České silnice brázdí již více než 100 tisíc vozů značky Kia

13.02.2019
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Na konci roku 2018 bylo v České republice poprvé v historii provozováno více než 100 tisíc vozů značky KIA

  • Počet vozů značky KIA na českých silnicích se za posledních 9 let téměř ztrojnásobil

  • Vozy značky KIA patří s průměrným stářím 7,2 roku k nejmladším na českých silnicích

  • Nejstaršími vozy KIA na českých silnicích jsou sedany KIA Sephia z roku 1993

  • Nejpočetnějšími modely na českých silnicích jsou Kia Sportage z roku 1993 a cee´d z roku 2006

Společnost KIA MOTORS CZECH s radostí oznamuje překročení hranice 100 tisíc osobních vozů KIA, které jsou registrované v České republice a pohybují se na českých silnicích. Podle statistik Sdružení dovozců automobilů bylo na konci roku 2018 registrováno v České republice 100 943 vozů značky KIA. „Jsme velmi rádi, že po překonání hranice 100 tisíc prodaných vozů, kterou jsme v České republice pokořili v druhé polovině roku 2017, jsme nyní překonali i hranici 100 tisíc vozů, které brázdí české silnice. Dynamický nástup značky KIA v posledních letech ukazuje i fakt, že počet jejích vozů na českých silnicích roste nejen v absolutním vyjádření, ale že se nám i přes dlouhodobý růst počtu automobilů v České republice daří zvyšovat podíl vozidel, které na sobě nesou logo KIA. Ukazuje to, že lidé s našimi vozy jezdí rádi a že jim dobře slouží,“říká Kateřina Vaňková Jouglíčková, PR Manager společnosti KIA MOTORS CZECH.

Nejdéle sloužícími vozy KIA na českých silnicích jsou modely Sephia

Nejstaršími vozy KIA v České republice jsou modely Sephia. Na českých silnicích dosud jezdí 36 vozů Kia Sephia, které byly registrovány v roce 1993, tedy v roce, kdy automobilka KIA oficiálně vstoupila na český trh. V následujícím roce byly potom v České republice zaregistrovány také první kusy oblíbeného SUV KIA Sportage, které si získalo celosvětovou pozornost především díky designu a dílenskému zpracování své třetí generace. Z roku 1994 pochází také první registrace modelu KIA Rocksta. Jedná se o terénní automobil značky Asia Rocksta, která v 90. letech patřila do portfolia automobilky KIA a která byla později nabízena pod obchodním názvem KIA Retona.

V dalších letech se na český trh dostaly také modely KIA Pride, Kia Clarus či KIA Shuma. Rozšíření nabídky modelů značky KIA přišlo v prvních letech nového století, kdy se do nabídky postupně dostaly další modely značky KIA, z nichž některé jsou v prodeji dodnes. Jde o SUV KIA Sorento, městské modely KIA Rio a KIA Picanto či rodinné MPV KIA Carens. Dále se na českých silnicích začaly objevovat například modely KIA Carnival, KIA Cerato, KIA Joice, KIA Magentis či KIA Opirus, jejichž výroba již byla ukončena.

KIA má jeden z nemladších vozových parků v ČR

Přestože KIA MOTORS CZECH v uplynulém roce oslavila 25 let svého působení v České republice, je vozový park KIA s průměrným stářím 7,2 roku 4. nejmladší na českém trhu a o polovinu nižší než je průměrné stáří osobních automobilů v České republice. Důvodem je především fakt, že prodeje značky KIA na českém trhu skokově vzrostly v letech 2007 a následně 2010, kdy byl na český trh uveden model cee’d, respektive 3. generace SUV KIA Sportage.

Od konce roku 2009 se podíl značky KIA na vozovém parku v České republice zvýšil více než dvojnásobně, konkrétně z 0,8 % na 1,7 %. Celkový počet vozů KIA na českých silnicích se za tu dobu zvýšil z 37 466 na 100 943 a vzrostl tak téměř na trojnásobek. Zatímco před 9 lety patřila v četnosti počtu automobilů v ČR značce KIA 20. příčka, v uplynulém roce to již byla 14. příčka.

Díky relativně nízkému stáří vozů KIA je velmi nízký také podíl vozů, které jsou vyřazovány z registru vozidel. Ročně jde přibližně o 1 % vozů značky KIA, zatímco z celého vozového parku v ČR jsou ročně vyřazována přibližně 3 % vozů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?