Ariel Atom 4 má motor ze Civicu Type-R a na 100 km/h zrychlí za necelé tři sekundy

11.07.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Ariel Atom je spíše motorka na čtyřech kolech než auto

  • Čtvrtá generace má turbem přeplňovaný motor z Hondy Civic Type-R

  • Z nuly na 161 km/h zrychlí už za 6,8 sekundy

Ariel Atom se velice rychle stal mezi vyhraněnými sportovními auty legendou. Nyní přichází tento velice neobvyklý britský sportovní stroj ve své čtvrté generaci. Pravděpodobně se jedná o největší technickou revoluci v historii tohoto nekapotovaného a velice syrového modelu. Ariel Atom se totiž dočkal úplně nového pevnějšího rámu, který zvyšuje torzní tuhost proti původnímu řešení o 15 %.

Nové šasi má kromě vyšší pevnosti a bezpečnosti i další výhody. Je prostornější, takže se do velice spartánské kabiny dva dospělí lépe vejdou. Novinkou je také větší palivová nádrž, která slibuje dojezd skoro 500 km. A větší nádrž bude potřeba, protože nový motor se z ní bude umět pěkně napít.

Doporučujeme: Proč stupnice tachometru tak moc přesahují skutečnou maximální rychlost auta?

Původní atmosférický nebo kompresorem přeplňovaný dvoulitr Honda zamířil do penze a na jeho místo za kabinou se nastěhoval dvoulitrový turbem přeplňovaný čtyřválec z nové Hondy Civic Type-R. Na zadní kola posílá přes šestistupňový manuál a samosvor výkon 235 kW (320 koní) a točivý moment 420 Nm. Firma Ariel Motors upravila řídící jednotku a také nechala vyvinout nový výfukový systém.

S novým motorem zrychlí Ariel Atom 4 z nuly na 100 km/h za necelé tři sekundy, na 96 km/h trvá zrychlení 2,8 s. Na 161 km/h zrychluje za 6,8 s a nejvyšší rychlost dosahuje 261 km/h. Připlatit si můžete za karbonová kola, která váží polovinu oproti standardním hliníkovým. V příplatcích je také například nastavitelný podvozek Öhlins, základní verze sází na Bilstein. Ariel současně přepracoval podlahu a části velice skromné karoserie tak, aby měl vůz lepší aerodynamické vlastnosti a netrpěl na kritizované nadnášení přídě při vyšší rychlosti.

Nový Ariel Atom 4 začíná na ceně 39 975 liber (zhruba 1 250 000 Kč) a každý rok bude vyrobeno maximálně 100 kusů. Poprvé se nový Atom představí na festivalu rychlosti v Goodwoodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?