Na skok v autoškole. Otestujte si znalosti silničních pravidel

přidejte názor
Autor: Redakce
Chystáte se do autoškoly nebo si jen chcete zopakovat pravidla silničního provozu? Začít můžete hned teď! Připravili jsme pro vás přehled základních okruhů, které byste jako řidiči měli bezpečně ovládat. Máte pocit, že rozumíte všemu? Otestujte své znalosti v jednotlivých kvízech!

 

Povinnosti řidiče

Není silnice v dobrém technickém stavu? Prší a fouká silný vítr? Přesto se řidiči kolem řítí nebezpečnou rychlostí. Měli by přitom pamatovat na jedno ze základních pravidel: chovat se tak, aby svým jednáním neohrožovali život, zdraví i majetek. A to svůj i cizích osob. Ohrožovat by neměli ani životní prostředí či životy zvířat, která se na silnici zpravidla zjevují zcela nečekaně. Řidič proto musí předvídat a svou jízdu vždy přizpůsobit stávajícím podmínkám. Víte jak?

povinnosti

Jízda v obci

Jaké jsou zásady jízdy městem? Pozorovat plynulost jízdy a být jako řidič připraven reagovat na nečekané dopravní situace. Protože ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, jízda obcí je velmi náročná na koncentraci řidiče. Vyžaduje navíc dobré řidičské dovednosti a perfektní znalost křižovatek. Důležité je zachovat chladnou hlavu a nezmatkovat. Ne každý ale v hustém provozu obstojí. A co teprve, když se k tomu všemu přidají ještě tramvaje… A co vy, víte, jak se v obci chovat?

obec

Jízda po dálnici

Monotónní rychlá jízda, problémové zipování a v neposlední řadě riziko mikrospánku. Ačkoli se zdá, že jízdu po dálnici zvládne i úplný začátečník, čekají tam na řidiče různá úskalí. Komplikací může být i zdánlivě jednoduchá jízda v pruzích. Spousta řidičů totiž ignoruje fakt, že levý pruh je určený pouze k předjíždění pomaleji jedoucích vozidel. Nebezpečí představuje i nečekané zhuštění provozu. To obvykle souvisí s pracemi na silnicích či dopravními nehodami. Oproti jízdě v obci musejí řidiči na dálnici vynaložit mnohem více úsilí k tomu, aby vozidlo dostatečně zpomalili. A nedej Bože, aby bylo nutné „zipovat“. Víte jak na to?

dalnice

Jízda za snížené viditelnosti

Za sníženou viditelnost se považuje situace, kdy nejsou účastníci pozemních komunikacích schopní dostatečně rozeznat jiná vozidla, osoby, zvířata ale také předměty. Typicky se jedná o jízdu v mlze, dešti, za hustého sněžení a po setmění. Za všech zmíněných situacích je třeba, aby řidič přizpůsobil jízdu aktuálním podmínkám, a to například tak, že zpomalí vozidlo, bude dodržovat bezpečnou vzdálenost a rozsvítí správná světla. Víte jaká?

viditelnost

Dopravní značky

Svislé nebo vodorovné. Zákazové či výstražné. Dopravní značky jsou určeny k řízení a regulaci silničního provozu. Určují, které vozidlo má přednost, kde se může zastavit i kudy se smí a nesmí jet. Jsou zkrátka důležitou součástí silničních komunikací. A přesto je někteří aktivní řidiči neznají. Patříte mezi ně? Že ne?

znacky

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?