-Benz 1450-S, s nímž tento britský jezdec vybojoval v roce 1992 svůj druhý z celkem pěti titulů evropského mistra v závodech tahačů.

Československé barvy byly v Mostě reprezentovány v září roku 1992 závodními tahači domácí značky LIAZ. Mezi hlavní hvězdy se s nimi i díky svým výkonům a výsledkům řadil František Vojtíšek, a vedle něj i populární Karel Patočka, který tehdy v jednom ze závodů zvítězil.

AUTODROM MOST byl po úspěšné zkoušce z roku 1992 zařazen do kalendáře šampionátu, a rok 1993 přinesl závody, jejichž výsledky se již započítávaly do bojů o mistrovské tituly v jednotlivých třídách. Po dvou prvenstvích v nich získali Francouz Gérard Cyunet ve skupině A, Němec Gerd Körber ve skupině B a Brit Steve Parrish ve skupině C. Z domácích závodníků byl tehdy nejlepší František Vojtíšek, kterého však pronásledovala smůla, když se v úvodu druhého závodu srazil se Stanislavem Matějovským, a Finkou Minnou Kopalovou, a závod dokončil s poškozeným tahačem.

Devadesátá léta přinesla na mostecký závodní okruh nepřeberné množství příběhů ze světa závodních tahačů, z nichž si krátkou zmínku rozhodně zaslouží rok 1997. Právě v tomto roce zkrášloval startovní pole nový vůz Praga TN 24.420, jehož dynamické linie pro tým IMC Praga Sport navrhl známý designér Václav Král. Za volant výjimečného tahače pak usedal jeden z našich nejúspěšnějších motoristických závodníků Martin Koloc, který s ním v Mostě získal čtyři suverénní víkendové výhry a předvedl úžasnou podívanou pro diváky. Z Královi původně skautské přezdívky Baghíra byl později odvozen i název dnes celosvětově známého týmu.

První dvě desetiletí jednadvacátého století nabízela v závodech tahačů i nadále dramatické souboje, ale také změny v rozdělení a pravidlech pro jednotlivé třídy, i samotný vývoj techniky, s níž se jezdci staví na start. Monstra z přelomu osmdesátých a devadesátých let nahrazují sice i nadále extrémní speciály, ale se stále sofistikovanější technikou a důrazem na minimalizaci svého vlivu na životní prostředí, což mimo jiné dokazuje i skutečnost, že naftu nahradilo biopalivo, které výrazně snižuje emise škodlivých výfukových plynů.

Na popularitě závodů tahačů u nás má bezpochyby lví podíl i skutečnost, že Českou republiku v nich reprezentovali domácí jezdci spolu s tahači značek LIAZ, PRAGA, TATRA a od počátku jednadvacátého století špičkový domácí tým Buggyra ZM Racing s vlastími vozy, který samozřejmě nevynechá ani letošní CZECH TRUCK PRIX. Na start zamíří jeho tahače, které budou řídit Francouz Téo Calvet a rodák z Čeladné Adam Lacko. Ten v letošní sezóně patří mezi špičku v souboji o mistrovský titul a v aktuálním pořadí šampionátu je na čtvrté pozici.

TEXTAR Czech Truck Prix na začátku září roku 2022 doplní v Mostě neméně atraktivní šampionáty NASCAR Whelen Euro Series a TCR Eastern Europe. Program závody nabitého víkendu začne již ve čtvrtek 1. září, kdy v 17:30 vyrazí na spanilou jízdu do ulic Mostu kolona téměř dvou desítek závodních vozů. Ke spanilce se připojí i část týmu britského časopisu Top Gear v čele s legendárním Stigem, kteří ostatně budou součástí celého víkendového programu. Trasa jízdy povede z Autodromu na setkání s fanoušky, které se uskuteční na parkovišti „Za poštou“ (Parkoviště pošta, F. L. Gassmanna). Na místě proběhne autogramiáda jezdců, ukázky vozů a techniky, a soutěže o hodnotné ceny.

Závodní víkend pak doprovodí bohatý doprovodný program. Návštěvníci mají volný vstup do paddocku, čekají na ně autogramiády jezdců, pódiová show a oblíbený Truck Fest. Organizátoři přichystali i výstavu kamionů s alternativními pohony, ukázkové taxijízdy s nákladní vozy, offroad jízdy nákladním vozem IVECO, atrakce pro děti i rodiče a tematický merchandising. Návštěvníci se mohou těšit i na novou moderní restauraci vedle řídící věže, která má na střeše bar a nabízí úžasný výhled na závodní trať.

Vstupenky na závodní víkend TEXTAR Czech Truck Prix 30 let & NASCAR Whelen Euro Series, a další info o závodě, najdete na webu Autodromu Most.

Hello World! https://helloworld.com?hs=7f086ed7a939808e884cc1b02ded9672& (neregistrovaný)
ksc221
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?